Šarić i Peković izašli iz kockarskog biznisa

Nakon što su pola godine imali većinski paket akcija podgoričke kompanije “Luca S Bet”, registrovane za kockanje i klađenje, a koja gazduje lancem kladionica, njih dvojica od marta nijesu vlasnici po 33 odsto akcija

54069 pregleda 19 komentar(a)
Peković i Šarić, Foto: Savo Prelević
Peković i Šarić, Foto: Savo Prelević

Poslovni partneri i kumovi, Pljevljak Duško Šarić i aktuelni šef Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG) Nikola Peković, izašli su iz kockarskog biznisa.

Nakon što su pola godine imali većinski paket akcija podgoričke kompanije “Luca S Bet”, registrovane za kockanje i klađenje, a koja gazduje lancem kladionica, njih dvojica od marta nijesu vlasnici po 33 odsto akcija, piše u Centralnom registru privrednih subjekata.

Firma registrovana za kockanje i klađenje
Firma registrovana za kockanje i klađenjefoto: Shutterstock

Oni su početkom septembra 2020. kupili kompaniju, a od pretprošle godine formalno su započeli i partnerski odnos u hotelskom biznisu. Mlađi Šarić je 2019. postao ortak Pekoviću u firmi “Spencer & Hill Team” koja upravlja bečićkim hotelskim kompleksom “Mediteran”.

Duško je rođeni brat Darka Šarića kome se u ponovnom postupku za šverc gotovo šest tona kokaina sudi pred Apelacionim sudom u Beogradu.

Šariću je u ovom postupku već dva puta izricana presuda. On je 2015. osuđen na 20 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, a tri godine kasnije u ponovljenom postupku osuđen je na 15 godina robije...

Godinama se spekulisalo da su hotel “Mediteran” kontrolisala braća Šarić, dok je bio u vlasništvu budvanskog biznismena Blaža Dedića.

Duško Šarić od 12. septembra 2019. godine ima polovinu akcijskog kapitala u firmi “Spencer & Hill Team” koju je 2018. godine, nakon što je kupio hotel, osnovao Peković, bivša NBA zvijezda.

Peković je 2017. za hotel izdvojio osam i po miliona eura. Krajem jula 2017. godine, potpisao je kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme “Maestraltours”.

Peković se u hotelu i vjenčao prije četiri i po godine, a kum mu je bio dugogodišnji prijatelj Duško Šarić.

Aktuelni predsjednik KSCG prethodno je postao vlasnik i dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori - budvanskog “Top Hilla” i kotorskog “Maximusa”, koje je, po sopstvenom priznanju, kupio nakon što je u firme koje su njima upravljale uveden stečaj.

I dok se čeka finanijski izvještaj za ovu godinu, kompanija Šarića i Pekovića lani je ostvarila gubitak od 569 hiljada eura gazdujući bečićkim hotelom “Mediteran”. To piše u finansijskom iskazu koji je Upravi prihoda dostavila njihova ortačka kompanija “Spencer & Hill Team”.

Da je korona kriza očigledno uticala na loše poslovanje i ove hotelske kompanije, potvrđuje i podatak da je firma “Spencer & Hill Team” upravljajući elitnim kompleksom 2019. imala odličan poslovni rezultat i zaradila 737 hiljada, a godinu ranije 893.436 eura.

Prema finanijskom iskazu, Pekovićeva i Šarićeva kompanija prošle godine je prihodovala 1,7 miliona eura, što je tri puta manje nego 2019.

Imovina kompanije je 4,9 miliona eura.

Loš poslovni rezultat prošle godine ostvarila je i Pekovićeva kompanija “Spencer & Hill” koja je vlasnik i na koju je u katastru uknjižen hotel “ Maestral”. Kako piše u finanijskom iskazu, Pekovićeva kompanija je ostvarila gubitak od 1,6 miliona eura, čime je ukupan minus koji se godinama gomila dostigao 4,1 milion eura.

Imovina firma je sada procijenjena na 20,7 miliona eura.

Peković i Šarić su planirali da na mjestu akva parka i garaže u okviru hotelskog kompleksa “Mediteran” izgrade hotel sa pet zvjezdica. Oni su čekali saglasnost od budvanskog glavnog arhitekte, ali je on odbio da je izda.

U međuvremenu, Detaljni urbanistički plan “Bečići” je stavljen van snage, pa je gradnja nemoguća do izrade prostorno-urbanističkog plana za opštinu Budva.

Pekovićeva firma je još u avgustu 2019. podnijela zahtjev, te priložila izmijenjeno idejno rješenje, nakon što je Služba budvanskog glavnog arhitekte odbila da izda saglasnost na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje treba da niknu uz samu Jadransku magistralu, između Mediterana” i “Splendida”.

Firma je smanjila za petinu kapacitete, pa je budući hotel trebalo da ima devet spratova u dvijema zgradama koje bi povezivao stakleni most.

Međutim, problem je nastao zbog toga što bi se novi hotel gradio na potoku, koji je u vlasništvu Opštine Budva, zbog čega je neophodno zeleno svjetlo lokalne Skupštine.

Ta odluka se nikada nije našla na dnevnom redu.

Bonus video: