zbog poreskog duga od 264.000 eura

Opština blokirala i Kneževićevu zemlju iznad Mogrena

Nastavljene prinudne mjere protiv firmi koje se nalaze na crnoj listi najvećih poreskih dužnika Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine

18065 pregleda 23 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je zemljišni kompleks od 9.600 kvadrata iznad plaže Mogren, vlasništvo firme “Attika land” koja se povezuju sa optuženim biznismenom Duškom Kneževićem, zbog poreskog duga od 264 hiljade eura.

Time je nastavljena blokada imovine Kneževićevih firmi koje se nalaze na crnoj listi najvećih poreskih dužnika Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 264.423,23 eura u korist Opštine Budva na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kompanije Duška Kneževića godinama su na crnoj listi poreskih dužnika Opštine Budva, koja je i ranijih godina bila prinuđena da upisuje hipoteke kako bi se osigurala da će naplatii poreska potraživanja.

Opština je još 2015. na parcelu “Attika land” upisala hipoteku na ime poreskog potraživanja od nešto više od sedam hiljada eura, da bi godinu kasnije, u aprilu 2016. blokirala zemljišni kompleks na ime duga od 63 hiljada eura za porez na nepokretnost.

Kompletna imovina Kneževića u Budvi, pa i parcela iznad plaže Mogren, u septembru 2019. blokirana je i od Specijalnog tužilaštva, nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane upravljana imovinom kompanija, čiji je biznismen stvarni ili skriveni vlasnik.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u više procesa označilo je Duška Kneževića kao organizatora kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura. SDT vodi istragu protiv Kneževića za pranje novca, organizovanje kriminalne grupe, utaju poreza. Upravo “Attika land” je pominjana u jednoj od afera poznatoj kao “Karbon”, gdje je Knežević osumnjičen da je zajedno sa svojim saradnicima, preko IBM banke utajio 1,9 miliona eura poreza.

Osim hipoteke lokalne uprave, blokadu je još ranije upisala grčka “Pireus banke” na iznos od 24 miliona eura.

Podgorička firma “Attika land”, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), osnivač je budvanskih kompanija “Mogren hill” i “Mogren garden”. Prema posljednjem izvodu CRPS-a, firmu “Attika land” osnovala je podgorička kompanija “Ridley park”.

Kao osnivači firme “Ridley Park” navode se ofšor kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva “Newcom Worldwide limited” i “Cosmos ltd sa Antila” koja se kao akcionar godinama pojavljivala u više kompanija iz portfelja Kneževićevog “Atlas Mont fonda”.

”Attika land”, kao i kompanije čiji je ona osnivač, vlasnici su u podnožju brda Spas i iznad plaže Mogren zemljišnog kompleks od gotovo 30 hiljada kvadrata, na kojima je godinama unazad Atlas grupa promovisala realizaciju dva luksuzna projekta - planirana je izgradnja turističkog naselja “Mogren garden”, ukupne površine do 30.000 kvadrata i rezidencijalnog kompleksa “Mogren hill”.

Do toga nikada nije došlo, iako je Atlas grupa pokušavala da pronađe investitora.

Blokiran i Jadranski sajam

Opština Budva je nedavno blokirala i sajamski kompleks zbog poreskog duga od ukupno 151 hiljada eura koliko duguju dvije kompanije koje kontroliše Duško Knežević.

Naime, na kompleks Jadranskog sajma sa pratećim objektima, te nekoliko zemljišnih parcela, upisana je hipoteka Opštine Budva, odnosno Uprave lokalnih javnih prihoda, imovinu koja se vodi na firme “Expo invest” i “Expo Budva”.

Na imovinu “Expo Budva”, zajedničke firme Jadranskog sajma i Opštine Budva 20. jula u katastarsku evidenciju, u šta su “Vijesti” imale uvid, upisane i dvije hipoteke Opštine Budva na ime poreskih dugova od 42.624 i 53.854 eura.

Na imovinu druge kompanije koju kontroliše Knežević - “Expo invest” (firmu je osnovala kompanija Jadranski sajam) Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je upisala hipoteku na ime poreskog potraživanja u iznosu od 55.218 eura.