Neophodan sistemski pristup u rješavanju nagomilanih problema

“Tokom sastanka, istaknuto je da značajan broj taksi vozila, osim što nemaju TX tablice, još uvijek nemaju instaliran elektronski naplatni uređaj za evidentiranje prometa u taksi vozilu”, navodi se u saopštenju

5314 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Uprava prihoda i carina
Foto: Uprava prihoda i carina

Neophodan je sistemski pristup u rješavanju nagomilanih problema u oblasti taksi prevoza, poručeno je sa sastanka vršiteljke dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina, Milene Petričević i predstavnika Unije taksija.

Kako je saopšteno iz Uprave, Petričević je istakla važnost eliminisanja barijera u naplati poreskih prihoda od poreskih obveznika.

Navodi se da je u tom pravcu razmatrana primjena elektronske fiskalizacije privrednih društava i preduzetnika, prisustvo nelojalne konkurencije i svih neformalnih oblika ekonomske aktivnosti u sektoru taksi prevoza.

“Kao i sadržaj Pravilnika o dopunama Pravilnika o obliku i strukturi poruka i sigurnosnim mehanizmima za razmjenu poruka fiskalnog računa i načinu dostavljanja računa koji su izdati u slučaju prekida stalne internet veze, donešenog 31. maja, a koji je u primjeni od 1. juna”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je diskutovano i o odluci Organa lokalne uprave nadležnog za poslove saobraćaja, a koja tretira program optimalnog organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji opština.

“Tokom sastanka, istaknuto je da značajan broj taksi vozila, osim što nemaju TX tablice, još uvijek nemaju instaliran elektronski naplatni uređaj za evidentiranje prometa u taksi vozilu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pored toga, identifikovan i značajan broj učesnika u pružanju usluge taksi prevoza, koji posjeduju elektronski naplatni uređaj, ali koji promet ne evidentira putem stalne internet veze sa fiskalnim servisom Uprave prihoda i carina, usljed čega se ne registruje njihov promet.

“Tradicionalni problemi sa kojima se susreću poreski obveznici u sektoru taksi prevoza, u najvećem broju datiraju deceniju i više unazad. Među njima su registracija u registru obveznika fiskalizacije, ali i sticanje licence i izdavanje izvoda licence za vozilo kojim se obavlja auto-taksi prevoz putnika”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se učesnici saglasili da je neophodan sistemski pristup u rješavanju nagomilanih problema usljed čega će Uprava prihoda i carina pokrenuti inicijativu s namjerom neselektivne primjene važećih zakonskih propisa iz oblasti poreske administracije na tržištu taksi prevoza.

Sastanak je, kako se dodaje, završen dogovorom da se nastavi partnerski dijalog i u narednom periodu.

Bonus video: