Raičević: Bar zapostavljen, Kapitalni Budžet Opštine Bar pet puta veći od Vladinog Budžeta za Bar

„Grad koji ja predstavljam je na samom dnu koncepta Budžeta za građane, izdvajanje kapitalnog budžeta per capita je u iznosu od 51,56 eura po glavi stanovnika u opštini Bar, pa postavljam pitanje da li je ovo Budžet za građane?"

3945 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević govorio je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore sa članovima Zajednice Opština. On je u diskusiji sa ministrima i poslanicima poslao poruku da je opština Bar zapostavljena i da Vlada nema nikakvu percepciju razvoja koja uključuje Bar kao važno i ekonomsko i saobraćajno čvorište države.

„Grad koji ja predstavljam je na samom dnu koncepta Budžeta za građane, izdvajanje kapitalnog budžeta per capita je u iznosu od 51,56 eura po glavi stanovnika u opštini Bar, pa postavljam pitanje da li je ovo Budžet za građane? Da li je ovo adekvatan iznos koji treba da bude opredijeljen za građane iz kapitalnog Budžeta, koji se opet puni od sredstava svih tih građana iz opštine Bar?“ poručio je Raičević.

„S druge strane, kapitalni Budžet Opštine Bar za 2022, sad već u formi Predloga, čini čak 42% od ukupnog Budžeta Opštine. Kapitalni Dudžet Opštine Bar iznosi 10,5 miliona eura i pet puta je veći od onoga što je za Bar predviđeno Kapitalnim Budžetom države. Pa dolazimo do pitanja da li je Bar i dalje saobraćajno čvorište, da li je lokomotiva privrednog razvoja uzimajući u obzir da je Luka tu?“ rekao je predsjednik Opštine Bar u diskusiji. „Riječ jednu nijesmo čuli o budućoj percepciji razvoja Crne Gore. Barska Opština je zapostavljena u mnogim konceptima i razvojnim planovima države, pa i u prethodnom periodu, a i sada se nastavlja ista takva praksa.“

Raičević je ponudio i konkretna rješenja Vladi: „Puno puta smo čuli da su Opštine razmažene i da se Egalizacioni fond nenamjenski troši- onda ukinite Egalizacioni fond, da riješimo taj problem na prost način kako je regulisano i u državama regiona. Dajte opštinama procenat od naplaćenog PDV sa teritorije te opštine, kao što ste dali i dio prireza koji se naplaćuje na osnovu teritorijalne organizacije, dajte i dio PDV opština i riješite sve probleme.“ predložio je Raičević predstavnicima Vlade.

Raičević je kao predsjednik Upravnog odbora Zajednice Opština, zajedno sa ostalim članovima, predsjednicima opština iz Crne Gore, diskutovao sa članovima Vlade i Skupštine i o drugim izazovima koje muče lokalne zajednice te o konkretnim rješenjima koje će podstaknuti razvoj lokalnih ekonomija i olakšati probleme u oblasti poreske politike, prihoda lokalnih zajednica, podjele nadležnosti i drugih važnih oblasti. Oni su razgovarali i posljedicama kone će predloženi ekonomski programi Vlade imati na rad loklanih uprava te da se kroz konstatne izmjene zakonskih rješenja, bez uvažavanja položaja loklanih uprava, one dovode u nezavidan položaj.

Bonus video: