Velike šanse da region bude prepoznat kao atraktivan za nova ulaganja

"Kada su državni budžeti formirani za podršku zdravstvenom sistemu i održavanju likvidnosti ekonomije i zadržavanja radnih mjesta za građane, ali i za razvojne projekte koji će ubrzati proces oporavka u post-kovid periodu“

3852 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MFI
Foto: MFI

Zapadni Balkan ima velike šanse da u post-kovid periodu bude prepoznat kao atraktivan za nova ulaganja kompanija iz regiona i velikih međunarodnih korporacija, ocijenili su zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije za ekonomski sistem, Fatmir Bitići i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da su Bitići i Spajić razgovarali o više tema vezanih za upravljanje javnim finansijama u cilju podrške građanima i privredi.

Oni su, kako se navodi, razgovarali i o politikama i mjerama za privlačenje i podršku novih investicionih kompanija.

"Saglasivši se da Zapadni Balkan ima velike šanse da u post-kovid periodu bude prepoznat kao atraktivan region za nova ulaganja kompanija iz regiona, ali i velikih međunarodnih korporacija, kako zbog blizine zemalja Evropske unije, tako i zbog tekućih procesa koji podižu konkurentnost zemalja regiona i cijelog Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da povećanje minimalne zarade utiče na podizanje životnog standarda građana i povećanje svih zarada u privredi.

Bitići je istakao da je u protekle četiri godine Vlada Sjeverne Makedonije, u inkluzivnom dijalogu sa sindikatima i privrednim komorama, uspjela da poveća minimalnu zaradu za oko 56 odsto, a inkluzivnost i transparentnost su procesi koji se primenjuju u donošenju svih strategija, politika, programa i mjera, u cilju njihove efikasnosti.

Iz Ministarstva su kazali da su na sastanku konstatovani odlični odnosi dvije zemlje i da je izražena nedvosmislena riješenost za dalje produbljivanje saradnje na svim nivoima.

Kako su rekli, na sastanku su razmijenjena iskustva u sprovođenju mjera podrške privredi i građanima u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize, izazivane pandemijom koronavirusa.

"Kada su državni budžeti formirani za podršku zdravstvenom sistemu i održavanju likvidnosti ekonomije i zadržavanja radnih mjesta za građane, ali i za razvojne projekte koji će ubrzati proces oporavka u post-kovid periodu“, kaže se u saopštenju.

Spajić je, kako su naveli iz Ministarstva, upoznao Bitićija sa programom Evropa sada i svim benefitima koje će građani Crne Gore dobiti njegovom realizacijom.

Bonus video: