"Ja ću ako treba da radim sa vama"

Krivokapić: Auto-put da bude spreman 15. januara, nezadovoljni smo dosadašnjom realizacijom

Istakao je i da su sve komisije koje su radile trebalo da završe svoj posao u skladu sa onim za šta su dobijale novac, te da je "ovdje bilo dovoljno prostora i svi su nagrađivani", a da ne mogu danas da kažu građanima ono što očekuju

50364 pregleda 45 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Postoji nezadovoljstvo Vlade Crne Gore sa realizacijom projekta auto-puta Smokovac-Mateševo, a mi smo uradili sve što je do nas, kazao je predsjednik Vlade Zdravko krivokapić.

On je danas sa ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem i kineskim ambasadorom Liu Đinom, obišao završne radove na prioritetnoj dionici tog auto-puta.

"Iskazali smo dobru volju i permanerntno pratili stanje koje se dešava sa izvođenjem radova i u ovom trenutku konstatujemo da su građevinski radovi završeni, osim nekih „finih ruku“, a moje iskustvio, sa stanovišta samo domaćinskog odnosa kaže, da nekada te „fine ruke“ traju nekada više nego ove koje su glavne", kazap je on.

Krivokapić je dodao i da 30 odsto elektromašinskih instalacija nije završeno, te i da će imati probni period "za koji svi kažu da će trajati malo duže nego što treba", te da misli da građani od njih očekuju da će auto-put biti u dijelu "probnog, eksperimentalnog", pušten u rad bar tokom ove zimske sezone.

"Jedini put je put zajedništva. Angažujte se, nađite načina, angažujte advokate, pravnike, kao što znate kada tražite vaša prava. Sve smo obezbijedili, i nadzoru, i izvođaču i svim drugima. Ne može tako. Evo, ja danas kažem – Dosta je igre sa građanima! Hoću da put 15. januara, pred zimsku turističku sezonu bude spreman. Radite dan – noć! Ja ću ako treba da radim sa vama. Da vas podstičem, ali nemojmo dozvoliti kao što ste mi obećali da čekamo turističku sezonu, ali to nije zimska, nego ljetnja. Vrlo sam jasno rekao – zimska, ne ljetnja. I to može, ako hoćemo! Ako hoćemo da pravimo opstrukcije, ništa ne može", saopštio je Krivokapić tokom obilaska dionice auto-puta.

Kako je kazao, "zna sve razloge", ali je upozoravao da ne postoji više nikakav izgovor da bi ono što je njihova obaveza, odradili blagovremeno.

Krivokapić autoput
foto: Vlada CG

"Bio sam iznenađen saznanjem, jer je to u mojoj struci prosto nemoguće, da imate mašinu za koju niko nije napravio projekat održavanja te mašine. Znači, ovaj dan govori o tome koliko je bitno blagovremeno i kvalitetno održavanje auto –puta. I da taj projekat koji se radi, ne može da bude ništa drugo nego jedan cjelovit pogled. Zašto će nam auto-put, a ne možete da idete njim kada nema definisanog održavanja?", upitao je on.

Istakao je da ne razumije ko je dao takav projektni zadatak i da do danas nemaju rješenja za to, te da se svi "pravdaju da je krivica kod nekog drugog".

"Krivica je kod svih nas. I ovi koji su iz Vlade permamnetno pratili i brižili od maja mjeseca da projekat bude u ovakvom stanju danas. Sa druge strane, mislim da je došlo vrijeme da jasno definišemo odgovornost za ono što je neko uradio, ili nije uradio i neka pravni eksperti nađu načina da kažu da je ovaj auto-put manje bezbjedan od puta kanjonom Morače i ja to prihvatam. Ali ne prihvatam da bilo ko strada više kanjonom Morače. To je nedopustivo! Jedan život više vrijedi od naših pravnih akata i, naravno, nekoordinacije koja je bila vidljiva na svakom koraku", naveo je Krivokapić.

Istakao je i da su sve komisije koje su radile trebalo da završe svoj posao u skladu sa onim za šta su dobijale novac, te da je "ovdje bilo dovoljno prostora i svi su nagrađivani", a da ne mogu danas da kažu građanima ono što očekuju.

"I sam Centar koji je trebalo da bude simulator, u vremenu kada se simulira let aviona, a ne auto-puta. O čemu se radi? Ko nije završio svoj dio posla, to me ne interesuje, ali svaki propust pojedinca mora na kraju da snosi ono što je najvažnije – kažnjivost. Jer nijeste u skladu sa propisom odgovorili na izazov", kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je i da je Centar danas trebalo da bude pun ljudi koji sjede za stolovima, "a mi nemamo ni sistematizaciju", te upitao zašto to nije neko uradio i da li je problem to što neko nije uradio sistematizaciju radnih mjesta potrebnih za funkcionisanje ovog sistema?

Krivokapić
foto: Vlada CG

"Ne pravdajte se Tetra sistemom! Auto-put u mnogim državama funkcioniše bez takvih sistema. Imate stare auto-puteve koji nemaju to. Imate i auto-puteve koji nijesu sasvim osvijetljeni. Molim vas, mene interesuje kao građanina i premijera da ovu zimsku turističku sezonu obezbijedimo sa svim mogućim. Radili danonoćno! Ovdje je pitanje nerada", istakao je on.

Krivokapić je kazao i da od maja mjeseca prolazi auto-putem i da svaki put konstatuje da nema dovoljno radnika i angažovanja, a da mašine stoje pored puta.

Istakao je da taj nerad "koji je izgleda crnogorski manir", više ne može da bude i opravdanje za ono što je najbitnije, a to je da se ni Skadar na Bojani nije radio koliko ovaj auto-put.

"Nađite mi jedan ovakav primjer, bez obzira na naše vrleti. Danas saznajem da je najviša tačka viša nekoliko desetina metara u odnosu na Željezničku stanicu u Kolašinu. Ne mogu da shvatim da je neko tako projektovao da biva viša tačka auto-puta, u odnosu na Stanicu u Kolašinu. Nisam stručnjak iz te oblasti, ali mogu da zaključim kao što su nekada stari pravili put, puštajući magarca da on napravi putanju. Šta se dešavalo? Neko mora da snosi odgovornost za ovo", rekao je predsjednik Vlade.

Rekao je da ne zna "ko je taj", ali da će insistirati na odgovornosti, pa makar ga sjutra ili prekosjutra smijenili.

"To me ne intresuje. Interesuje me da ono što započnemo, završimo na korist građana. Centar zbivanja je čovjek. Kakvo preduzeće? Kakvi dilovi? Ovdje je centar života svaki pojedinac i ako ne odgovorimo na pravi način, nećemo uspjeti", saopštio je on.

Krivokapić autoput
foto: Vlada CG

Nedopustivo je, kako kaže, da nadzor nije blagovremeno reagovao na mnoge probleme, te da neko 2018. godine kaže da je ovaj kabl dobar, a danas da ne valja.

Istakao je da je pitanje našeg odnosa i da "ne možemo u jednom trenutku da damo jedan odgovor, a u sljedećem drugi".

"Udružimo se. Pozivao sam na koordinaciju, sinhronizaciju, na razmjenu informacija, tehničku dokumentaciju. Nađite rješenje kako građanin da bude zadovoljan, makar putovao jednom stranom puta kao mi danas. Jer to je sigurno bezbjednije, nego ići kanjonom Morače zimi. Prolazio sam ne znam koliko puta i svaki put strepio šta će mi se desiti od potencijalnih opasnosti. A ovaj put je pripreman da bude kvalitetan, bezbjedan i da bude najkraća veza da bi uštedjeli vrijeme - to je igra današnjice. Ušteda vremena", kazao je Krivokapić.

On je kazao da nisu uspjeli da nađu odgovore, već da "svi krive jedan drugoga".

"Prebacujemo odgovornost sa izvođača na podizvođača, sa nadzora na Monteput, sa Monteputa na ne znam koga. I onda otkud će ministar kapitalnih investicija koji pokušava od prvog zadatka da se bavi ovim putem, da bude dorastao prebacivanju krivice. Ne može! Ovdje je stvar samo vas – dogovorite se zašto ne može, i snosite odgovornost za to. Recite da ne može jer nijeste pregledali tehničku dokumentaciju, pa ću da pitam šta je ko radio i primao platu. Od prvog trenutka do današnjeg dana. Niko neće da vrati novac"

Krivokapić je pozvao da rade zajedno, sinhronizovano i da dozvole građanima da uživaju i skrate vrijeme putovanja, da budu bezbjedni, sigurni i da mogu doći od jedne do druge lokacije za vrijeme koje je predviđeno.

"Smanjite brzine, uvedite patrole, kažnjavajte ukoliko neko pogriješi, napravite video-nadzore kao svuda po svijetu. Neka vozačima dolaze kazne na kućnu adresu, ali ovo više ne može ovako. Ovo je nedopustivo! Ne zato što ja želim da pustim auto-put. Vjerujte, to ne me interesuje, nego što to građani očekuju od nas. Nema opravdanja nema izgovora", istakao je on.

Kako je kazao, ne postoji to što ne može.

"Što smo dogovarali da će to biti 30. novembra? Da bi se igrali? Zato što je neko rekao da to može! E, pa dokažite da to može, imate još mjesec i da se vidimo 15. ovdje u punoj sali radnika koji će ovdje da rade. Koji će da prate ono što se dešava na auto- putu"

Krivokapić autoput
foto: Vlada CG

On se osvrnuo na temu spašavanja, te kazao da ima dovoljno opreme i da ljude treba obučiti da budu korisni u tom dijelu, a upitao je i zašto to nije urađeno do sada.

"Treba da pustimo put u promet, a nemamo službu za spašavanje. Ko je mogao da nas dovede u ovu situaciju?! Do kad ćemo da se bavimo „tajnim igrama“ bez kraja? Ova „igra“ je „igra“ zbog građana koji ovo očekuju. Molim vas da svi ovo shvatite najozbiljnije. Juče sam od mnogih dobio obećanje da će nam pomoći, da vidimo šta je to. Pričao sam vam o mnogo čemu. Nijesam nikoga dirao, ali to ne znači da neću, jer sve se može ispitati, provjeriti i dokazati", istakao je Krivokapić.

Bojanić: Učinili sve što je u našoj moći da ovaj projekat privedemo kraju

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da je Vlada naslijedila taj projekat i da su od prvog dana učinili sve što je u njihovoj moći da privedu kraju ovaj projekat.

"Potpuno svjesni i uvažavajući svu težinu samog projekta i izvođenja, smatramo da jeste bilo propusta, objektivnih ili subjektivnih, sad u ovom momentu nije ni važno, i ja se pridružujem zajedničkom apelu svih nas ovdje, da uložimo još dodatan napor da damo maksimum, svi, od svih kompanija, do zadnjeg pojedinca uključenog u ovaj projekat, da ga što prije pustimo u funkciju", kazao je Bojanić.

Kako je kazao, paralelno sa tim Ministarstvo i Vlada sa nekom eksternom pomoći, će svakako raditi reviziju svega i potpuno do kraja utvrditi svačiju odgovornost u cijelom ovom projektu.

"Svi od izvođača, nadzora i svih radnika su imali partnera u ovoj Vladi i u MKI, i da pokažu i oni tu odgovornost kakvu smo mi pokazali prema njima, uvažavajući sve njihove zahtjeve, ali da daju i jedan dodatan napor, maksimum svoga angažovanja, da što prije stavimo ovaj put u funkciju. Nismo daleko i da ubrzamo te završne radove koji su još ostali", rekao je Bojanić.

Liu Đin: Ovaj projekat je među top tri najtežih projekata kompanije CRBC u inostranstvu

Kineski ambasador Liu Đin je istakao da je saglasan sa Krivokapićem da moraju zajedno da ubrzaju ostale radove, "jer je ovaj projekat auto-puta jako važan".

On je to uporedio sa putem prijateljstva, "jer Crna Gora i Kina imaju tradicionalno prijateljstvo, za šta je auto-put konkretan dokaz i značaj autoputa je za ekonomski razvoj Crne Gore jako veliki".

"Takođe, smatram da je ovaj put, kao put saradnje, jer je auto-put vodeći projekat i važan rezultat dvije zemlje u okviru Inicijative „Pojas i put“ i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Smatram da su u ovom procesu obje Vlade iz dvije države uložile velike napore u tom cilju i pokazale su spremnost za prijateljsku saradnju", istakao je on.

Đin smatra da je značaj auto-puta za ekonomski razvoj i regionalnu povezanost važan i da je dobar temelj za njihovu buduću saradnju u više oblasti.

"Koliko ja znam, ovaj projekat je među top 3 najtežih projekata kompanije CRBC u inostranstvu. I kineski radnici su prevazilazili teškoće sa kojima se nikada nisu susreli u građevinarstvu u Kini i dobro su sarađivali sa crnogorskim kolegama. Želim da ukažem poštovanje svim radnicima iz Kine i Crne Gore na doprinosu i prijateljskoj saradnji između dvije zemlje, kao i izgradnji infrastrukture Crne Gore", istakao je on.