Naći rješenje za problem krijumčarenja robe preko Slobodne zone u Luci Bar

Petričević i saradnici razgovarali sa predstavnicima britanske Uprave prihoda i carina

2338 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: UPC
Sa sastanka, Foto: UPC

Uprava prihoda i carina Velike Britanije (HRMC) nastaviće da pruža značajnu podršku jačanju kapaciteta carinskog i poreskog organa za suzbijanje sive ekonomije i zaštite carinskog područja Crne Gore i Britanije, što će doprinijeti očuvanju njihovih budžetskih prihoda.

Vršiteljka dužnosti direktorice crnogorske Uprave prhoda i carina (UPC) Milena Petričević i njeni saradnici održali su sastanak sa predstavnicima HRMC-a, oficirom za vezu iz britanske Ambasade u Podgorici Brajanom Diksonom i njegovom savjetnicom Marijom Jojić, povodom međusobne saradnje i uzajamne pomoći u krivičnim djelima iz oblasti poreza i carina i sličnim temama od uzajamnog interesa.

„Na sastanku je potvrđena zabrinutost od opasnosti koju predstavlja nezakonita trgovina duvanskim proizvodima i sa tim povezani finansijski kriminal. Posebno je naglašena buduća saradnja u cilju identifikovanja rizika i pronalaženja rješenja kada su u pitanju pokušaji krijumčarenja ograničenih i zabranjenih roba koje ulaze, izlaze ili tranzitiraju preko Slobodne zone u Luci Bar“, navodi se u saopštenju UPC.

Takođe, ukazano je na potrebu unapređenja carinskog informacionog sistema radi efikasnog nadzora i kontrole robnih pošiljki.

Dikson je rekao da cijeni spajanje Uprave prihoda i carina, kao dobar korak ka daljem usavršavanju sistema za prikupljanje podataka.

„Učesnici su prepoznali važnost nastavka i intenziviranja saradnje u cilju implementacije i korišćenja sistema za targetiranje karga (CTS) i jačanja kapaciteta sektora za carinsku bezbjednost i kontrolu u cilju suzbijanja krijumčarenja“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: