Kriju visokonaponske plate ili štite lične podatke

Iz EPCG poručuju da su “formalno odbili zahtjev, kako bi se preduprijedile tužbe za naknadu štete...”, dok iz MANS-a kažu da motiv za skrivanje informacija može “biti pokušaj da sakriju koliko aktuelno rukovodstvo zarađuje”

33384 pregleda 49 komentar(a)
Zahtjev MANS-a formalno odbijen: EPCG (arhiva), Foto: Ivan Petrusic
Zahtjev MANS-a formalno odbijen: EPCG (arhiva), Foto: Ivan Petrusic

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) odbila je da Mreži za afirmaciju nevladinog sektora dostavi platne liste bivših članova Odbora direktora i menadžmenta za period od januara 2017. do decembra 2020, što, tvrde iz te nevladine organizacije, predstavlja bezakonje.

Iz EPCG su se pozvali na ograničenja zakona o zaštiti podataka o ličnosti i slobodnom pristupu informacijama.

Iz MANS-a tvrde da bi ti podaci, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, trebalo da budu dostupni na sajtu kompanije, te da motiv za njihovo skrivanje može “biti pokušaj da sakriju koliko aktuelno rukovodstvo zarađuje”, ali iz EPCG poručuju da su “formalno odbili zahtjev, kako bi se preduprijedile tužbe za naknadu štete...”.

Navode da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa da su “lični podaci sve informacije koje se odnose na fizičko lice čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi, a s obzirom na to da se tražene informacije odnose na fizičko lice, odnosno sadrže podatke o ličnosti, EPCG je, postupajući po predmetnom zahtjevu, utvrdila da tražene informacije sadrže podatke koji podliježu ograničenju iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama”, obrazložili su iz EPCG odbijanje zahtjeva MANS-a. To rješenje potpisuje izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Iz MANS-a poručuju da građani imaju pravo da znaju na koji način se troši novac državnih kompanija.

”Ovo se posebno odnosi na EPCG, državnog monopolistu, čije troškove, pa i zarade, građani plaćaju kroz izuzetno visoke cijene struje. Potpuno je neshvatljivo da novi menadžment EPCG neće da objavi podatke o zaradama svojih prethodnika, i jedini motiv za tako nešto može biti pokušaj da sakriju koliko aktuelno rukovodstvo zarađuje od te kompanije”, poručili su iz MANS-a.

Naglašavaju i da je pozivanje menadžmenta EPCG na privatnost suprotno zakonu. “…Jer su shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama podatke o primanjima funkcionera bili dužni da objave na svom sajtu. Umjesto toga, oni su te podatke proglasili tajnom. Takvo postupanje predstavlja nastavak prethodne prakse skrivanja podataka o ogromnim prihodima i beneficijama javnih funkcionera na račun građana. Dok su bili u opoziciji, protiv ovakve prakse su se javno protivili i veoma smo razočarani što sada, kada su vlast, kreću istim putem kao njihovi prethodnici”, zaključuju iz MANS-a.

"Ovo se posebno odnosi na EPCG, državnog monopolistu, čije troškove, pa i zarade, građani plaćaju kroz izuzetno visoke cijene struje. Potpuno je neshvatljivo da novi menadžment EPCG neće da objavi podatke o zaradama svojih prethodnika, i jedini motiv za tako nešto može biti pokušaj da sakriju koliko aktuelno rukovodstvo zarađuje od te kompanije", poručuju iz MANS-a.

Podaci se mogu lično pogledati u prostorijama kompanije od 7 do 15 časova

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, iz EPCG su kazali da je kompanija formalno odbila zahtjev.

”... Kako bi se preduprijedile tužbe za naknadu štete koje bi mogle uslijediti zbog izdavanja dokumenta u materijalnom obliku koji sadrži lične podatke, a koji bi se eventualno mogao zloupotrijebiti. Shodo mišljenju stručnih službi EPCG, podatke zainteresovane strane mogu dobiti ličnim uvidom svakog dana od 7 - 15 časova u prostorijama EPCG. Dostavljanje dokumenata koji sadrže lične podatke, prema procjeni nadležnih službi, otvorilo bi prostor za tužbe koje bi nanijele eventualnu štetu kompaniji, dok uvid i neposredno dobijanje informacije zainteresovanog lica nije sporan. Postupak još uvijek nije pravosnažno okončan, a EPCG će svakako postupiti po nalogu drugostepenog organa”, odgovorili su “Vijestima” iz EPCG.

Bonus video: