Čelnici Opštine i Morskog Dobra obišli gradilište na Belanima

Komnenović i Mikijelj obećavaju milionska ulaganja u obalu Tivta

Komnenović je naglasio da izgradnja šetališta Belani sada podrazumijeva potpuno drugačiju tehnologija radova u moru, od čega je 80% radova završeno

7138 pregleda 2 komentar(a)
Mikijelj i Komnenović, Foto: Opština Tivat
Mikijelj i Komnenović, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD) Mladen Mikijelj, danas su razgovarali o projektima koji bi trebalo da budu realizovani u zoni morskog dobra na teritoriji opštine Tivat.

Komnenović i Mikijelj su, kako je saopšteno iz lokalne uprave, obišli i gradilište budućeg lungomare šetališta na plaži Belani.

Opština Tivat je do sada u projekat izgradnje šetališta Belani uliožila oko 390.000 eura, a u ovoj fazi preostala su ulaganja od 100.000 eura.

Radovi na Belanima
Radovi na Belanimafoto: Opština Tivat

Projekat je trebalo da bude okončan u martu prošle godine, ali po riječima Komnenovića "izvođač nije mogao odgovoriti zahtjevima projekta, pa se cesijom došlo do novog izvođača radova."

Projekat na Belanima u ovoj fazi predviđa izgradnju obalnog šetališta, a u kasnijim fazama ovdje će kako je najavljeno biti izgrađen ugostiteljski objekat i dio tribina za budući otvoreni bazen između ponti.

Komnenović je naglasio da izgradnja ovog šetališta sada podrazumijeva potpuno drugačiju tehnologija radova u moru, od čega je 80% radova završeno.

"Do kraja januara biće završeno i preostalih 20% ove faze izgradnje", rekao je predsjednik Opštine Tivat i napomenuo da je ukupna vrijednost prve faze 500.000 eura, cjelokupnog projekta oko dva miliona eura, a da se realizacija II i III faze očekuje naredne godine.

"Bivša rukovodstva i Morskog dobra i Opštine Tivat više su se bavila skicama i idejnim rješenjima. Za razliku od njih mi smo spremni da radimo na terenu kako bismo realizovali kapitalne projekte obalnog uređenja", rekao je Mikijelj i za narednu godinu najavio ulaganja u vrijednosti od 4-5 miliona eura, "što bi trebalo da bude rezultat saradnje i budućih razgovora na relaciji Morsko dobro, Opština Tivat i državna Uprava za javne radove".

Komentarišući medijske natpise kako se odustalo o projekta uređenja obale na potezu od Donje Lastve do Lepetana, Mikijelj je naglasio kako "nije došlo do samovoljnog izbacivanja projekta iz Plana korišćenje sredstava, već se nisu stekli uslovi da se projekat realizuje, imajući u vidu potrebu rješavanja pitanja odvođenja kanalizacije za Lepetane".

Po riječima Mikijelja kanalizacioni odvodi bi morali biti dio projekta šetališta.

Ukupna vrijednost ovog šetališta iznosiće 2,4 miliona eura.

Komnenović je rekao da su upravo danas nastavljeni radovi i na šetalištu u Krašićima, te da je gotov projekat za nastavak radova na ovoj lokaciji.

Obilasku terena prisustvovao je i direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Budimir Cupara.

On je rekao kako kompanija "Artek" izvodi radove na nespornoj dionici šetališta u Krašićima, što predstavlja četvrtinu ukupne dužine dijela te promenade koja se gradu u ovoj fazi.

"Sudski postupak za sporni dio zemljišta sa kompanijokm "Adria bau" se nastavlja, a do sada je Opština uplatila određen iznos po osnovu eksproprijacije", istakao je Cupara dodajući da u lokalnoj upravi očekuju uspješnu realizaciju i ovog projekta.

Preporučujemo za Vas