"Montefarm" ćerki firmi pozajmljuje skoro 370.000 eura

”Biznis Montenegro” AD registrovan je 2002. godine za trgovinu na veliko farmaceutskim proizvodima, 95 odsto je vlasništvo “Montefarma”, a pet odsto Vlade Crne Gore

30213 pregleda 11 komentar(a)
Osnovao svoju firmu 2012. godine: “Montefarm”, Foto: Arhiva
Osnovao svoju firmu 2012. godine: “Montefarm”, Foto: Arhiva

Državna apotekarska ustanova “Montefarm” ima ćerku firmu “Biznis Montenegro” AD, kojoj će posuditi 367,57 hiljada eura.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, “Biznis Montenegro” je osnovao “Montefarm” u julu 2002. godine i u kojoj ima 95 odsto vlasništva, dok je preostalih pet odsto upisano na Vladu Crne Gore. Firma je, prema podacima CRPS, registrovana za trgovinu na veliko farmaceutskim proizvodima, a izvršni direktor je Vladan Radović.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) odobrila je “Montefarmu” da pozajmi firmi “Biznis Montenegro” 367,57 hiljada eura.

Ćerka firma državne apotekarske ustanove, prema javno dostupnim izvještajima u gubitku je od 2017.

Iz Montefarma je, sa druge strane, “Vijestima” nedavno odgovoreno da je potrošnja ljekova za kovid pozitivne pacijente dovela i do “potrošnje novca iznad budžeta “Montefarma’.

Skoro 370 hiljada eura se daje, kako navodi AZK, za osposobljavanje “Biznis Montenegra” za uključivanje u centralizovani sistem nabavki medicinskih sredstava za potrebe zdravstvenog sistema, radi realizacije planova na poboljšanju efikasnosti i ekonomičnosti u snabdijevanju medicinskim sredstvima.

AZK je u mišljenju naveo da ova pozajmica ne predstavlja državnu pomoć u smislu Zakona o kontroli dodjele državne pomoći i obavezao je “Montefarm” da vodi dvojno knjigovodstvo u kojem će se nedvosmisleno prikazati način poslovanja sa “Biznis Montenegrom” i da u roku od 15 dana od dana obavljanja svake transakcije i/ili promjene po osnovu nacrta ugovora izvještava AZK i da o tome dostavi dokaz.

Nacrtom ugovora pozajmica je označena kao kratkoročna i obezbjeđuje se iz dijela ostvarenog dohotka po osnovu obavljanja osnovne ekonomske djelatnosti.

U mišljenju AZK je navedeno da im je “Montefarm” dostavio nacrt ugovara, kao i izjave ovlašćenih lica iz obje firme, te da je ovlašćeno lice iz “Montefarma” potpisom i pečatom uprave potvrdilo da su svi navedeni podaci tačni.

”Pošto član 11 stav 2 Zakona o kontroli državne pomoći precizira da je za istinitost i tačnost podataka navedenih u prijavi državne pomoći odgovoran podnosilac zahtjeva, Agencija je prilikom ocjene nacrta ugovora uzela u obzir odgovornost davaoca državne pomoći (kao podnosioca zahtjeva) i ovo mišljenje zasnovala na podacima i informacijama sadržanim u dokumentaciji koju je dostavio Montefarm”, objašnjeno je iz AZK.

”Biznis Montenegro”, kako se navodi u mišljenju AZK, ima osam zaposlenih, godišnji promet u 2020. godini od 320,56 hiljada eura i ukupni prošlogodišnji finansijski bilans od 219,78 hiljada eura.

”Firma nije u poteškoćama u smislu definicije iz Smjernica o državnoj pomoći za spasavanje i restrukturiranje nefinansijskih privrednih društava u poteškoćama i prema njoj ne postoje nalozi za potraživanje državne pomoći”, objašnjeno je iz AZK.

Nacrtom ugovora je definisano da se novčana pozajmica daje na period od 11 mjeseci i da “Montefarm” neće obračunavati kamatu.

Pošto je “Montefarm” dostavio AZK izjavu da je ova pozajmica opredijeljena iz dijela ostvarenog dohotka po osnovu obavljanja osnovne ekonomske djelatnost, Agencija je zaključila da to nije javni novac.

U mišljenju se navodi da je ovlašćeno lice “Biznis Montenegra” izjavilo da ova firma obavlja usluge uvoza, uvoznog carinjenja, registracije medicinskih sredstava i obezbjeđenja odgovarajuće dokumentacije za uvoz, samo za korisnike iz javnog

zdravstvenog sistema ili usluga koje su usko vezane za procedure nabavki i realizacije ugovora za potrebe korisnika iz javnog zdravstvenog sistema.

”Korisnici usluga ove firme su ‘Montefarm’, javne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori (Klinički centar, Institut za javno zdravlje, Zavod za transfuziju krvi), Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja. Uz to, Agenciji je dostavljen i tabelarni prikaz kupaca, fakturisanih realizacija i vrsta usluga koje je “Biznis Montengro” pružao kupcima u posljednje tri godine (2018-2021). Ovlašćeno lice je imajući u vidu pregled usluga koje rade, navelo da se njihove usluge odnose samo na korisnike iz javnog zdravstvenog sistema ili usluge koje su usko vezane za procedure nabavki i realizacije ugovora za potrebe korisnika”, konstatuje AZK.

320,56

hiljada eura je bio prošlogodišnji promet “Biznis Montenegra” sa osam zaposlenih radnika, dok je ukupni prošlogodišnji finansijski bilans iznosio 219,78 hiljada eura.

Bonus video: