Bez zaključaka o Jugopetrolu, Vukotića će saslušati Odbor za antikorupciju

"Ono što javnost mora da zna su imena učesnika koji su osmislili i sproveli privatizaciju Jugopetrola, što predstavlja svojevrsni čin lustracije koja će omogućiti građanima da sagledaju i adresiraju promašaje procesa privatizacija", navedeno je u predlogu zaključaka

12560 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije danas nije usvojila tekst zaključaka o privatizaciji Jugopetrola, jer je za zaključke bilo svih sedam predstavnika parlementarne većine dok je svih sedam poslanika opozicije bilo uzdržano.

U ovoj Komisiji po sedam članova imaju predstavnici većine i opozicije, za razliku od drugih skupštinskih tjela.

Predlog Zaključaka, koje je pročitao predsjednik Maksim Vučinić, bio je da je Komisija ocjenila privatizaciju prihvatljivom u dijelu plaćanja obaveza prema državi i pružanja usluga građana, ali je konstatovan i niz nepravilnosti i spornih tačaka privatizacije.

Navedeno je da je ovo je posljednja kompanija koju je trebalo privatizovati, da je kupila kompanija Helenik Petroleum u vlasništvu druge države a da je Crna Gora time izgubila kontrolu nabavne cijene naftnih derivata.

"Ukazujemo na nepotpuno ili dijelimično ispunjavanja obaveza u dijelu investicija i socijalnog programa od 2003. do 2007, koji je bio najvažniji za kontrolu i praćenje kao i reakciju nadležnih organa iz izvršne vlasti koja je izostala a bez podnošenja odgovornosti. Komisija ukazuje da bi ovo trebalo da nam bude nauk, jer je nekada dobit na kratki rok gubitak na dužem roku. Ono što javnost mora da zna su imena učesnika koji su osmislili i sproveli privatizaciju Jugopetrola, što predstavlja svojevrsni čin lustracije koja će omogućiti građanima da sagledaju i adresiraju promašaje procesa privatizacija", navedeno je u predlogu zaključaka.

Andrija Popović protiv ali uzdržan

Uzdržani o zaključku bilo je svih pet poslanika DPS-a, kao i poslanici Liberalne partije Andrija Popović i Force Genci Nimanbegu.

Andrija Popović je kazao da je protiv ove privatizacije, da smatra da je njome sigurno napravljena velika greška, ali da ne može da glasa za zaključke jer se time tjeraju investitori iz države.

"Ono što me boli kao Kotoranina i Bokelja, je što je ogromna šteta napravljena Kotoru zbog preseljenja firme za Podgoricu. To nije bilo obuhvaćeno ugovorom i moralo se posvaku cijenu spriječiti. Ovo treba da nam je nauk za budućnost. Ne mogu da glasam za zbog odnosa vlasti prema stranim investitorima. Otišao je Aman rizorts isto se sprema i u Porto Montenegru zbog neadekvatnog odnosa lokalne vlasti", kazao je Popović.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović podsjetila je da su predstavnici ranije vlasti pričali kako ne prodaju kompanije već da kupuju investitore i pitala ih da nabroje deset kredibilnih investitora koji su i dalje u Crnoj Gori.

"U kredibilne ne računam ove sa of-šor destinacija, kod kojih se ne znaju vlasnici, odnosno da li među njima ima naših tajkuna. Privatizovali ste najvažnije kompanije, gdje su pošle te pare, ni jedna nova nije napravljena", kazala je Popović.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da je u ovoj privatizaciji dobijen novac koji je bio veći od procjenjene vrijednosti državnog kapitala. On je naveo da se poslije pada komunizma moralo krenuiti u privatizacije, da je Crna Gora bila jedna od najsiromašnijih republika bivše Jugoslavije, kao i da se država nakon ratova iz 90-tih morala ubrzano razvijati.

Jelušić: Odgovorni za privatizacije moraju makar da se imenuju

Poslanica URA Božana Jelušić, kazala je da Država Crna Gora nije željela da ima svoju naftnu kompaniju uz objašnjenje da država ne treba time da se bavi, pa je prodala državnoj kompaniji Grčke.

"Ljudi koji su o tome odlučivali zaslužuju da se sada makar imenuju. Ko je to osmislio i ko je to uradio Crnoj Gori i Kotoru mora se znati a ta osoba sada mora makar da se postidi", navela je Jelušić.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović je kazao da je postupak privatizacije bio transparentan, da je bilo više učesnika, da je vođen jedan sudski postupak protiv onih koji su učestvovali u toj privatizaciji i da je u njemu odbačeno optužnica.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore predložio je da se zaključkom obuhvati i saslušanje Veselina Vukotića, potpredsjednika Savjeta za privatizaciju, i kako je rekao, gurua tadašnje ekonomske politike i ovakvih privatizacija, i druge uključene.

Poslanik DF-a Dragan Bojović, kazao je da bi saslušanje Vukotića možda možda bilo efektine na Odboru za antikorupciju, "s obzirom da je bio tvorac tih privatizacija i da objasni šta se u njima dešavalo".

Šta bi Vukotić dobio u Austriji?

Ivanović je kazao da Vukotić danas dobija u Austriji nagradu za životno djelo, a "da vi želite da ga saslušavate".

"Da je njima radio privatizacije ko zna šta bi dobio", kazao je Milačić.

Komisija je jednoglasno usvojila predlog da sa na narednoj sjednici raspravlja o privatizaciji Solane.

Bonus video: