Izrekli novčane kazne u iznosu od 2,7 miliona eura

Inspektori u okviru pojačanog nadzora u toku ljetnje turističke sezone utvrdili 9.550 nepravilnosti
126 pregleda 0 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.11.2017. 13:11h

Inspektori su u periodu od 1. maja do 31. avgusta na teritoriji primorskih opština, kao i u Kolašinu, Žabljaku i Plužinama, obavili 17.820 inspekcijskih pregleda i izrekli novčane kazne u iznosu od oko 2,69 miliona eura.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je agenciji Mina-business da su inspektori u okviru pojačanog nadzora u toku ljetnje turističke sezone utvrdili 9.550 nepravilnosti.

"Izdato je ukupno 7.520 prekršajnih naloga, kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 2,69 miliona eura”, rekli su predstavnici Uprave.

Oni su precizirali da se najveći broj nepravilnosti iz nadležnosti Tržišne inspekcije odnosio na neisticanje cijena na propisani način, neizdavanje računa potrošačima za prodatu robu i uslugu, nepropisno vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga.

"Nepravilnosti su se odnosile i na prodaju robe bez propisane deklaracije, prodaju robe bez dokaza o nabavci, neisticanje obavještenja o pravu potrošača na prigovor”, dodali su iz Uprave.

Nepravilnosti iz nadležnosti Inspekcije rada odnosile su se na, kako se navodi, rad bez prethodno pribavljene dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, kao i nezaključivanje ugovora o radu prije stupanja na rad, te neprijavljivanje na obavezno socijalno osiguranje.

"Iz nadležnosti Turističke inspekcije nepravilnosti su se odnosile na neposjedovanje propisanog odobrenja za rad, neizdavanje računa, neposjedovanje deklaracije, neisticanje cjenovnika usluga, neposjedovanje normativa o utrošku namirnica, neevidentiranje gostiju i neažurno i netačno vođenje knjige gostiju”, rekli su iz Uprave.

Još neke od zabilježenih nepravilnosti bile su neoslobođenost polovine plaže od plažnog mobilijara, spasilačku službu, izdavanje plovnih objekata bez propisanog odobrenja, kao i neposjedovanje licenci za turističke vodiče.

Iz nadležnosti Zdravstveno-sanitarne inspekcije nepravilnosti su se odnosile na neispunjenost sanitarno-higijenskih uslova, proizvode bez potpune deklaracije i sa isteklim rokom, osobe bez uredno ovjerenih sanitarnih knjižica, nevođenje medicinske dokumentacije u skladu sa zakonom, nepropisno izdavanje ljekova i neobezbijeđenu prisutnost stručnih osoba odnosno diplomiranih farmaceuta u apotekama.

“Iz nadležnosti Inspekcije za zaštitu prostora zabilježene nepravilnosti su se odnosile na postavljanje privremenih objekata u zoni morskog dobra bez prethodno pribavljenog odobrenja, odnosno rješenja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom”, zaključili su iz Uprave.

Bonus video: