prioritet Usklađenost sa zakonskom regulativom EU i kvalitet dokumenta

MEK: U toku pripreme Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu

Zbog složenosti procesa stručni tim Ministarstva ekonomskog razvoja naglašava da se javila potreba za organizovanjem dodatnih sastanaka i okruglih stolova na kojima će stručna javnost i svi zainteresovani subjekti diskutovati o tekstu Nacrta

2949 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U toku je priprema Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, strateški veoma značajnog dokumenta kojim će se regulisati neka od pravnih pitanja koja se tiču uklanjanja biznis barijera, suzbijanja sive ekonomije, zaštite potrošača/turista i poboljšanja cjelokupnog ambijenta u oblasti turizma.

Ovo je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, a dodali su i da usklađivanje naše sa zakonskom regulativom EU zahtijeva reforme u mnogim oblastima, te da je jedna od njih i otklanjanje zakonskih barijera u oblasti turizma i ugostiteljstva i bolji pravni okvir u kojem će biti eliminisani nedostaci prethodnih tekovina.

Glavni nosilac aktivnosti prilikom pripreme Nacrta je stručni tim Ministarstva ekonomskog razvoja potpomognut stručnajcima iz raznih oblasti, kako bi se na kraju kao rezultat dobio kvalitetan i primjenjiv strateški dokument.

Takođe, kako su kazali, jedna od ključnih stavki pri izradi je i usklađivanje sa zakonskom regulativom Evropske unije, što će dodatno osnažiti primjenu i imati dugoročne efekte za sve nedostatke koji su godinama zanemarivani.

"Rok za izradu Nacrta je 15. decembar, kada će isti biti dostavljen Vladi Crne Gore na dalje postupanje", navodi se u njihovom saopštenju.

Iz tog resora su kazali da su tokom ranije održane Javne rasprave upućene sugestije koje se dodatno razmatraju u cilju unapređenja sadržaja dokumenta, a zbog složenosti procesa stručni tim Ministarstva ekonomskog razvoja naglašava da se javila potreba za organizovanjem dodatnih sastanaka i okruglih stolova na kojima će stručna javnost i svi zainteresovani subjekti diskutovati o tekstu Nacrta.

"Shodno tome, iz Ministarstva ekonomskog razvoja pozivaju sve zainteresovane učesnike da se aktivno uključe u stvaranje primjenjivog pravnog okvira koji se tiče turizma i ugostiteljstva, tako što će svoje primjedbe, predloge i sugestije uputiti na adresu elektronske pošte marjan.milacic@mek.gov.me", piše u saopštenju.

Preporučujemo za Vas