PKCG: Unaprijediti ekonomske relacije Crne Gore i Jordana

“Mi smo voljni da imamo dobre ekonomske relacije sa Crnom Gorom. Želimo konkretne rezultate privredne saradnje kako bi ekonomski odnosi bili kvalitetni poput političkih koji su uspostavljeni između naše dvije države”, kazao je Sweidat

2983 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Ekonomske relacije Crne Gore i Jordana treba unaprijediti, a posebno postoji prostor za učešće jordanskih investitora u realizaciji aktuelnih i planiranih projekata u turizmu, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG su saopštili da je novoimenovani ambasador Jordana Ahed Sweidat razgovarao sa vršiteljkom dužnosti predsjednice Komore Ninom Drakić o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje između dvije države.

“Mi smo voljni da imamo dobre ekonomske relacije sa Crnom Gorom. Želimo konkretne rezultate privredne saradnje kako bi ekonomski odnosi bili kvalitetni poput političkih koji su uspostavljeni između naše dvije države”, kazao je Sweidat.

On je naveo da vidi mogućnost saradnje turističkih poslenika dvije države, dodajući da bi uspostavljanje low-cost linije između aerodroma u Crnoj Gori i Jordanu značajno doprinijelo boljoj turističkoj razmjeni.

Sweidat je kazao da je Jordan veoma značajan proizvođač električnih uređaja, posebno klima uređaja koje u velikoj mjeri izvozi na tržište Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zatim čokolade, organske hrane i đubriva.

Drakić je istakla važnu ulogu Komore kao asocijacije koja okuplja cjelokupnu crnogorsku privredu, naročito apostrofirajući njen značaj u razvoju međunarodnih odnosa i promociji poslovanja crnogorskih kompanija.

“Komora ima uspostavljenu saradnju sa Privrednom komorom Amana, a sagovornici su se saglasili da je treba proširiti na druge industrijske i trgovinske komore Jordana”, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da Jordan posjeti delegacija privrednika iz Crne Gore, kako bi uspostavili kontakte i razmotrili mogućnosti za partnerstava na konkretnim projektima.

Ova posjeta biće realizovana čim to dozvole pandemijske okolnosti.

Drakić je predstavila ekonomske potencijale Crne Gore, posebno ističući one za razvoj poljoprivredne proizvodnje, energetike iz obnovljivih izvora, turizma sa naglaskom na zdravstveni i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ona je naglasila i važnost Luke Bar kao hab destinacije za ulaz robe iz Jordana namijenjene tržištima regiona i Evropske unije (EU).

Bonus video: