Skupština: Predlog sindikata mogu predložiti poslanici do 24 sata pred sjednicu

To znači da bi dvije sindikalne centrale morale do već danas lobiraju kod neke grupe poslanika, kako bi oni do nedjelje u podne njihovu inicijativu kao svoj predlog poslali Skupštini

11639 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Iz Skupštine su "Vijestima" odgovorili da inicijativa dvije sindikalne centrale - Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata za izmjenu Zakona o radu kako bi se produžilo trajanje Opšteg kolektivnog ugovora koje ističe 31. decembra nije mogla biti uvrštena u dnevni red jer predloge Zakona mogu da predlažu Vlada ili poslanici.

Ali navode da sljedeće zasjedanje počinje u ponedjeljak 13. decembra u 12 sati i da poslanici mogu poslati predlog 24 sata ranije. To znači da bi dvije sindikalne centrale morale do već danas da lobiraju kod neke grupe poslanika, kako bi oni do nedjelje u podne njihovu inicijativu kao svoj predlog poslali Skupštini.

"Kada je u pitanju mogućnost da se u dnevni red, naredne Pete sjednice uvrsti neki predlog zakona ili drugog pravnog akta koji donosi Skupština, podsjećamo da je u članu 92 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore propisano sljedeće: 'Poslanik, radno tijelo Skupštine i Vlada mogu predložiti izmjene predloženog dnevnog reda. Predlozi se dostavljaju predsjedniku Skupštine, u pisanoj formi, najkasnije 24 sata prije sata određenog za početak sjednice Skupštine'", naveli su iz Skupštine.

Predstavnici dva sindikata danas su imali pres konferenciju na kojoj su najavili za ponedjeljak od 11 do 13 sati protest upozorenja, jer u dnevnom redu nema njihovog predloga kojeg su još u septembru poslali Skupštini i svim poslaničkim klubovima.

Bonus video: