Potrebna 16,2 miliona za povećanje minimalne penzije

Poslanički klub “Mir je naša nacija” predložio izmjenu Zakona o PIO, kojim bi se minimalna penzija povećala od 1. januara sa 147 na 200 eura

10156 pregleda 32 komentar(a)
Šaranović, Foto: Boris Pejović
Šaranović, Foto: Boris Pejović

Poslanički klub “Mir je naša nacija” je predložio da se dopuni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju kako bi se omogućilo da se iznos minimalne penzije poveća od 1. januara naredne godine sa 147 na 200 eura, odnosno za 36 odsto.

Ako predlog dobije većinu u parlamentu, biće potrebno na godišnjem nivou da se u budžetu obezbijedi dodatnih 16,2 miliona eura.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović je juče na konferenciji za novinare saopštio podatak da 17.000 penzionera ima penziju 140 eura.

”Penzioneri su najugroženija kategorija stanovništva, jer svi znamo šta se može sa 140 eura mjesečno. Fond PIO na mjesečnom nivou izdvaja 36 miliona eura, a za povećanje najniže penzije potrebno je još 1,35 miliona eura mjesečno”, kazao je Šaranović, dodajući da država mora biti sposobna da obezbijedi ovo povećanje fonda za penzije za 3,75 odsto.

”Imajući u vidu sadašnji broj korisnika najniže penzije (oko 16.800) i korisnike koji ostvaruju penziju u rasponu od važeće najniže do one koju ovaj zakon predviđa (oko 21.000), na mjesečnom nivou potrebno je izdvojiti dodatnih oko 1,35 miliona eura, što čini povećanje od oko 3,75% u odnosu na važeća izdvajanja za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Za sprovođenje ovog zakona potrebno je ova, dodatna sredstva obezbijediti u budžetuza 2022. godinu”, navedeno je u obrazloženju predloga poslaničkog kluba “Mir je naša nacija”, kojeg čini devet poslanika Demokrata i poslanik Demosa Miodrag Lekić.

U obrazloženju predloga zakona je navedeno da se razlozi za donošenje ovog zakona nalaze se u potrebi unapređenja položaja jedne od najugroženijih kategorija stanovništva, a to su korisnici najnižih penzija.

”Imajući u vidu da je ova kategorija stanovništva jedna od onih koja je najmanje rezistentna na porast troškova života, smatrali smo da ovakvo usklađivanje najniže penzije, odnosno, njeno povećanje sa važećih 147,08 na 200 eura, mora biti prva preventivna mjera zaštite i podrške korisnicima najnižih penzija. Dakle, snaga jedne države, kao aparata na čije usluge imaju pravo svi građani podjednako, ogleda se u njenoj moći, ali i orjentaciji, da na pravedan i solidaran način pruža podršku svima. Bez jasne podrške svakom građaninu, pa i onima koji su decenijama kroz svoj radni vijek, radili i gradili za opšte dobro, nema države socijalne pravde”, piše u obrazloženju predloga Demokrata.

Vlada je prošle sedmice Skupštini predala predlog budžeta za 2022. godinu, u kojem je ukupan iznos za isplatu svih penzija povećan za oko osam miliona eura, koliko se očekuje da će iznositi redovno usklađivanje penzija od 1. januara. Ako se prihvati predlog o povećanju minimalne penzije, Ministarstvo finansija bi moralo izmijeniti predlog budžeta, ali i naći dodatnih 16 miliona eura u prihodovnoj strani budžeta. Druga mogućnost je da poslanici djeluju amandmanski na predlog budžeta.

Bonus video: