Pejović: Politika uzurpacije mojkovačkih šuma mora biti prošlost

Pejović je danas boravio u posjeti Područnoj jedinici Mojkovac, gdje ga je o zabrinjavajućem stanju u toj jedinici informisao novoimenovani šef, Nikola Mešter.

2073 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Uprave za šume
Foto: Uprave za šume

Stara praksa i politika urušavanja, devastacije i uzurpacije mojkovačkih šuma mora biti prošlost, poručio je vršilac dužnosti direktora Uprave za šume, Srđan Pejović.

Pejović je danas boravio u posjeti Područnoj jedinici Mojkovac, gdje ga je o zabrinjavajućem stanju u toj jedinici informisao novoimenovani šef, Nikola Mešter.

Iz Uprave za šume je saopšteno da je na sastanku konstatovano da se Područna jedinica Mojkovac posljednjih godina suočava sa brojnim ozbiljnim problemima, posebno ukoliko se ima u vidu činjenica da je već duži period funkcionisala bez šefa, koji bi upravljao i organizovao rad zaposlenih.

„Analizom poslovnih knjiga evidentan je dugogodišnji, nedomaćinski odnos prema državnom resursu u toj područnoj jedinici, ne samo od strane prethodnog menadžmenta i pojedinih zaposlenih, već i od drugih institucija, kao i fizičkih lica“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave za šume su rekli da je to rezultirao katastrofalnim stanjem u svim segmentima poslovanja, a posebno zabrinjavajućim stanjem mojkovačkih šuma.

Mešter je ukazao Pejoviću na probleme koji su ga dočekali odmah po imenovanju, a posebno na aktuelni problem u GJ „Lepenac-Palješka Gora“, koji se odnosi na nestanak drvne mase koja je posječena u svrhu radova na putu Mojkovac – Lubnice.

„Nakon analize dokumentacije utvrđeno je da je sva predmetna drvna zapremina bila redovno doznačena, međutim, prilikom sklapanja ugovora između Vlade i izvođača radova došlo je do krupne greške, pa tom drvnom masom niko nije zadužen, zbog čega je ona ostavljena pored puta da propada i trune“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, iako je postojao način da se ta količina lageruje, a kasnije proda, nizom slučajnih, ili namjernih grešaka u proceduri, do toga nije došlo.

Kako je saopšteno, zbog sporih administrativnih procedura oko usvajanja odluke o prodaji drvnih sortimenata na šumskim stovarištima, u međuvremenu skoro sva količina drvene zapremine je nestala, odnosno otuđena je, čime je nanijeta velika šteta državi, a niko nije odgovarao za to.

Iz Uprave za šume su rekli da je Pejoviću ukazano da je slučaj prijavljivan i policiji i da se reagovalo na sva saznanja i dojave kako bi se drvna zapremina zaštitila.

„Međutim, nedostatak reakcije policije i ostalih nadležnih institucija rezultirao je time da je gotovo sva količina postupno otuđena, što su demonstrirale i fotografije koje su dostavljene sa lica mjesta“, navodi se u saopštenju.

Pejović je istakao da su takve situacije nedopustive.

„Stara praksa i politika upravljanja, odnosno urušavanja, devastacije i uzurpacija mojkovačkih šuma, mora biti prošlost“, naglasio je Pejović.

On je poručio da je neophodno zajedničkim djelovanjem svih pronaći način da se što prije stopiraju sve sumnjive i nezakonite aktivnosti.

Za to je, kako se navodi, neophodna podrška i intenzivna saradnja šumarske inspekcije, policije, sudstva i tužilaštva, a koja je izostala u brojnim situacijama.

Iz Uprave za šume kazali su da posebno zabrinjava, a uočeno je u Područnoj jedinici Mojkovac, broj uzurpacija državne imovine šume, na koje se nije reagovalo, a koje datiraju još iz 2010. godine, prilikom obilježavanja foto signala za avionsko snimanje privatne imovine.

„Takođe, poražavajući podatak je da u toj područnoj jedinici se na osnovu tog snimanja, javljaju fizička lica koja su suvlasnici sa državom Crnom Gorom na velikom broju državnih parcela, bez relevantnih dokaza, zbog čega u narednom periodu predstoji detaljno istraživanje predmetne stvari, posebno u dijelu razgraničavanja katastarskih parcela“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su rekli da je neophodno po hitnom postupku formirati Komisiju i utvrditi iz kojih razloga niko u tadašnjem menadžmentu Uprave za šume nije reagovao na pisana upozorenja i obavještenja čuvara šuma o uzurpaciji državne imovine, još iz 2010. godine za šta postoje i dokazi, kao i način na koji je u Katastru državna imovina prepisana i raspodjeljena kao susvojina privatnim licima.

„Očigledno je riječ o ozbiljnim nezakonitim radnjama na koje ni Pejović, ni novi šef Područne jedinice neće ćutati, sa obzirom na to da je riječ o preko 300 takvih slučajeva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ogroman problem Područne jedinice Mojkovac nedostatak stručnog kadra, a posebno činjenica da u toj područnoj jedinici trenutno nema nijednog zaposlenog šumarskog inženjera.

Pejović je, u razgovoru sa zaposlenima, poručio da u narednom periodu treba očekivati temeljne reforme, pojačanje u smislu radne snage, ali takođe da će zahtijevati mnogo odgovorniji rad zaposlenih, sa obzirom na probleme koje ima ta područna jedinica.

Iz Uprave za šume poručili su da niko neće biti zaštićen ni povlašćen ukoliko nije obavljao poslove u skladu sa zakonom.

Navodi se da se očekuje da u narednom periodu, uz zajednički trud svih zaposlenih, na čelu sa novoimenovanim šefom, područna jedinica Mojkovac izađe iz postojećih problema.

„Uz osnažen kolektiv, bolju tehničku opremljenjost i uslove rada, ali i uz odgovorno, zakonito i precizno obavljanje radnih zadataka svih zaposlenih, kako bi se stanje mojkovačkih šuma poboljšalo, a one postale simbol prepoznavanja te opštine“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: