Delević: Netačno da Spajić ukida dodatke, DPS zakonska rješenja stvaraju probleme

"Radi se o normativnom okviru, koji ste vi kreirali prethodnih 30 godina, a koji onemogućava isplatu dodatka za djecu koja su korisnici prava na ličnu invalidninu ili dodatka na njegu i pomoć, ukoliko se ne nalaze na redovnom školovanju"

3736 pregleda 4 komentar(a)
Foto: csrcg.me
Foto: csrcg.me

Predsjednica Upravnog odbora Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, Nina Delević reagovala je na navode Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a.

Ta Komisija je ranije danas navela da ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić "ukida dječije dodatke djeci oboljeloj od Daunovog sindroma, cerebralne paralize i drugih oblika pretežno genetskih oboljenje, koja su korisnici lične invalidnine ili dodatka na njegu i pomoć".

"Jedina istinita činjenica navedena u saopštenju DPS-a je da je sjednica trajala više od 8 časova, a iz razloga što posao predsjednice UO Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik obavljam predano, savjesno i pošteno, a ne po bilo čijim instrukcijama, kako je to bila dosadašnja praksa u radu Upravnog odbora, gdje su se sjednice bez čitanja materijala završavale u par minuta", navela je u reagovanju Delević.

Dodaje i da je netačno da je bilo kome od zaposlenih prijećeno, i da je sjednica protekla "u prijatnom i radnom ambijentu".

"Ovim putem se zahvaljujem službenicama koje su radile prekovremeno jer će njihov prekovremeni rad biti cijenjen u skladu sa odredbama Zakona o radu i Granskog kolektivnog ugovora. Apsolutno su netačni navodi da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ukinuo pravo na dječji dodatak djeci koja boluju od teških genetskih oboljenja. Radi se o normativnom okviru, koji ste vi kreirali prethodnih 30 godina, a koji onemogućava isplatu dodatka za djecu koja su korisnici prava na ličnu invalidninu ili dodatka na njegu i pomoć, ukoliko se ne nalaze na redovnom školovanju. Takav nasljeđeni zakonodavni okvir će morati da se mijenja, nakon što je već obezbijeđen dodatak za svu djecu do 6 godina, uz postojeće korisnike socijalnih prava kojima je povećan iznos. Takođe, cilj je da se dodatak fazno obezbijedi za svu djecu do punoljetstva, što prošla vlast nije bila u stanju da uradi".

Delević je navela da je dosadašnji direktor Centra za socijalni rad u Nikšiću u skladu sa Zakonom o radu privremeno udaljen sa rada, do okončanja disciplinskog postupka koji je i pokrenut protiv njega.

"Onaj ko obavlja poslove direktora, a pogotovu u sistemu socijalne i dječje zaštite, mora raditi zakonito, a korisnici moraju biti na prvom mjestu. Zbog toga čudi navod da je „suspendovana osoba sa invaliditetom“ jer se zakoni moraju primjenjivati jednako i neselektivno na sve građane, bez obzira na lična svojstva i karakteristike, saglasno principu zabrane diskriminacije. Pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću tvrdim da ću ispitati kompletno poslovanje dosadašnjeg direktora, a sve dokaze, koje već posjedujem, proslijediti nadležnim organima. Iznenađujuća je činjenica da se ukazuje na navodne moje prijetnje zaposlenima, a da je cijeli Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik pokriven video nadzorom, uključujući i pojedine kancelarije zaposlenih suprotno zakonskim propisima, te da se radnici neovlašćeno snimaju i zastrašuju i rade u uslovima koji nijesu dostojni čovjeka. O tome ko ima pristup i ko je instalirao sporni video nadzor daće sud nadležni organi", zaključuje se u reagovanju Delević.

Bonus video: