Brod ”Kotor” sada iznajmljen za 21.500 dolara dnevno

Crnogorska plovidba imala je na kraju juna ove godine kumulativni gubitak od 17,5 miliona eura, dok je neto vrijednost kompanije negativna za 6,7 miliona eura. Preostali dugovi za otplatu kredita za brodove kineskoj Eksim banci iznose oko 14 miliona eura

18562 pregleda 90 reakcija 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi menadžment državne pomorske kompanije “Crnogorska plovidba” iz Kotora uspio je da značajno unaprijedi uslove pod kojima je njihov brod “Kotor” unajmljen od kompanije “Sea Pioneer” iz Londona, pa tako taj brod od 16. oktobra plovi po najmu od 21.500 dolara dnevno.

To je skoro tri puta više nego što je “Kotor” u najmu “Sea Pionnera” plovio proteklih godinu dana kada je njegova dnevna vozarina iznosila samo 7.600 dolara.

Izvor “Vijesti” iz menadžmenta Crnogorske plovidbe potvrdio je da je novougovoreni aranžman sa “Sea Pioneerom” za brod “Kotor” počeo da se realizuje od proteklog vikenda, jer je vlasnik te firme, turski biznismen Ćemil Tumkaja stavio potpis na ugovor pod novim uslovima koji su ispregovarali u proteklih mjesec dana.

Osim članova Odbora direktora Crnogorske plovidbe, koji čine Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Jovo Lazarević, Željko Dedijer i Nemanja Petrović, u pregovorima sa Tumkajom podršku zaštiti interesa našeg brodara pružili su i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, odnosno državni sekretar Zoran Radunović.

”Kotor” će kako saznajemo, po skoro tri puta uvećanoj vozarini, u najmu “Sea Pioneera” ploviti u naredna tri mjeseca jer brodu u januaru slijedi redovno dokovanje i remont radi petogodišnje obnove klase (tzv. special survey). S tim u vezi, bitan aspekt novougovorenih uslova za nastavak saradnje sa “Sea Pioneerom” je i to što je Tumkaja pristao da unajmitelj, umjesto “worldwide delivery” klauzule koja predviđa da on brod vlasniku nakon isteka ugovorenog vremena najma vrati i preda bilo gdje u svijetu, “Kotor” u januaru Crnogorskoj plovidni treba da preda u istočnom Mediteranu. Na taj način kompanija će značajno smanjiti troškove koje bi inače imala da brod dovede u ovaj region svijeta, jer Crnogorskoj plovidbi odgovara da “Kotor” dokuje u nekom od brodogradilišta u Turskoj gdje je on relativno blizu i za izmjene posade i odlazak tehničkog osoblja iz centrale kompanije u Kotoru na brod, te predstavnika klasifikacionog društva i registra koji će ga pregledati, kako bi “Kotor” obnovio klasu.

Aktuelni Bord direktora Crnogorske plovidbe koji, kako neznavično saznajemo, ima dobru saradnju sa izvršnim direktorom kompanije Slobom Pajovićem (DPS) zbog čega nisu ni pokretali putanje njegove smjene, uspio je prethodno da značajno poboljša i uslove pod kojima u time charteru “Sea Pioneera” plovi i njihov drugi brod - “Dvadesetprvi maj”. Umjesto za dotadašnjih 7.600 dolara dnevno, “Dvadesetprvi maj” je tokom većeg dijela septembra plovio po dnevnoj vozarini od 16.500, da bi ona od 5. oktobra bila uvećana na 18.000 dolara dnevno.

Oba broda Crnogorske plovidbe, “Kotor” i “Dvadesetprvi maj” od svoje izgradnje u Kini 2012. godine su u tzv. time charetu (vremenskoj najmu) kompanije “Sea Pioneer” iz Londona. Oba broda su veći dio ove godine, zahvaljujući ugovorima koji su sa “Sea Pioneerom” pod vrlo nepovoljnim uslovima za Crnogorsku plovidbu sklopljeni u posljednjem kvartalu 2020. od strane bivšeg DPS-om predvođenog menadžmenta te kompanije, plovila po dnevnoj vozarini od samo 7.600 dolara po brodu. To je bilo trostruko ili čak četvorostruko niže od vozarina koje za takve brodove već duže vrijeme važe na svjetskom tržištu brodskog prostora.

Zbog ovakvog poslovanja iz prethodnih godina Crnogorska plovidba imala je na kraju juna ove godine kumulativni gubitak od 17,5 miliona eura, dok je neto vrijednost kompanije negativna za 6,7 miliona eura. Preostali dugovi za otplatu kredita za brodove kineskoj Eksim banci iznose oko 14 miliona eura, a do sada ih je većinom plaćala Vlada iz budžeta.

Početkom ove godine nova Vlada je, zbog toga što brodarske kompanije nisu plaćale dugove dogovorila sa Eksim bankom da preuzme garancije za plaćanje ovih kreditnih obaveza za Crnogorsku, ali i Barsku plovidbu, koja duguje još oko 28 miliona eura, s tim da garancije ne plati sve odjednom već u ratama dva puta godišnje kako su i trebale da pristižu ovim kompanijama.

Bonus video: