spriječiti zatvaranje fabrike

USSCG apeluje na državu da nađe rješenje za KAP, podržali radnike

Keković kazao da država ne smije dozvoliti da se KAP ugasi, pogotovo jer ta kompanija ima određenu perspektivu, s obzirom na to da je aluminijum metal čijom preradom može da se zaradi na tržištu ako se kompanija bude mudro vodila

5186 pregleda 6 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Mediabiro
Sa konferencije, Foto: Mediabiro

Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na državu da nađe rješenje kako se Kombinat aluminijuma (KAP) ne bi ugasio i dala punu podršku namjerama radnika da sačuvaju fabriku.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da država ne smije dozvoliti da se KAP ugasi, pogotovo jer ta kompanija ima određenu perspektivu, s obzirom na to da je aluminijum metal čijom preradom može da se zaradi na tržištu ako se kompanija bude mudro vodila.

„U tom smislu država bi morala da pruži određenu podršku“, rekao je Keković na konferneicji za novinare te sindikalne organizcij povodom trenutne situacije sa KAP-om.

On je dodao da vlasnik KAP-a kao problem navodi održivost fabrike u narednom periodu i apelovao na njega da maksimalno uđe u pregovore sa državom kako bi se našao zajednički interes da kompnija opstane.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović ranije je najavio da će od 15. decembra početi plansko gašenje КAP-a, te da je završio sa pregovorima. Vlada je u četvrtak, dan nakon zvanične najave o gašenju, raspravljala o sudbini КAP-a.

„Od 2013. godine od kada je KAP kroz privatizaciju dobio novog većinskog vlasnika u vidu Unipoma, imamo katastrofičnu situaciju kada je u pitanju položaj zaposlenih, kada je 550 radnika ostalo bez svih prava iz radnog odnosa“, saopštio je Keković.

On je naveo da im je tamo zabranjeno sindikalno djelovanje što je suprotno međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala Crna Gora.

“Ovo je novi dramatični trenutak, kada 550 crnogorskih porodica treba da ostane bez značajnog primanja. To znači njihovo dovođenje na granu ispod linije siromaštva“, kazao je Keković.

Prema njegovim riječima, došlo se u situaciju da se sa gašenjem KAP-a gasi i zadnje privredno društvo koje radi u industriji, što je najveća šteta koju je Crna Gora doživjela, jer je sve transformisano u ugostiteljstvo i trgovinu.

Predsjednica Sindikata metalaca, Sandra Obradović apelovala je na radnike KAP i dala punu podršku da ne gase KAP, i da na taj način daju doprinos da oni iznad njih moraju naći rješenje.

„Apel sindikata je da se, pored Željezare koja duži period ne radi, ne smije dozvoliti da se posljednji stub odbrane metalske industrije, odnosno jednog giganta na bilo koji način ugasi“, rekla je Obradović.

Ona je kazala da će radnici dati svoj maksimalan doprinos, a da vlasnik, Vlada i Elektroprivreda (EPCG) moraju urgentno nastaviti, ako treba 24 sata, da sjede za stolom kako bi se našlo rješenje za KAP.

„Ako se desi nešto nepovoljno svi hirovi se moraju ostaviti sa strane, a moguća rješenja da se pronalaze kako znaju i umiju“, poručila je Obradović.

Prema njenim riječima, pohvalno je da su se zaposleni samoinicijativno okupili i jasno rekli da oni, uprkos odluci vlasnika kompanije, neće gasiti radna mjesta.

„Gašenjem ćelija fabrika ostaje bez sredstava, a ukoliko bi sami zaposelni gasili ćelije i svoja radna mjesta, bilo bi isto kao da pale kuću u kojoj žive“, objasnila je Obradović.

Ona je kazala da su zaposleni prošli mnoge teške stvari, kako po pitanju loše privatizacije, tako i stečaja kad su ostali bez svojih prava, a dali su nemjrljiv doprinos radeći na vrlo teškim poslovima.

Obradović smatra da bi bila ekološka katastrofa da EPCG ugasi na sklopku struju.

„Sirovine ima do kraja godine, a ako se vlasnik ne odluči na dopremanje nove, onda država mora da se uključi u nabavku sirovine“, rekla je Obradović.

Član Izvršnog odbora sindikalne organizacije KAP-a, Miomir Mitrović, saopštio je da su, prema njegovim saznanjima, aerodromi povezani na tom dalekovodu, tako da bi bilo krajnje neodgovorno napraviti takav potez.

„Ovdje isključivo Vlada treba da nađe rješenje i kaže da li joj je potreban KAP ili ne. Ovim ljudima treba da izađu u susret“, poručio je Mitrović.