Uniprom: EPCG je od KAP-a ostalo čistih 5.725.610 eura

"Ako državi nije u interesu da očuva dobro poslovanje tako velikog izvoznika i da bude kvalitetan partner u razvoju industrije, vjerujem da ni Unipromu ne može biti interes da posluje pod "kamataškim uslovima" rada""

12097 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je od Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) prihodovala čistih 5.725.610 eura, saopšteno je iz kompanije "Uniprom".

"Prosječna cijena električne energije u 2020. godini na KUPEX-u (Mađarskoj berzi) je bila 35 eura MWh, Uniprom je plaćao za 10 eura više po 1 MWh tj. ukupno 45 eura MWh + PDV. Uniprom je u 2020. godini potrosio 572.561 MWh više elektricne energije što jasno upućuje, ako pomnožimo sa 10 eura da je EPCG prihodovala više nego što bi mogla da je proda na berzi. Od KAP-a im je ostalo čistih 5.725.610 eura", navodi se u saopštenju Uniproma.

Dodaju da je Uniprom KAP platio električnu energiju po MWh po ugovoru koji je napravljen za 2020. godinu i da je morao da poštuje ugovor.

Uniprom dopis EPCG
foto: Uniprom KAP

"EPCG tada nije našla za shodno da spusti cijenu električne energije, u skladu sa cijenom na berzi, a kako Uniprom KAP ne bi pravio gubitak. Sada EPCG neće da poštuje ugovor koju su u obavezi prema navedenom članu 16. iz ugovora koji je napravljen za 2021. godinu, koji je automatski trebao da se pod istim uslovima produži za 2022. godinu, nego izmišljaju okolnosti koje su nastale na tržištu. Jedna stvar je sasvim očigledna - nepoštovanje elementarnih tržišnih i etičkih pravila poslovanja i naravno sve u cilju nanošenja ogromne štete Unipromu i tolikim porodicama. Ako državi nije u interesu da očuva dobro poslovanje tako velikog izvoznika i da bude kvalitetan partner u razvoju industrije, vjerujem da ni Unipromu ne može biti interes da posluje pod "kamataškim uslovima" rada", navodi se u reagovanju Uniproma.

Dodaju i da "svaka država na svijetu čuva svoju industriju, pomaže je, trudi se da ista opstane u vremenu ovakve zdrvstveno javne pošasti".

"A mi se susrijećemo sa situacijom da zbog potpunog odsustva poslovne etike pojedinaca i ličnih anomiziteta, dovodimo u pitanje kompaniju koja plaća sve poreze i ogromnim sredstvima puni državni budžet", navode iz Uniprom KAP.

Bonus video: