početkom oktobra krenuli sa iskopom zemljišta

Gugi nastavio da na divlje gradi hotel na Opatovu

Prijave građenja ni juče nije bilo na sajtu MEPG-a gdje se objavljuju svi takvi dokumenti. Savićeva kompanija se nije obraćala lokalnoj upravi ni sa zvaničnim zahtjevom za obračun naknade za komunalije

9710 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Kompanija “Gugi Commerc” iz Budve nastavila je juče da bespravno izvodi građevinske radove na izgradnji butik-hotela na zemljištu u vlasništvu te kompanije u tivatskom naselju Opatovo.

Firma budvanskog biznismena Branislava Gugija Savića početkom oktobra krenula je sa iskopom zemljišta za temeljnu jamu novog hotela bez podnesene prijave građenja resornom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, što je zakonska obaveza prije početka bilo kakvih građevinskih radova.

Radovi su nakratko zastali nakon što su mediji pisali o njihovom otpočinjanju bez svih potrebnih papira, ali su juče opet intenzivno nastavljeni. Sa gradilišta je više velikih kipera kompanije “Gugi Commerc” odvozilo zemlji i drugi materijal iz iskopa temeljne jame budućeg hotela, a bager je nastavio da izvodi zemljane radove započete prije dvadesetak dana. Na gradilištu inače, nema propisane ograde niti zakonom obavezne info table sa podacima o objektu koji se gradi, investitoru, projektantu i prijavi građenja.

Prijave građenja hotela “Gugi Commerca” na Opatovu ni juče nije bilo na sajtu resornog MEPG-a gdje se objavljuju svi takvi dokumenti.

”Vijestima” je iz Opštine Tivat nezvanično potvrđeno da se Savićeva kompanija u međuvremenu nije obraćala lokalnoj upravi ni sa zvaničnim zahtjevom za obračun naknade za uređenje građevinskog zemljišta (komunalija) za novi hotel, kao i da nije platila tu dadžbinu, niti je sa Opštinom potpisala jugovor o njenom eventualnom izmirivanju u ratama, što je preduslov da bi gradnja novog objekta uopšte i mogla da počne.

Komunalna policija Opštine Tivat juče je ponovno izašla na lice mjesta i napravila zapisnik, ali budući da je taj organ nenadležan da postupa u slučaju nelegalne gradnje, i taj je zapisnik upućen v.d. direktora Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u MEPG-u Ljubiši Konataru koji rukovodi radom nadležne Urbanističko-građevinske inspekcije MEPG-a. Konatar i taj organ su inače, o početku nelegalne gradnje Gugijevog hotela na Opatovu, od Opštine Tivat obaviješteni još početkom mjeseca kada je i prvi put zatražena intervencija tog organa, ali to nije dalo efekta, pa je budvanski biznismen juče opet intenzivirao svoju divlju gradnju u ovom tivatskom naselju.

Lokalna uprava Tivta inače, izuzetno je nezadovoljna ponašanjem Konatara i Urbanističko-građevinske inspekcije ne samo u ovom, nego i u brojnim drugim slučajevima nelegalne gradnje i uzurpiranja državnog zemljišta na području te opštine, od kojih je najeklatantniji gradnja najmanje sedam divljih objekata na uzurpiranoj velikoj državnoj parceli od skoro 50.000 kvadrata u Radovićma, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale. Opštinari Konataru i inspekciji kojom on rukovodi, zamjeraju na inertnosti i nedovoljnoj efikasnosti, žaleći se da inspekcija odugovlačenjem administrativnih postupaka, onemogućava Opštinu da preko državnog preduzeća “Zaštita prostora Crne Gore” krene sa rušenjem više divljih objekata u Tivtu za koje su već poodavno odbijeni zahtjevi za legalizaciju, a od neki od tih objekata su čak izgrađeni i na trasi javne infrastrukture poput vodovoda za Krašiće.

Idejno rješenje za novi butik-hotel na Opatovu u vlasništvu budvanskog biznismena Savića, uradila je kompanija “Business Art” iz Podgorice na čelu sa arhitektom Mladenom Krekićem. On je na dvije katastarske parcele ukupne površine 718 kvadrata projektovao objekat spratnostu Su+P+2+Pk ukupne bruto građevinske površine 718 kvadrata, ne računajuči suterensku etažu koja ne ulazi u obračun površina. Sa njom, novi objekat bi imao ukupno 1.025 kvadrata površine.

Investitor ovog objekta Branislav Gugi Savić je jedan od aktera budvanskih kriminalnih afera koje je istraživalo i procesuiralo Specijalno državno tužilaštvo. Savić je prije par godina, nakon pet mjeseci provedenih iza rešetaka, izašao iz Istražnog zatvora u Spužu, jer se nagodio sa specijalnim tužiocem da prizna krivicu u višemilionskim malverzacijama u Budvi. Savić, kum nekadašnjeg gradonačelnika Budve i nekadašnjeg ključnog svjedoka saradnika u budvanskim korupcionaškim aferama Rajka Kuljače, po tom sporazumu trebalo je da nadoknadi milionsku štetu Opštini Budva.

Firma “Gugi commerc” bila je angažovana na izgradnji koncertnog platoa na Jazu. Vještaci tužilaštva su u tom poslu utvrdili štetu od 2.100.000 eura. Savić je navodno priznao krivicu i u poslu gradnje donjeg bulevara od gradske Pošte do Jadranskog sajma. U tom poslu Opština je oštećena za 3.706.140 eura, a u trećem sumnjivom poslu - gradnja seoskog puta ka Krapini, šteta je 1.150.457,67 eura. Savić je proteklih godina izgradio više objekata u tivatskom naselju Opatovo, među kojima i jednu veliku nelegalnu pontu. Na gotovo svakoj od izgrađenih svojih zgrada sa apartmanima za iznajmljivanje i prodaju na tržištu, Savić je prekoračio parametre dozvoljene DUP-om ili izdatim mu građevinskim dozvolama, zbog čega je u protekle tri godine njegova kompanija Opštini Tivat podnijela više zahtjeva za naknadnu legalizaciju te gradnje.

Preporučujemo za Vas