Zajednica opština: Čudi da MFSS tvrdi da smo podržali "Evropu sad"

Iz Zajednice opština kazali da Vladin program uopšte nije bio predmet razmatranja na jučerašnjem sastanku, izuzev u kontekstu njegovog izrazito negativnog uticaja na prihode opština

6868 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Program „Evropa sad“ uopšte nije bio predmet razmatranja na jučerašnjem sastanku, izuzev u kontekstu njegovog izrazito negativnog uticaja na prihode opština, pa čudi da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja saopštilo da su opštine i Zajednica opština podržale Program „Evropa sad“.

To se navodi u reagovanju Zajednice opštine, povodom trećeg sastanka između predstavnika MFSS na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem i predstavnika Zajednice opština, na čelu sa Dušanom Raičevićem, predsjednikom Upravnog odbora Zajednice opština.

"Na sastanku se razgovaralo o izrazito negativnom uticaju koji će proizvesti realizacija mjera iz programa 'Evropa sad' na prihode opština, što su potvrdile analize koje su sačinjene od strane opština, te definisanje kompenzatornih mjera kojim će se nadoknaditi gubici opštinama po ovom osnovu kako bi se obezbijedila održivost lokalnih javnih finansija. Na sastanku je postignuta potpuna saglasnost o neophodnosti preduzimanja kompenzatornih mjera koje će se odnositi na sve opštine, obzirom da će planirane mjere imati negativan efekat na prihode svih jedinica lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

Povezani članci

14. Decembar 2021.

Spajić: Ministarstvo će podržati lokalne samouprave

U tom pravcu, kako su kazali, na sastanku je postignut dogovor, između ostalog, da MFSS amandmanski djeluje na Zakon o finansiranju lokalne samouprave u dijelu povećanja procenta ustupanja dijela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica na 100 odsto opštinama Sjevernog regiona i 20 odsto opštinama Središnjeg i Primorskog regiona.

Dogovoreno je i da se opredijeli dodatnih 10 odsto poreza na promet nepokretnosti za Egalizacioni fond, te da Ministarstvo kroz amandmansko djelovanje na Predlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. opredijeli dodatna sredstva na poziciji tekuća budžetska rezerva za mjesečne transfere opštinama na ime nadoknade za manje ostvarene prihode u odnosu na prihode ostvarene u 2021. po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak i Egalizacionog fonda zbog uticaja mjera iz Programa „Evropa sad“.

"Ovom prilikom naglašavamo da je jedina tema sastanka bila utvrđivanje konkretnih kompezatornih mjera iz kojih će se obezbijediti nadoknada izgubljenih prihoda opštinama po osnovu mjera iz Programa 'Evropa sad', odnosno izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica", dodaju iz Zajednice opština.

Nesporno je, ističu, da je na sastanku zajednički konstatovano da svaka mjera koja ima za cilj unaprjeđenje životnog standarda građana zaslužuje punu pažnju i podršku.

"Zbog toga ocjenjujemo da je sastanak koji je bio prije svega usmjeren na definisanje mjera kojim će se obezbijediti održivost lokalnih javnih finansija ni u kom slučaju ne treba da bude zloupotrijebljen u dnevno političke svrhe", zaključuje se u saopštenju.

U ime Zajednice opština, pored predsjednika Upravnog odbora, sastancima na ovu temu su prisustvovali i predsjednici opština: Bijelo Polje, Berane, Tuzi, zamjenik gradonačelnika Glavnog grada i predstavnici Sekretarijata Zajednice opština.

Vuković: Još jedna manipulacija

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da su Spajićeve tvrdnje o dogovoru sa opštinama "još jedna, u dugom nizu manipulacija amoralnog prodavca magle" kojeg je, kako je kazao, "spletom nesretnih okolnosti, zapalo da vodi najvažnije ministarstvo u Vladi".

"Takozvani Maršalov plan znači bankrot većine opština u Crnoj Gori. Ima li Crna Gora potpisan sporazum o ekstradiciji sa Singapurom, pitanje je sad", naveo je Vuković na Tviteru.

Đeljošaj: Spajić nekorektan i nekolegijalan

Predsjednik Opštine Tuzi Nikola Đeljošaj rekao je da je nekorektno i nekolegijalno od ministra Spajića da zloupotrijebi fotografiju sa sastanka, na kojem je, kako je kazao, postignuta saglasnost za zakonska rješenja koja se tiču finansiranja lokalnih samouprava, ali "nikakva priča o podršci planu Ervopa sad".

"Plan Evropa sad nije bio tema razgovora", naveo je Đeljošaj na Fejsbuku.

Bonus video: