JEDAN OD LUČKIH SINDIKATA UPOZORAVA

"Privatizacija "Luke Bar" može samo preko tendera"

"Četiri godine smo čuvali Luku Bar za plate od po dvije marke sa puškom u ruci, tako da zabranjujemo svaku priču o tome ko je veći patriota Luke Bar od nas"
102 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 04.11.2017. 10:49h

Iz Sindikata lučkih radnika “Luka Bar” koji je član USSCG, upozorili su na mogućnost “privatizacije ispod žita” poslova obezbjeđenja luke i naglasili da je bilo kakva privatizacija moguća isključivo putem tendera koji vodi državna tenderska komisija.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik ovog sindikata Vladimir Obradović, napominje se da se unutar lučkog kruga pojavilo nekoliko privatnih obezbjeđenja “koja je razvozio lično direktor DOO Lučki i bezbjednosni poslovi (LBP)” I iskazuje sumnja da se radi “o odmazdi” jer su gotovo svi radnici ovog DOO tužili preduzeće za neizmirena potraživanja po kolektivnom ugovoru.

"Da li je ovo scenario razbijanja Luke Bar kao svojevremeno u ‘Primorci’? Ako je istina da nema privatizacije DOO LBP ispod žita, zašto nema odgovora na naš zahtjev od 31. oktobra za sastanak sa izvršnim direktorom Luke Bar, direktorom DOO LBP i predsjednikom Odbora direktora AD Luka Bar, pa da se svi pogledamo u oči", pita Obradović.

Prema istim navodima, nema ni odgovora iz lučke kadrovske službe na zahtjev ovog sindikata da mu se dostave imena novozaposlenih radnika u luci, njihova zanimanja, status ugovora - na određeno ili neodređeno vrijeme, koeficijent plate i kvalifikacije. Sindikat lučkih radnika “Luka Bar” zamjera u saopštenju i izvršnom direktoru AD Luka Bar Zariji Franoviću zbog njegove izjave TV Pink o visini prosječne plate u lučkim DOO, uz napomenu da se nijedan radnik obezbjeđenja, niti vatrogasac-spasilac, “još nisu ni primakli toj zaradi”.

"Vjerujem da su u DOO Hotel “Sidro” plate još manje od naših. Uvijek se pojavljuje to moralisanje da je prosječna plata lučkog radnika veća od prosjeka u Cmoj Gori, a niko se ne pita zašto i treba da budu veće. Svi lučki radnici rade u nehumanim uslovima, u dodiru sa opasnim i otrovnim rudama i drugim opasnim materijama i po 200 sati mjesečno, a koliko moja malenkost zna - nijedan brod nije pao u dangubu. Bolje bi bilo da se gospoda raspitaju koliko na prosjek lučke plate utiču primanja gomile menadžera i referenata koji su ko zna zbog čega primani u Luku Bar", napominje Obradović.

On je ukazao i da je prosječna starost većine radnika DOO LBP “oko 50 godina i više”, da imaju preko 28 godina staža.

"Četiri godine smo čuvali Luku Bar za plate od po dvije marke sa puškom u ruci, tako da zabranjujemo svaku priču o tome ko je veći patriota Luke Bar od nas, nema ga i ne može ga biti", ističe Obradović.

On dodaje da je simptomatično što mu se kao predsjedniku reprezentativnog Sindikata na nivou Luke Bar i registrovanog u Ministarstvu rada i socijalnog staranja ne omoguća profesionalni angažman, čime mu se otežava rad.

"Kao radnik obezbjeđenja, mnogo teže mogu obavljati posao predsjednika sindikata. Napominjem da će radnici Luke Bar, koja je naša mnogo više nego gospode direktora, braniti egzistenciju svojih porodica svim mogućim sredstvima na sve moguće načine. Privatizacija može, ali, samo putem javnog tendera preko državne tenderske komisije", zaključuje se u saopštenju Sindikata lučkih radnika “Luka Bar”.