Utvrdili amandman na Predlog zakona o reprogramu poreskog potraživanja

Iz Vlade su saopštili da je cilj obezbjeđivanja neselektivnosti, odnosno jednake dostupnosti ostvarivanja prava na reprogram svim poreskim obveznicima

7826 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Vlada je utvrdila amandman na Predlog zakona o reprogramu poreskog potraživanja, kojim se propisuje rok do kojeg poreski dužnik mora podnijeti sve zaostale poreske prijave da bi mogao koristiti pravo na reprogram.

Iz Vlade su saopštili da je cilj obezbjeđivanja neselektivnosti, odnosno jednake dostupnosti ostvarivanja prava na reprogram svim poreskim obveznicima.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne ogranizacije rada (MOR) o ukidanju nasilja i uznemiravanja broj 190.

U diskusiji je naglašeno da su osnovni razlozi usvajanja Konvencije stvaranje pravnog osnova i potrebe za usaglašavanjem nacionalnog zakonodavstva sa propisima MOR-a, ispunjavanje uslova u pogledu istupanja na međunarodnom tržištu rada i očekivanje da će se obezbijediti efikasnija zaštita na radu i po osnovu rada zaposlenih.

Konvencijom se, kako su kazali iz Vlade, ujednačavaju standardi koji se odnose na područje zaštite zaposlenih od nasilja i uznemiravanja, čime se dopunjuje i unapređuje stanje u toj oblasti i omogućavaju dostojanstveni uslovi za rad, čemu Crna Gora i teži.

Vlada je utvrdila amandman na Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne.

Iz Vlade su rekli da su dodate tačke kojima se predviđa da će nadležni sud odbiti zahtjev za određivanje mjera iz člana 7, odnosno odbiti tužbeni zahtjev iz člana 11 ako je navodno pribavljanje, korišćenje ili otkrivanje poslovne tajne učinjeno radi ostvarivanja prava na pristup informacijama u skladu sa Zakonom kojim se uređuje pravo na slobodan pristup informacijama u posjedu organa vlasti i ostvarivanja prava na slobodu izražavanja i informisanja u skladu sa zakonom kojim se uređuje medijsko izražavanje i informisanje, uključujući poštovanje slobode i pluralizma medija.

Osim toga, kako su naveli iz Vlade, predviđene su i određene pravno-tehničke korekcije zakonskog teksta.

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji tendera po osnovu javnog oglasa za nadmetanje u otvorenom postupku za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen, prihvatila predlog ugovora o koncesiji i donijela odluku o davanju koncesije za realizaciju projekta žičare.

Kako je saopšteno iz Vlade, u diskusiji je naglašeno da su uspješno okončani pregovori sa Konzorcijumom Novi Volvox i LEITNER AG / SpA u vezi sa izgradnjom žičare koja će povezivati Kotor sa lokalitetom Kuk na Lovćenu, čime će se obogatiti turistička ponuda Crne Gore, a stvoriti uslovi za jedinstven doživljaj Bokokotorskog zaliva.

Iz Vlade su kazali da je ukupna investicija potrebna za realizaciju tog projekta procijenjena na 20 miliona eura.

Vlada je usvojila informaciju o unapređenju regionalnog puta R-13 Bioče-Mateševo-Kolašin, dionica petlja Mateševo-naselje Mateševo.

U informaciji se ističe da, iako postojećim regionalnim putem R-13 saobraćaj koji se uključuje ili isključuje na auto-put preko petlje Mateševo može da se odvija, taj putni pravac ima ograničene elemente puta (radijus krivina, širina kolovoza, širina mostova), koji ne može na bezbjedan i funkcionalan način prihvatiti očekivani obim saobraćaja.

"U prethodnom periodu o tom pitanju je u više navrata informisana Vlada, da bi 17. septembra prošle godine donijela zaključak kojim se zadužuju Uprava za saobraćaj i Monteput da izvrše rekonstrukciju, međutim, zbog nedostajućih finansijskih sredstava u budžetu za prošlu godinu, zaključak nije realizovan", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zaključeno da u što kraćem roku Monteput raspiše javni poziv za rekonstrukciju regionalnog puta R-13 u dijelu petlja Mateševo-naselje Mateševo, a da se novac neophodan za završetak rekonstrukcije obezbijedi u kapitalnom budžetu za sljedeću godinu

Vlada je donijela uredbu o tehničkim i drugim uslovima za korišćenje informaciono komunikacione mreže i načinu upravljanja tom mrežom.

Kako su naveli iz Vlade, cilj donošenja uredbe je razvoj usluga elektronske uprave, kao i efikasnije postupanje organa i drugih subjekata, što će rezultirati i većom uslužnošću prema građanima i privredi.

Tim propisom se, kako su kazali, doprinosi dodatnom unapređenju pravnog okvira u toj oblasti, kako bi se informaciono-komunikaciona mreža organa koristila savjesno i odgovorno, isključivo u službene, odnosno poslovne svrhe.

"Jasno su propisani poslovi mrežnog administrator preko koga Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija upravlja informaciono-komunikcionom mrežom, kao i način zaštite od malicioznih programa", kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju o poboljšanju avio dostupnosti sa odlukama o izmjenama i dopunama odluka koje je donio Odbor direktora Aerodroma Crne Gore.

Vlada je usvojila informaciju o metodologiji obračunavanja turističkog prometa i izradi novog informacionog sistema i mobilne aplikacije za praćenje parametara u turizmu.

Kako je saopšteno, u cilju prevazilaženja postojećih nedostataka koji se odnose na obuhvat turističkog prometa i njegovo praćenje u svakom trenutku, kao i objedinjavanja i brže dostupnosti podataka, Ministarstvo ekonomskog razvoja odlučilo je da kroz javnu nabavku dizajnira informacioni sistem uz prateću mobilnu aplikaciju.

Aplikacija će, kako su naveli iz Vlade, predstavljati integrisani informacioni sistem, koji će povezati sve neophodne institucije i organizacije čiji podaci će doprinijeti kvalitetnom i tačnom obračunu turističkog prometa.

"Kao i omogućiti dnevni uvid u stanje i predstavljati jedinstvenu bazu sa podacima o smještajnim objektima i pružaocima usluga smještaja, broju i strukturi gostiju, destinacijama iz kojih dolaze turisti, prijavi i odjavi turista u svrhu bolje naplate boravišne takse", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će generisati razne vrste izvještaja, sve sa ciljem ostvarivanja većih prihoda u sektoru turizma.

Za tu svrhu, kako su rekli iz Vlade, opredijeljeno je 400 hiljada EUR.

Vlada je usvojila informaciju o formiranju sistema upravljanja procesom digitalne transformacije u skladu sa preporukom Evropske unije (EU).

"Formiranje tog sistema, koji, prije svega, podrazumijeva uspostavljanje nacionalnog koordinacionog tijela na društvenom nivou, u cilju unapređenja procesa digitalne transformacije Crne Gore, biće realizovano kroz aktivnosti koje su definisane u Strategiji digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je inicijativu za formiranje tog tijela koje bi rukovodilo i upravljalo procesom u Crnoj Gori u prethodnom periodu pokrenuo i poslovni sektor.

"U skladu sa tom idejom, primjerima dobrih praksi u zemljama u regionu i preporukama EU, resorno Ministarstvo strateški pristupilo njenoj realizaciji", rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila informaciju o implementaciji internog Certifikacionog tijela za potrebe organa državne uprave.

Navodi se da je programom rada Vlade za ovu godinu, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija kao jedan od prioriteta u svom radu predvidjelo digitalizaciju crnogorskog društva.

"Kao i dostupnost javne uprave građanima i privredi, kroz vršenje elektronskih/kvalifikovanih elektronskih usluga povjerenja organima državne uprave, kako bi se kao krajnjim korisnicima građanima pružile usluge upotrebom digitalnih tehnologija, kroz uvođenje novih elektronskih servisa i dalji razvoj elektronskog poslovanja", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u svrhu upostavljanja tog sistema ministarstvo sprovelo javne nabavke za implementaciju novog internog Certifikacionog tijela, uključujući i nabavku opreme na kojoj će biti instalirani softverski alati za upravljanje.

Iz Vlade su kazali da je završena prva faza projekta.

"Druga faza projekta, čiji se nastavak očekuje u budućem periodu se odnosi na nabavku i instalaciju softverskog riješenja za Certifikaciono tijelo, kao i izradu kompletne dokumentacije o strogim procedurama koje definišu ove sisteme uz upotrebu standarda, te učešće eksperata koje će angažovati Ministarstvo, do testiranja i puštanja u produkciju riješenja kao cijeline", kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila izvještaj o realizaciji Akcionog plana Strategije razvoja saobraćaja 2019-2035, za period 2019-2020 i donijela Akcioni plan za period 2021-2022.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o djelovanju Uprave za inspekcijske poslove tokom ljetnje turističke sezone.

U informaciji se navodi da je Uprava, obavljajući svoj primarni zadatak uvođenja privrede u legalne tokove, u toku ljetnje turističke sezove izvršila 9.304 inspekcijske kontrole.

Kako je saopšteno, konstantovano je 3.098 nepravilnosti, izrečeno 1.381.100 eura novčanih kazni i donešeno 168 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

Bonus video: