Na Solani više ništa nije "Solanino"

Savjet za privatizaciju korigovao odluku o ulcinjskoj firmi da bi se i zemljište ispod objekata i sve nekretnine upisale na državu

37942 pregleda 8 komentar(a)
Manjinski akcionari najavlju sudski postupak protiv Vladine odluke: Solana, Foto: Savo Prelevic
Manjinski akcionari najavlju sudski postupak protiv Vladine odluke: Solana, Foto: Savo Prelevic

Vlada je pokrenula proceduru za upis u državnu svojinu i administrativnovnog područja Solane “Bajo Sekulić” na osnovu korigovanog mišljenja Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte od 14.oktobra da za cijelu imovinu nekadašnje fabrike soli nije plaćena tržišna naknada, sazanju “Vijesti”.

Administrativno područje uključuje zemljište ispod objekata, same objekte i druge nekretnine.

”Vijestima” je to nezvanično potvrdio i izvor iz Vlade koji je kazao da je u pitanju tehnička korekcija, ali i manjinski akcionari koji tvrde da je nova odluka “kriminalna”.

Iz Savjeta za privatizaciju do kraja radnog vremena u petak, nijesu stigli odgovori na pitanja “Vijesti” da li je to Vladino tijelo korigovalo odluku o Solani u vezi statusa zemljišta ispod objekata i ako jeste, na čiji predlog je iznijeto novo mišljenje. Pitanja su bila i da li je novo mišljenje bilo na Vladi, da li je premijer Zdravko Krivokapić već uputio dopis katastru da se i to zemljište upiše na državu i koliko može koštati eventualni sudski spor sa akcionarima.

U prvobitnom mišljenju, Savjet je kostatovao da je prema knjigama Solane, finansijska vrijednost nepokretnosti kod privatizacije bila 2,14 miliona eura.

”Taj iznos isključivo odgovara vrijednosti objekata i zemljišta u administrativnom području Solane. Istovremeno, zemljište van administartivnog područja, upisano u LN 182, nije predstavljalo društveni kapital RO/DP Solana “Bajo Sekulić” te ne predstavlja ni njen privatni kapital”, piše u prvobitnom mišljenju od 21. jula.

U korigovanom mišljenju Savjeta se tvrdi da u postupku privatizacije Solana “Bajo Sekulić” nije plaćena tržišna naknada za nepokretnosti iz LN 182 KO Ulcinjsko polje.

”Finansijska sredstva naplaćena od prometa akcija Solana prilikom masovne vaučerske privatizacije i putem kasnijih emisija i prometa na tržištu, ne daju osnova da je u pitanju tržišna vrijednost koja obuhvata i zemljište iz LN 182 KO Ulcinjsko Polje”, piše u obrazloženju korigovanog dokumenta.

Navodi se da su u prethodnom mišljenju Savjeta za privatizaciju pogrešno interpretirani podaci iz pojedinih javnih isprava, konkretno iz LN 182 KO Ulcinjsko polje.

”Na način što je obrazloženo da je država upisana kao nosilac prava svojine 1/1, što nije u skladu sa stanjem koje bilježi B i V list, odnosno lista nepokretnosti, kao što nijesu na adekvatan način provjereni ni svi drugi relevatni podaci od značaja za odlučivanje po zahtjevu podnosioca”, piše u obrazloženju.

Predsjednik manjinskih akcionara Vladan Gačević ocijenio je da je Savjet novim mišljenjem pokazao neozbiljnost.

”Novo, “ispravljeno” mišljenje je katastrofalno, gore od prethodnog za sve povjerioce (gdje najveći udio čine radnici) i za akcionare koji su pošteno i transparentno kupovali akcije preduzeća na berzi”, kazao je “Vijestima” Gačević.

On je istakao da novi akt pokazuje da sada ni za nepokretnosti, a samim tim i za zemljište ispod njih, a koje su upisane u LN 182 KO Ulcinjsko polje, nije plaćena tržišna naknada.

”Znači da to nikad nije bilo Solanino već državno. Zar je to način kojim Savjet i Vlada otimaju privatnu imovinu, način na koji bi trebalo da animiramo investitore? Zamislite da negdje u Zapadnoj Evropi ili Americi, investitorima ponudite akcije za kupovinu, oni to urade iz kredita, svoje lične ušteđevine i to sve učine javno i transparentno na berzi, a onda država “naknadnom pameću”, jednom kriminalnom odlukom kaže da su to bile šuplje akcije i bez pokrića u imovini firme”, istakao je Gačević.

On je kazao da manjinski akcionari obavljaju konsultacije sa pravnim timom i da razmišljaju o podnošenju krivičnih prijava protiv članova Komisije i Savjeta, koji su nestručno pripremili odluku. Gačević kaže da su sigurni da, ako dođe do sudskog spora, naplatiće odštetu od više stotina miliona eura, zahvaljujući populističkim potezima koje sprovodi Vlada.

”Posljedica ovakve odluke je i moguća šteta koja bi nastala od blokade i ne sprovođenja investicija za vrijeme trajanja eventualng sudskog spora”, ocijenio je Gačević.

On je još jednom apelovao na nadležne organe da se uozbilje i krenu u rješavanje problema jer, kako je naveo, Solana broji 4.000 direktnih i 25.000 indirektnih akcionara koji su vlasnici Solane preko investicionih fondova, a koji su pretežno domaća lica i firme. Ocijenio je i da je Vlada novom odlukom obespravila radnike i degradirala ih kao akcionare, kojima je pripalo 11 odsto akcija preduzeća.

Bonus video: