Milatović: Oporavak turizma u ovoj godini

Milatović je tokom konsultativnog saslušanja podsjetio da je turizam u prošloj godini doživio veliki pad i da su prihodi od te privredne grane iznosili svega 145 miliona eura, što je ugrozilo funkcionisanje državnog trezora i imalo veliki uticaj na javne finansije.

4338 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

U Crnoj Gori je u ovoj godini došlo do oporavka turizma, a procjene su da su prihodi bili veći od projektovanih 65 odsto u odnosu na 2019. godinu, saopšto je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je na konsultativnom saslušanju na skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, kazao da se očekuju podaci Centralne banke (CBCG) za treći kvartal, što će dati relevantne informacije o prihodima.

Konsultatvno saslušanje koje je sprovedeno na inicijativu predsjednika Odbora, Dragana Krapovića, je održano na temu Analiza turističke sezone u ovoj godini i dalji koraci u pravcu razvoja turizma u Crnoj Gori.

To skupštinsko tijelo je odlučilo da ocjene i stavove sa konsultativnog saslušanja utvrdi na nekoj od narednih sjednica.

Milatović je tokom konsultativnog saslušanja podsjetio da je turizam u prošloj godini doživio veliki pad i da su prihodi od te privredne grane iznosili svega 145 miliona eura, što je ugrozilo funkcionisanje državnog trezora i imalo veliki uticaj na javne finansije.

„To je bio razlog za preduzimanje aktivnosti koje su dovele do oporavka turizma u ovoj godini“, naveo je Milatović.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, naveo da ekonomski rast, uslovljen oporavkom turizma, iznosi 13,4 odsto i ukazao da je fokus bio na zemljama regiona, shodno smjernicama relevantnih organizacija u oblasti turizma.

Milatović je predstavio mjere za oporavak privrede koje je Vlada realizovala u oblasti turizma i podršku zdravstvenim i prosvjetnim radnicima.

On je članove Odbora upoznao sa planovima Ministarstva kada je u pitanju turistička ponuda i njena diverzifikacija, kapitalnim projektima, uspostavljanju Fonda za inovacije i preventivnim zdravstvenim mjerama u cilju suzbijanja pandemije.

„Konstatovano je da je turistička sezona bila uspješna i da je Crna Gora i ranije bila prepoznata kao značajna turistička destinacija i da je turizam glavna privredna grana i važna životna tema“, navodi se u saopštenju.

Podijeljena mišljenja su iskazana kada je u pitanju turistička prošla godina, dostupnost vakcina i zatvaranje granica, rad Montenegro Airlines-a (MA) i To Montenegra sa osvrtom na broj slotova i letova, diverzifikacija ukupne privrede i potreba kreiranja konkurentnije ponude.

Tokom rasprave su iznijeti podaci o kategorizaciji hotela i predstavljeni kapitalni projekti u turizmu, sa posebnim osvrtom na sjeverni region u posljednjih pet godina.

Komentarisana su emitivna tržišta i platežna moć gostiju, plasman poljoprivrednih proizvoda, način prevencije zaraze virusom korona, nedostatak radne snage u sektoru turizma.

„Takođe, ocijenjeno je da su potrebne dodatne aktivnosti na prevenciji zaraze i obezbjeđenju radne snage. Posebno je naglašeno pitanje koje se odnosi na povećanje stope poreza na dodatu vrjednost (PDV) i mogućnost razmatranja ponovnog uvođenja krizne mjere“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: