Raičković: Crnogorska poslovna zajednica podržava ubrzano kretanje ka zelenoj ekonomiji

On je rekao da Termoelektrana snabdijeva sa više od 40 odsto električne energije Crnu Goru i u najvećoj mjeri determiniše stabilnost energetskog sistema pa bi u uslovima energetske krize kao što je ova, Crna Gora još više bila uvozno zavisna, a sigurno da bi skokovi cijena energenata uslovili još veću inflaciju i snažne udare na standard građana i ekonomiju

6014 pregleda 45 reakcija 0 komentar(a)
Raičković, Foto: Asocijacija menadžera Crne Gore
Raičković, Foto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Crnogorska poslovna zajednica podržava ubrzano kretanje ka zelenoj ekonomiji, pri čemu neodložno treba ići ka izgradnji i povećanju kapaciteta iz hidropotencijala, solarne energijie i vjetroparkova, ocijenio je predsjednik Asocijacije menadžera (AMM), Budimir Raičković.

On je na Kongresu menadžera u Splitu posvećen održivom razvoju i liderstvu, upoznao prisutne sa trenutnom energetskom situacijom u Crnoj Gori, a posebno pitanje je bilo vezano za sudbinu termoelektrane Pljevlja odnosno emisije ugljen dioksida.

Kongres menadžera u Splitu
foto: Asocijacija menadžera Crne Gore

Raičković je, polazeći od aktuelnog trenutka kada je u pitanju energetska kriza i ekonomska održivost, kazao da je Crna Gora u svom Ustavu definisana kao ekološka država i da crnogorska poslovna zajednica podržava ubrzano kretanje ka zelenoj ekonomiji.

Što se tiče odluka koje je donio menadžment Elektroprivrede (EPCG) u vezi sa ekološkom rekonstrukcijom, Raičković smatra da je to iz ugla energetske stabilnosti i značaja termoelektrane za ekonomiju Pljevalja i Crne Gore u ovom trenutku teška ali opravdana odluka.

On je rekao da Termoelektrana snabdijeva sa više od 40 odsto električne energije Crnu Goru i u najvećoj mjeri determiniše stabilnost energetskog sistema pa bi u uslovima energetske krize kao što je ova, Crna Gora još više bila uvozno zavisna, a sigurno da bi skokovi cijena energenata uslovili još veću inflaciju i snažne udare na standard građana i ekonomiju.

Raičković smatra da neodložno i ubrzano treba ići ka izgradnji i povećanju kapaciteta iz hidropotencijala solarne energije i vjetroparkova, ali da je to izuzetno dug proces koji zahtijeva ogromne finansijske resurse.

U tom kontekstu, on smatra da po pitanju vremenskog određenja gašenja Termoelektrane, Crna Gora mora u maksimalnoj mogućoj mjeri prolongirati rokove u razgovoru sa evropskim partnerima, kako se ne bi ugrozila ekonomska, socijalna i energetska održivost ne samo Pljevalja već i Crne Gore.

U crnogorskoj delegaciji bili su i predstavnici EPCG, Miro Vračar i Jovan Kasalica.

Na kongresu, koji se održava u organizaciji Hrvatske udruge menadžera i preduzetnika CROMA, pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske, učestvovali su predsjednik i generalni sekretar Evropske konfederacije menadžera CEC Maxime Legrand i Torkild Justesen, kao i predsjednica Slovenačke menadžerske organizacije Medeja Lončar, predstavnici Vlade Hrvatske, Hrvatske Narodne banke, Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Hrvatskog udruženja poslodavaca, Slovenačkog udruženja menadžera kao i vodećih ljudi značajnih kompanija kao što su Siemens, Deutsche Telekom i DS Smith.

Na marginama kongresa, delegacija AMM-a i EPCG imala je niz značajnih susreta, ali i priliku da upozna predsjednika Evropske konfederacije menadžera CEC sa aktuelnom energetskom i ekonomskom situacijom kao i razvojnim planovima EPCG.

Bonus video: