Maksimović: Nema tržišta bez prava akcionara

"Ukoliko se zadrži trenutni pasivni stav prema tržištu kapitala, nisam optimista da će regulativa donijeti dobre stvari", kaže Maksimović
0 komentar(a)
Gojko Maksimović, Foto: Savo Prelević
Gojko Maksimović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2017. 21:29h

Montenegroberza pozdravlja donošenje Predloga zakona o tržištu kapitala. Smatramo da poboljšanje regulative na tržištu može afirmativno djelovati u pogledu daljeg razvoja, saopštio je njen direktor mr Gojko Maksimović.

„Nova zakonska rješenja i njihovo usaglašavanje sa EU regulativom i MIFID direktivama može uticati na privlačenje inostranih subjekata u pogledu osnivanja investicionih društava u Crnoj Gori. Sa stanovišta Montenegrobeze, izmijenjeni su iznosi neophodnog kapitala koji su povećani na 1.000.000 eura. Imajući u vidu da je kapital Montenegroberze oko 2.000.000 eura, u potpunosti ispunjavamo navedeni uslov“, istakao je Maksimović.

Kroz nova zakonska rješenja berza će postati organizator regulisanog tržišta kapitala, a uzimajući u obzir trenutnu aktivnost na tržištu obavljaće i funkciju multilateralne trgovačke platforme.

„Kroz izmijenjena zakonska rješenja Komisija za tržište kapitala će odobravati cjenovnik Montenegroberzi i donositi saglasnosti prilikom svakog sticanja kvalifikovanog učešća u akcionarskoj strukturi Montenegroberze. Najveće promjene će se odnositi kod izmjene organizacije samog tržišta kapitala, gdje će kompanije odlučivati na kojem dijelu - segmentu tržišta će se trgovati njihovim akcijama“, naveo je Maksimović.

On je naglaso da bez jasnog definisanja akcionarskih prava i poštovanja principa korporativnog upravljanja nema ni razvoja tržišta kapitala, a to je značajno posebno imajući u vidu da je država većinski vlasnik u velikom broju kompanija čije se akcije listiraju na berzi.

„Time njihov odnos prema manjinskim akcionarima i poštovanje prava istih dobija još više na značaju, jer kroz svoj odnos prema akcionarima pružaju primjere dobrog korporativnog upravljanja i ostalim kompanijama sa tržišta. Takođe, nadamo se da će izmijenjena regulativa uticati na Vladu da se više okrene ka tržištu kapitala i da afirmativno djeluje ka istom. Tu prevashodno mislim na sagledavanje tržišta kao mjesta na kojem se po najjeftinijim uslovima mogu ostvariti zaduženja za finansiranje državnog duga. Ukoliko se zadrži trenutni pasivni stav prema tržištu kapitala, nisam optimista da će regulativa donijeti dobre stvari“, zaključio je Maksimović.

Može doći i do gašenja berze

Maksimović smatra da povećanje troškova poslovanja koje će nova zakonska rješenja usloviti, uz trenutni obim posla i neaktivnost Vlade kao glavnog subjekta, dugoročno može dovesti do gašenja brokerskih kuća – budućih investicionih društava.

„Imajući u vidu da su sve institucije na tržištu, pa i Montenegroberza i Centralna depozitarna agencija u privatnom vlasništvu, ukoliko ne bude razumijevanja Vlade za tržište kapitala, može se desiti da sve usljed neprofitabilnosti prestanu sa radom. Pa umjesto prvobitnog evropskog štrika za usvajanje Zakona o tržištu kapitala, možda dobijemo veliki minus i znak pitanja za nepostojanje berze i ostalih institucija na tržištu“, upozorio je Maksimović.

Bonus video: