Jandreoski: Aerodromi prvi u regionu apliciraju za ECRA

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski, kazao je da je na sastanku dogovoreno da ta crnogorska kompanija, pored 14 grčkih aerodroma, aplicira za učešće u projektu European Connectivity for Regional Airports (ECRA)

1888 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Aerodromi Crne Gore
Foto: Aerodromi Crne Gore

Aerodromi Crne Gore apliciraće za projekat malih i regionalnih aerodroma, u kom je već 14 aerodroma Grčke, saopšteno je nakon sastanka crnogorske delegacije sa direktorom Direkcije za upravljanje mrežom u Eurocontrolu, Iacopom Prissinottiem.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski, kazao je da je na sastanku dogovoreno da ta crnogorska kompanija, pored 14 grčkih aerodroma, aplicira za učešće u projektu European Connectivity for Regional Airports (ECRA).

“Za Crnu Goru je to veoma značajno, jer do sada, nijedan aerodrom sa područja bivše Jugoslavije, ali ni iz Albanije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, nije prihvaćen za taj dio projekta, čak, iako je to veoma značajno, nijesam siguran ni da su aplicirali”, rekao je Jandreoski.

On je dodao da je na sastanku sa Prissinottiem saopšteno da će se sve što je nužno da bi bili dio projekta, kanalisati preko Ministarstva kapitalnih investicija. Eurocontrol je to, prema njegovim riječima, pozitivno prihvatio, jer znaju koliko je važno da država podrži taj proces, koji se, na kraju, završava preko njih, bez razlike da li projekat vodi Agencija za civilno vazduhoplovtsvo, Aerodromi Crne Gore ili Kontrola letenja.

Jandreoski je ocijenio da je sastanak sa Prissinottiem bio posvećen svim aktivnostima koje su u nadležnosti Eurocontrola, organizacije koja je prvenstveno zadužena za sigurnost vazdušne plovidbe.

“Oni su, u načelu, zaduženi za kontrolu letenja svake države, ali su značajno proširili odgovornost i interesovanje. Direkcija za upravljanje mrežom je najvažniji dio Eurocontrola i u njoj se planiraju svi letovi unutar evropskog neba, ne samo unutar neba EU, već na većoj teritoriji, sa većim brojem članica”, objasnio je Jandreoski.

Osim Jandreoskog sa Prissinottiem su se sastali državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, Milica Mićunović iz tog ministarstva, zamjenik izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, Petar Radulović.

Bonus video: