Budva: Garsonjere Narodne banke Srbije moraće da čekaju za legalizaciju

Narodna banka Srbije vlasnik je šest garsonjera u Budvi, na drugom spratu i mansardi u zgradi koja nema građevinsku dozvolu za kompletno izgrađeni stambeni objekat

5518 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva prekinuo je postupak legalizacije šest stanova Narodne banke Srbije u zgradi u užem centru Budve do stupanja na snagu Odluke o donošenju Plana generalne regulacije Crne Gore.

Rješenje, u koje su “Vijesti” imale, potpisao je v.d. sekretara za urbanizam Filip Popović.

Narodna banka Srbije, kako piše u listu nepokretnosti vlasnik je šest garsonjera na drugom spratu i mansardi u zgradi koja nema građevinsku dozvolu za kompletno izgrađeni stambeni objekat.

”Postupak kod ovog Sekretarijata će biti nastavljen kada stupi na snagu Odluka o donošenju Plana generalne regulacije Crne Gore”, piše u rješenju i naglašava da nakon što odluka bude stupila na snagu, u roku od 20 dana Narodna banka Srbije biće pozvana da dostavi potrebna dokumenta propisana zakonom.

Zgrada ima ukupno 1.297 kvadrata bruto građevinske površine i, kako se navodi u dokumentaciji, nije izgrađena u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima važećeg planskog dokumenta, jer je premašena dozvoljena bruto građevinska površina, te nema odgovarajući broj parking mjesta.

Narodna banka Srbije vodila je sudski spor sa Opštinom Budva, o čemu su mediji u više navrata pisali. Ona je tražila milionsku odštetu na ime nacionalizacije nekadašnjeg njihovog odmarališta, zgrade bivše Službe društevnog knjigovodstva Jugoslavije u budvanskom Starom gradu.

U pitanju je nekadašnja Vila Medin izgrađena 1939. i bila je moderno odmaralište koje je raspolagalo sa 22 sobe i 38 kreveta. Jedna od najluksuznojoj građevini u Starom gradu, Jugoslavija je, nakon Drugog svjetskog rata nacionalizovala od starobudvanske porodice Medin. Vila dobija novog gazdu - Narodnu banku Jugoslavije, i pretvorena je u odmaralište svojih radnika zaposlenih u Službi društvenog knjigovodstva. Razorni zemljotres 1979. ruši odmaralište, nakon čega slijedi obnova kompletnog Staroga grada, pa i vile.

Slijedi nova nacionalizacija, 1988. godine, kada je zgradu preuzela Opština Budva, a gazdovanje povjerila radnoj organizaciji “Stari grad”.

Budvanski Sekretarijat za urbanizam zatrpan je zahtjevima za legalizaciju, više od tri hiljade objekata u metropoli turizma izgrađeno je mimo dozvole. Nažalost, da nema zgrade čiji djelovi nijesu na divlje dograđeni, izgrađeni, pa čak pojedine cijele zgrade su izgrađene mimo dozvole.

Bonus video: