Kostić: Građani treba da štede u kontinuitetu, makar to bili i minimalni iznosi

Na pitanje da li su kamatne stope na štednju u crnogorskom bankarskom sektoru povoljne ili mogu biti veće, Kostić je odgovorio da nije baš sve u kamatnoj stopi i da ima i drugih motiva za štednju
56 pregleda 2 komentar(a)
štednja_1, Foto: Shutterstock
štednja_1, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2017. 12:43h

Građani, ukoliko imaju mogućnosti, treba da štede u kontinuitetu, makar to bili i minimalni iznosi, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić i dodao da se štednja na dugi rok, odnosno oročena, skoro uvijek isplati.

"Svako od nas najbolje zna šta je za njega dobro. Ipak, ako se ima mogućnosti, treba štedjeti u kontinuitetu, makar to bili i minimalni iznosi, i štedjeti na dugi rok, odnosno oročavati uloge, jer je kamata tada veća", kazao je Kostić agenciji Mina-business.

On je rekao da oni koji štede treba da znaju da ukoliko je stopa inflacije veća od kamatne stope na vid štednje za koji su se odlučili, u tom slučaju se njihovi štedni ulozi smanjuju odnosno obezvrijeđuju.

„Ipak, kako izvještaj o inflaciji dolazi post festum, toj vrsti rizika su štediše uvijek izložene. Ipak, štednja na dugi rok odnosno oročena štednja se gotovo uvijek isplati“, smatra Kostić.

Na pitanje da li su kamatne stope na štednju u crnogorskom bankarskom sektoru povoljne ili mogu biti veće, Kostić je odgovorio da nije baš sve u kamatnoj stopi i da ima i drugih motiva za štednju.

"Ako pitamo naše želje onda su kamate male i mogle bi biti veće, ali ako pitamo tržište vidimo da i pri niskim kamatama na štednju po viđenju građani ipak štede", zaključio je Kostić.

Bonus video: