Tranzicija ka zelenom i održivom rastu je neminovnost

Žugić je, govoreći na panelu o bankarstvu i finansiranju, naveo da banke treba da podrže klimatski orijentisane i investicije namijenjene dekarbonizaciji industrije, te da, u aktuelnim promjenama, prepoznaju i iskoriste šansu za razvoj novih proizvoda

2420 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CBCG
Foto: CBCG

Crna Gora je zainteresovana da u saradnji sa zemljama Evrope, Turskom i Kavkazom i uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, konkretizuje inicijative koje predstavljaju tranziciju ka zelenom i održivom rastu, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić u Istanbulu.

On je na Istanbulskom ekonomskom samitu koji se danas održava, kazao da zeleni i održivi rast podstiče razvoj, stvara radna mjesta, obezbjeđuje ekonomski rast i smanjuje siromaštvo.

Žugić je, govoreći na panelu o bankarstvu i finansiranju, naveo da banke treba da podrže klimatski orijentisane i investicije namijenjene dekarbonizaciji industrije, te da, u aktuelnim promjenama, prepoznaju i iskoriste šansu za razvoj novih proizvoda.

On je dodao i da je unutar CBCG formirana radna grupa koja će se baviti pitanjima klimatskih promjena i zelene ekonomije.

„Imperativi budućeg razvoja Crne Gore su zelena ekonomija i veća diversifikacija privrede, u čemu će priliv održivih stranih direktnih investicija, u saglasnosti sa UN ciljevima održivog razvoja, imati važnu ulogu“, rekao je Žugić.

Žugić je, u okviru Samita, imao i bilateralni sastanak sa predsjednikom Svjetskog savjeta za zelenu ekonomiju /World Green Economy Council/, Mohamedom Kafafyem.

Glavna tema ovogodišnjeg samita se, kako je saopšteno iz CBCG, odnosi na zelenu ekonomiju i održivi razvoj, a takođe se razgovara o izazovima koje je pred svjetsku ekonomiju stavila pandemija koronavirusa i načinima za njihovo prevalizaženje, kroz snažniju međunarodnu saradnju. Klimatske promjene, nove tehnologije i investicije su takođe bile teme današnjeg samita.

Učesnici Samita su saglasni u ocjeni da je kriza uzrokovana pandemijom prilika za približavanje interesa vlada, finansijskih institucija i privrednika u donošenju pametnih odluka za prelaz na zelenu ekonomiju.

„U svijetu brzih promjena u kojem živimo, tranzicija ka zelenom društvu je neminovnost kojoj se moraju prilagoditi privreda, finansijski sektor i vlade“, poručeno je sa Samita.

Istanbulski ekonomski samit, koji se održava jednom godišnje, ima za cilj održavanje i snaženje koordinacije između zemalja, sektora i institucija i predstavlja jednu od najcjenjenijih platformi za raspravu o globalnoj ekonomiji.

Bonus video: