KAP smanjuje proizvodnju da bi opstao dok traje kriza

Prema informacijama “Vijesti”, danas će Vlada razmotriti plan da fabrika smanji proizvodnju i potrošnju struje za 30 odsto kako bi mogla dobiti struju bez uvoza

33631 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Novi plan za spasavanje Kombinata aluminijuma odnosi se na smanjenje proizvodnje a time i potrošnje struje za oko 30 odsto. Time bi Elektroprivreda fabriku mogla snabdijevati samo strujom iz domaćih izvora za 45 eura po megavatu (MWh), dok bi preostali dio izvozila i na njemu ostavarivala dovoljni profit. Ovakav način rada trajao bi šest mjeseci, a u tom periodu bi bile analizirane sve druge opcije, kao i praćenja cijena struje na međunarodnom tržištu", saznaju "Vijesti".

Zbog smanjenja proizvodnje pojavio bi se višak od oko 150 radnika, ali otpriike tačno toliko bi moglo redovno otići u penziju ukoliko bi se uplatio višegodišnji dug za beneficirani radni staž, koji nije regulisan još iz perioda prije uvođenja stečaja.

Ukoliko Vlada danas prihvati ovaj plan, a zatim se sa njim saglasi Uniprom, već sjutra bi počelo postepeno gašenje starih ćelija, kako bi se smanjila proizvodnja i potrošnja struje na nivo koji se odredi.

Ovu ideju danas će zvanično predstaviti Vladi Ministarstvo kapitalnih investicija, u čijoj nadležnosti se nalazi energetika, i koje je proteklih dana razgovaralo sa predstavnicima radnika i inženjera iz KAP-a, nezavisno od Uniproma.

Iz ovog Ministarstva su juče saopštili da će predložiti da KAP "u narednih šest mjeseci svede proizvodnju na najmanju moguću mjeru, dovoljnu za očuvanje opreme i proizvodnih kapaciteta".

"Bez obzira što prioritetnim smatraju profitabilno poslovanje državnih preduzeća u svom resoru, pa samim tim i Elektroprivrede, takođe prepoznajemo i značaj očuvanja aluminijumske industrije za ukupnu ekonomiju Crne Gore.U tom periodu EPCG bi isporučivala minimum električne energije potrebne za taj proces i bila bi spremna da prihvati troškove neuposlenog kadra, o čemu bi se napravio poseban sporazum. EPCG bi imala pravo da vrši nadzor nad minimumom proizvodnog procesa kroz odgovarajuće radno tijelo. Ovakvim modelom, EPCG bi se sačuvala od velikih gubitaka zbog razlike između tržišne (300 EUR/MWh) i tražene cijene električne energije za KAP (45 EUR/MWh) a aluminijumska industrija bi bila sačuvana do povoljnijih uslova na tržištu električne energije. Dodatni motiv za ovakvu ponudu je očuvanje stručnog kadra, odnosno radnih mjesta trenutno zaposlenih u aluminijumskoj industriji", naveli su iz Ministarstva.

Radnici KAP-a su juče odbili naređenje Uniproma da odmah počnu sa programskim gašenjem ćelija, a na zboru su usvojili listu od četiri zahtjeva - od Uniproma traže da im isplati sve zaostale obaveze u vezi sa beneficiranim radnim stažom koji im nije uplaćivan godinama, od firme Alind, preko koje je sada angažovan najveći dio zaposlenih, traže da im se isplate sve obaveze zaključno sa decembrom ove godine, od Vlade traže da im da garanciju na ponudu Elektroprivrede da će primiti 24 bruto zarade u slučaju gašenja KAP, dok od Skupštine i poslaničkih klubova traže da usvoji izmjene zakona o socijalnom programu kako bi otpremninu u slučaju gašenja proizvodnje dobili i oni radnici koji to pravo do sada nisu iskoristili.

Predstavnici radnika su naveli da neće odstupiti od ovih zahtjeva, a u slučaju neispunjenja mogući su i protesti. Lista zahtjeva poslata je Unipromu, Alindu, Vladi, EPCG, Skupštini i svim poslaničkim klubovima.

Kompanija Uniprom juče je obavijestila EPCG, Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i zatražila postepeno smanjenje potrošenje električne energije, na osnovu njihovog plana od prije dva dana o postepenom gašenju ćelija.

"Svakog narednog dana, dok traje gašenje, ovo će biti dio regularne procedure kojom se na dnevnom nivou obavještava elektroenergetski sistem o smanjenju potrošnje u odnosu na proces gašenja elektrolize", naveli su iz Uniproma.

Ovaj plan bi se poštovao i ukoliko Vlada i Uniprom danas prihvate plan spasavanja KAP-a, ali samo do predviđenog iznosa smanjenja potrošnje.

Ako plan bude prihvaćen, odmah se naručuju sirovine

Sirovina za proizvodnju aluminijuma sada u KAP-u ima za najviše desetak dana ukoliko bi se u tom periodu nastavio rad sa sadašnjim kapacitetima

Ukoliko bi danas bio prihvaćen novi plan spasavanja KAP-a, odmah bi se naručile nove količine sirovina i počelo smanjenje proizvodnje, čime bi se i produžilo trajanje sadašnje količine sirovina dok ne stignu nove.

Bonus video: