Miljanić: Uniforme za policiju koštale kao da ih je Armani kreirao

Radulović je rekao da se u MO i MUP-u javlja i poseban probem - evidencija imovine.

50004 pregleda 38 komentar(a)
Miljanić, Foto: Skupština Crne Gore
Miljanić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 13.12.2021. 12:59h

Uniforme Uprave policije koštale su kao da ih je Đorđo Armani kreirao, rekao je tokom sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić.

Prethodno, član Odbora iz Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović rekao je da mu se čini da je, kada su radili slučaj Cetinje, vidio da policija nema opremu i da im nedostaje ona neophodna.

"Ja sam neko kome se oprema ne sviđa, jednostavno, čini mi se da policija to mora da rješava. Shvatam da je nekad bila nužda da se promjeni ona stara, pa hajde da se nabavi nova, pa kakva je god. Međutim, ovakva kakva je nije adekvatna, čini mi se, policajcu, a ni onom rukovodećem kadru u policiji, jer se ne razlikuje, čini mi se, od komunalnog policajca, od vatrogasca, ne vrijeđam nikoga sa tim", rekao je on.

Dodao je i da se "ne smije više desiti, što se desilo sa vozilima policije u ovoj godini" i da država više ne smije dozvoliti da nam policajci idu na posao privatnim automobilima.

"Uniforme nijesu na nivou kakav zaslužuje crnogorska policija, i tu je izrada pravilnika, međutim te uniforme, kako god ih vi nazvaste, one su koštale taman kao da ih je Đorđo Armani kreirao", rekao je Miljanić.

On je apelovao da se pojača iznos koji je opredijeljen za jedinicu za zaštitu i spasavanje.

Potpredsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić (DPS), koji je danas predsjedavao sjednicom, kazao je da misli da su zimskoj uniformi policije istekli resursi.

"Vidim da je za opremu planirano devet miliona, a vi ste dobili 900.000 eura", rekao je Nuhodžić, navodeći da će možda biti problem i funkcionisanje granice, penzionisanje i prijem novih službenika.

Ističući da misli da se trebaju naći sredstva za prekompoziciju, kazao je da misli da će biti ugrožena efikasnost i efektivnost MUP-a.

Martinović je kazao da mu je jasan svaki problem koji je detektovan, ali da se to ne može riješiti na Odboru, već kada se bude glasalo o budžetu i određenim amandmanima.

Poslanik Demokratskog fronta Milo Božović kazao je da je iz izlaganja predstavnika MO, MUP-a i Agencije za nacionalnu bezbejdnost razumio da bi sa predloženim sredstvima i njihovo funkcionisanje bilo dovedeno u pitanje naredne godine na najminimalniji način.

"Spremni smo kao poslanici da razgovaramo sa svima vama i amandmanski djelujemo na budžet", kazao je Bžović dodajući da će biti uzdržan prilikom glasanja.

Danilo Šaranović iz Demokratske Crne Gore rekao je da će se njegov kolega Vladimir Martinović i on izjasniti pozitivno, ali da valja podsjetiti da je to i dalje samo predlog budžeta.

"Postoji mogućnost da za ove potrošačke jedinice dođe do nekih izmjena, to ćemo uzeti u obzir".

Taj skupštinski Odbor danas je razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu u dijelu koji se odnosi na Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost, i jednoglasno usvojio mišljenje da sredstva koja su predviđena za te potrošake jedinice nijesu realno utvrđena i ne omogućavaju njihovo postupanje u skladu sa utvrđenim nadležnostima.

Prethodno, tokom rasprave, predstavnici MO, MUP-a i Agencije nabrojali su kakve će poteškoće imati u funkcionisanju tokom naredne godine.

Predstavnik Ministarstva finansija i socijalnog staranja Janko Odović tražio je da se u tom mišljenju naglasi ono što se čulo tokom rasprave - da je samo MUP rekao da će imati poteškoće, a da su MO i ANB kazali da mogu funkcionisati.

Predstavnica ANB-a Sanja Raičević istakla je da je saglasna samo ako se usvoji amandman kojim im je opredijeljeni budžet uvećan, ali ne i ako ostane prvobitni prijedlog.

Predstavnik Ministarstva finansija i socijalnog staranja Janko Odović, prije početka rasprave o predlogu budžeta za 2022. godinu, kazao je da je za MO predviđeno 51.772.046 eura, odnosno uvećanje od osam miliona ili 19,2 odsto. Direkciji za zaštitu tajnih podataka budžetom je predloženo 509.119 eura, ANB-u umjesto osam miliona, koliko je bilo predviđeno, 12,5 miliona eura. MUP-u je preglogom budžeta predviđeno 100.839.000 eura Državni sekretar u MUP-u, Zoran Miljanić, rekao je da nijesu zadovoljni povećanjem iako shvataju situaciju u kojoj se nalazi država Crna Gora...

"Ova droga koja je procesuirana u Zeti vrijedi taman toliko koliko vrijedi budžet MUP-a i UP za godinu", rekao je Miljanić.

Softverski sistem na granicama je iz 2008. godine, da se ne čudite što su gužve na granicama, rekao je Miljanić.

Direktor UP Zoran Brđanin rekao je da značajno unaprjeđivanje kapaciteta dosta košta. Kazao je da su im potrebne uniforme, materijal za Forenzički centar...

Prije rasprave o predlogu budžeta, pred Odbornicima je član Senata Državne revizorske institucije Branislav Radulović govorio o Izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020. godinu u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice iz sektora odbrane.

On je kazao je da u svim potrošačkim jedinicama evidentiran enorman porast ugovora o djelu i ugovora o povremenim i privremenim poslovima.

"Ovdje se oni javljaju kao problem i u Ministarstvu odbrane i u Ministarstvu unutrašnjih poslova i cijenim da je to jedna neracionalna potrošnja", rekao je Radulović na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj se danas raspravlja o predlogu zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020. godinu sa Izvještajem o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020. godinu u dijelu koji se odnosi na potrošačke Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Upravu policije i Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

Radulović
Radulovićfoto: Skupština Crne Gore

Radulović je rekao da se u MO i MUP-u javlja i poseban probem - evidencija imovine.

Radulović je kazao da je MO za 2020. godinu dobilo pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj, ali uslovno na usklađenost poslovanja sa propisima.

Prvi ozbiljan problem javlja se u evidenciji imovine, nije izvršena procjena vrijednosti pokretne imovine, nije vođena evidencija, nije se vršila amortizacija, kazao je Radulović govoreći o izvještaju za MO.

Radulović je kazao da je MO isplatilo 654.000 eura po osnovu ugovora o djelu.

To ministarstvo ima sudske sporove u iznosu većem od milion i da je to problem svih potrošačkih jedinica.

Predstavnik MO, potpukovnik Veljko Mališić rekao je da su na kraju prošle godine zatekli 282 ugovora o djelu, a da ih sada ima 28.

Bonus video: