Uniprom-KAP: Zainteresovani smo da KAP prepustimo EPCG ako je ponuda ozbiljna

Iz državne energetske kompanije su dnevnim novinama Dan juče kazali da razmišljaju o preuzimanju upravljanja fabrikom čime bi garantovali zarade zaposlenimau naredna 24 mjeseca, ukoliko bi na to pristao Uniprom

18902 pregleda 19 komentar(a)
Uniprom-KAP, Foto: Savo Prelević
Uniprom-KAP, Foto: Savo Prelević

Kompanija Uniprom-KAP je zainteresovana da Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) prepusti Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) ako je ta ponuda ozbiljna, saopšteno je iz ove kompanije.

"Uniprom sa partnerima iskazuje interesovanje da preuzme EPCG, pa bi bilo veoma korisno da EPCG pošalje i svoju ponudu sa potrebnim detaljima. Na ovaj način bi na stolu imali dvije ponude i jedan veoma poslovno interesantan sastanak. Vjerujemo da će to biti u organizaciji nadležnog ministarstva. Uniprom bi prepustio KAP Elektroprivredi samo na bazi razmjene s tim da se razlika u vrijednostima kompanija utvrdi od zvanične međunarodne revizorske kuće", navodi se u saopštenju.

Iz državne energetske kompanije su dnevnim novinama Dan juče kazali da razmišljaju o preuzimanju upravljanja fabrikom čime bi garantovali zarade zaposlenimau naredna 24 mjeseca, ukoliko bi na to pristao Uniprom.

Iz Uniprom KAP je saopšteno da je uvijek najteže dokazati "očigledno", te da EPCG želi da izbjegne svoju ugovorenu obavezu, a oni samo insistiramo na ugovoru.

"Dužni su da donesu odluku kojom će utvrdi kategoriju potrošača kojoj KAP pripada, sa potrošačima iz te kategorije i dogovorno s tim da Uniprom KAP ne može plaćati visočiju cijenu od one koja je predviđena za tu kategoriju. Pristajemo na takav sastanak i tražimo ga od 15.06.2021. godine", navode iz kompanije koja je, dostavila i juče upućeno pismo izvršnoj vlasti u kojem izražavaju spremnost da se odazovemo pozivu

Iz kompanije su saopštili da im je već nanijeta ogromna šteta kako zbog informacija u domaćoj i inostranoj javnosti jer je i Rojters objavio da se prijeti zatvaranjem KAP.

"Da je Crna Gora postala nestabilna investiciona destinacija potvrđuju i ovakva pisanja, a mi ćemo se potruditi da i međunarodna javnost dobro bude upoznata sa kakvim se pritiscima suočava bilo koja kompanija koja želi da posluje u ovako nestabilnom investicionom ambijentu",saopšteno je iz kompanije.

Kako su naveli, zbog velikih gubitaka na mreži, EPCG je prinuđena da ih pokriva poskupljenjem struje i ide se ka zaplašivanju građana da će na njihov teret ići ako se se KAP da ugovorena cijena.

"Ovakve manipulacije ne priliče ozbiljnim poslovnim odnosima. Naša situacija je čista - ponašanje u skladu sa ugovorom i nastavak rada KAP-a kao i razvoj kapaciteta, u suprotnom jedini ishod je zatvaranje KAP nakon čega bi se na nadležnom mjestu tražilo mišljenje ko ga je uzrokovao", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: