PKCG: Crna Gora može biti interesantna za turiste iz Šri Lanke

"Mislim da je pravi trenutak za saradnju i povezivanje našeg ICT sektora sa drugim državama", kazala je v.d. predsjednica Privredne komore

2619 pregleda 3 komentar(a)
Drakić sa ambasadorkom Unambuwe, Foto: PKCG
Drakić sa ambasadorkom Unambuwe, Foto: PKCG

Crna Gora može biti veoma interesantna destinacija za turiste iz Šri Lanke, ne samo tokom ljeta već i u zimskim mjesecima, s obzirom na velike potencijale razvoja tog vida turizma, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG su kazali da se vršiteljka dužnosti predsjednice Komore, Nina Drakić, sastala sa ambasadorkom Šri Lanke Manori Unambuwe.

"Naši građani vole da dožive Evropu i Crna Gora može da bude novo iskustvo za turiste iz Šri Lanke. Crna Gora ima mnogo toga da ponudi, s obzirom na malu udaljenost planinskih centara od mora. Treba povezati turoperatore naše dvije zemlje kako bi uspostavili konkretnu saradnju", kazala je Unambuwe.

Ona je dodala da, s obzirom na važnost turizma u obje države, postoji i mogućnost razmjene "know how" između privrednika u toj oblasti.

Sagovornice su se saglasile da prostora za uspostavljanje saradnje ima i između kompanija iz oblasti informacono-komunikacionih tehnologija (ICT).

Informacione tehnologije su veoma razvijene u Šri Lanki i upravo sada rade na promociji zemlje kao destinacije za digitalne nomade.

Drakić je saopštila da Crna Gora sada ulazi u proces digitalne transformacije.

"Mislim da je pravi trenutak za saradnju i povezivanje našeg ICT sektora sa drugim državama", ocijenila je Drakić.

Unambuwe je istakla značaj tekstilne industrije u Šri Lanki kao i proizvodnje proizvoda od kokosa, dodajući da su zastupljeni na nekim od najvažnijih high end tržišta.

"Naši proizvođači tekstila često žele da približe svoje pogone ciljnim tržištima, pa to može biti prilika za Crnu Goru da privuče kompanije koje izvoze u Evropsku uniju (EU)", navela je Unambuwe i dodala da značajnu prednost za to predstavlja povezanost preko Luke Bar.

Unambuwe je interesovala troškovna konkurentnost crnogorskih radnika u odnosu na evropske, poreske povoljnosti za investitore, kao i poslovanje u slobodnim i biznis zonama.

Sagovornice su se saglasile da je potrebno razvijati saradnju privrednih komora i organizovati online sastanak privrednika dvije države tokom kojeg bi bili predstavljeni ekonomski potencijali i mogućnosti za partnerstva na konkretnim projektima.

U radu sastanka je učestovao i počasni konzul Šri Lanke u Crnoj Gori, Nenad Rakočević.

On potencijal za privrednu saradnju dvije zemlje vidi u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, potencirajući da je Šri Lanka proizvođač organskih đubriva koja ovdje nijesu zastupljena.

Bonus video: