Garantni fond neće voditi do državnog IRF-a

U Nacrtu zakona o novom državnom kreditno-garantnom fondu nema mogućnosti saradnje sa državnim Investiciono-razvojnim fondom

13683 pregleda 2 komentar(a)
IRF učestvovao u izradi nacrta zakona (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
IRF učestvovao u izradi nacrta zakona (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Predstavnici Investiciono-razvojnog fonda (IRF) tvrde da budući kreditno-garantni fond (KGF) treba da bude instrument koji će privredi dodatno olakšati pristup kreditnim linijama IRF-a.

To je zvanično saopšteno “Vijestima” iz IRF-a, dok Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) nije jasno odgovorilo na pitanje “Vijesti” zašto u Nacrtu zakona o KGF-u nije prepoznat IRF.

“Brojni su razlozi zbog kojih je korisno za crnogorsku privredu da klijenti IRF-a budu korisnici garancija budućeg KGF. Naime, IRF sadrži čitavu paletu kreditnih linija sa ciljnim grupama poput poljoprivrednika, start up-ova, mladih u biznisu, žene u biznisu nudeći povoljne kamatne stope i duge rokove. Na ovaj način bi se dijelu ovih korisnika,koji imaju problem u obezbjeđenju kolaterala, olakšalo korišćenje kredita kod IRF, uvažavajući da je i IRF, kako i poslovne banke pod supervizijom Centralne banke (CBCG) i mora pristupati odobrenju kredita uz adekvatno obezbjeđenje. To, u skladu sa regulativom CBCG u dijelu propisanih minimalnih standarda upravljanja kreditnim rizikom. Ranjive grupe bi na ovaj način bile u prilici da ostvare bolje uslove kreditiranja, odnosno niže kamatne stope i dužu ročnost”, rečeno je zvanično “Vijestima” u IRF-u, čiji je direktor Irena Radović.

Radović
Radovićfoto: Luka Zeković

Osnivanje KGF je predviđeno u okviru mjera podrške privredi i građanima iz aprila kao dio Vladine ekonomske platforme za oporavak crnogorske ekonomije zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Nacrtom zakona koji je na javnoj raspravi se uređuje izdavanje garancija kreditnim institucijama (bankama, lizing kompanijama i mikrofinansijskim institucijama) za izmirenje obaveza preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća (MSP) i poljoprivrednih proizvođača iz registra poljoprivrednih gazdinstava koje vodi Ministarstvo poljoprivrede u skladu sa ekonomskim politikama Vlade. KGF imaće početni kapital od 10 miliona eura.

Iz IRF-a su kazali “Vijestima” da su aktivno učestvovali u izradi nacrta zakona o osnivanju KGF, kao i da su njihove sugestije dijelom sastavni dio nacrta.

“Imajući u vidu da je IRF državna razvojna finansijska institucija koja je posvećena ranjivim ciljnim grupama poput preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, sa posebnim akcentom na kategorije, kao što su start up firme, žene u biznisu, mladi u biznisu, individualni poljoprivredni proizvođači i drugi, prirodno je očekivanje privrede da KGF bude instrument koji će dodatno olakšati tim kategorijama korisnika pristup povoljnim finansijskim sredstvima IRF-a. Slično je i u regionu i EU, gdje na primjer Hrvatska banka za obnovu i razvitak kao partnerska institucija i ekvivalent IRF-a u Hrvatskoj, kreditira privrednike uz garancije hrvatskog fonda HAMAG-BICRO”, kazali su u IRF-u.

Banke najbolji kanal za pomoć MSP-u

Iz MER-a, kojim rukovodi ministar Jakov Milatović, saopštili su da imajući u vidu da su banke najefikasniji kanal za kreditiranje MSP-a Vlada je pokrenula dodatni mehanizam da ih uključi u dijelu podrške privredi.

”Razlozi za efikasnost banaka nalaze se u činjenici da one posluju na komercijalnim osnovama, imaju razvijenu poslovnu mrežu širom zemlje, te jake kapacitete i adekvatno postavljene procedure. Banke su se pokazale stabilnim u kovid krizi, likvidne i visokokapitalizovane, te su stoga najbolji kanal za podršku likvidnosti MSP koji su pogođeni pandemijom koronavirusa. Ipak, limitirajući faktor za kredite banaka je rast kreditnog rizika i spremnost banaka da taj rizik prihvate”, kazali su iz MER-a.

Milatović
Milatovićfoto: Savo Prelević

Iz ovog resora su objasnili da je glavni zadatak KGF da oključa višak likvidnosti kod banaka kako bi se obezbijedio novac za preduzeća koja nemaju pristup finansiranju i koja su u nepovoljnom položaju.

”Zato djelatnost KGF-a treba da bude stimulišuća za privatne kreditne institucije u kojima se nalaze i najznačajnija slobodna finansijska sredstva. Garancije fonda pomažu komercijalnim kreditnim institucijama da iskoriste svoju likvidnost u tu svrhu i daju više kredita kako bi pomogli ovim preduzećima da rastu, otvaraju radna mjesta i poboljšaju trgovinski bilans. Novac fonda treba da se koristi za povećanje novih kredita preduzetnicima, preduzećima u vlasništvu žena i mikro, malim i srednjim preduzećima, da se podstavkne aktivnost komercijalnog finansijski sektor i stavi u funkciju dugoročnog rasta i održivosti”, kazali su u MER-u.

Dodaju da je u toku javna rasprava o nacrtu zakona gdje svi mogu dati sugestije, a opravdane i moguće će uvažiti.

Sa 10 miliona kapitala garancije za oko 100 miliona kredita

”Vijesti” su pitale MER na osnovu čega je procijenjeno da se KGF-u za narednu godinu opredijeli 10 miliona za pomoć privredi.

Iz tog resora je objašnjeno da detaljni petogodišnji poslovni plan sa mjesečnim finansijskim projekcijama pokazuje da je taj nivo kapitala dovoljan da garantuje za dovoljan iznos kredita i da će naknade koje se naplaćuju za izdate garancije biti dovoljne da pokriju operativne troškove KGF-a i omoguće da on bude održiv i kredibilan.

”Sa 10 miliona eura kapitala, KGF će u svakom trenutku moći da garantuje kredite za oko 100 miliona eura, pri čemu je garantovani iznos biti najviše 50 odsto vrijednosti kredita, odnosno oko 50 miliona eura. Kako se krediti uredno otplaćuju ili otplaćuju u potpunosti, novi krediti će biti stavljeni pod garanciju, tako da će se kreditno garantni fond stalno obnavljati”, objasnili su iz MER-a.

Garancije bi povećale korišćenje novca iz EU fondova

Iz IRF-a su istakli da imaju razvijene programe sa resornim ministarstvima za kreditnu podršku ranjivim kategorijama privrednika.

”Primjera radi, s Ministarstvom poljoprivrede IRF realizuje kreditnu podršku koja omogućava poljoprivrednicima da dobiju značajne grantove od strane ministarstva, jer u suprotnom mnogi od njih ne bi mogli da realizuju investicije i značajna grant sredstva ne bi mogla biti isplaćena. Korišćenje KGF garancija za ove kreditne programe povećao bi se broj korisnika kredita i iskoristili bi se u većoj mjeri EU fondovi koje koriste ministarstva”, pojasnili su iz IRF-a.

Za primjeru su naveli da javni pozivi za modernizaciju ribolovne flote sa grantom i do 80 odsto imaju naglašen problem sa kolateralizacijom koji bi mogli biti prevaziđeni korišćenjem garancija KGF.

”IRF je specijalizovana institucija koja ima uspostavljenu saradnju sa velikim brojem “ranjivih klijentskih grupa” (poljoprivrednici, preduzetnici ...) i ima obučene zaposlene za komunikaciju i animiranje tih klijenta. Na taj način može značajno doprinijeti efektima uspostavljanja KGF, širenju opsega podrške u odnosu s krajnjim korisnicima na tržištu”, istakli su iz IRF-a.

Bonus video: