Milatović: Najveći rizik programa Evropa sad je njegovo neusvajanje

Milatović je objasnio da program Evropa sad za sobom donosi upravo povećanje zaposlenosti i smanjenje sive ekonomije kao hroničnog problema našeg društva

8262 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Najveći rizik programa Evropa sad je njegovo neusvajanje, a sve drugo što se može desiti su izazovi na koje se može odgovoriti adekvatno i u svakom momentu imati održiv sistem, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je, odgovarajući na pitanja građana na svom Instagram nalogu, kazao da će usvajanje Evropa sad i Predloga zakona o budžetu za narednu godinu dovesti do povećanja januarskih zarada onako kako je projektovano kroz tu programsku reformu.

Milatović je podsjetio da je objavljen i kalkulator koji građanima može pomoći da izračunaju koliko ih povećanje očekuje.

Milatović je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, ostvario kontakt sa građanima, gdje je odgovarajući na njihova pitanja, približio i podrobnije objasnio programe i politike koje su predmet njihovog interesovanja.

Građani su tu priliku iskoristili i od ministra tražili objašnjenje da li će biti povećanje plata od januara, koji su rizici programa Evropa sad, kao i koji su razlozi sumnje koja je prisutna kod velikog broja građana.

„Građane je interesovalo da li će ovaj projekat dovesti do porasta nezaposlenosti i šta će značiti ako poslanici ne usvoje prateće zakone koji se odnose na poresku reformu“, navodi se u saopštenju.

Milatović je objasnio da program Evropa sad za sobom donosi upravo povećanje zaposlenosti i smanjenje sive ekonomije kao hroničnog problema našeg društva.

On je kazao da razumije skepsu koja je prisutna kod građana, jer su dugo živjeli sa lažnim obećanjima.

„Ljudi su zabrinuti zbog procesa tranzicije kroz koji prolazimo, nenaviknuti su na strogu fiskalnu politiku i igru po pravilima“, odgovorio je Milatović.

Na pitanje kako i na koji način se pomaže penzionerima, Milatović je odgovorio da je u protekloj godini izdvojeno 5,53 miliona eura za pomoć penzionerima.

Kroz dva paketa mjera podrške penzioneri su, kako je naveo, podržani sa novčanom pomoći u iznosu od 50 eura i 40 odsto umanjenim računima za električnu energiju. On je dodao da je sada za penzionere opredijeljena jednokratna novčana pomoć u iznosima od 100 eura i 30 eura.

„Ova godina je bila teška, ali inkluzivna, pa ni u jednom momentu nijesmo posegnuli za smanjenjem penzija. Uspjeli smo da održimo nivo, a svaka naredna godina, pa i mjesec donijeće boljitke. U narednih 13 mjeseci tri puta ćemo podići penzije“, napisao je Milatović.

Bonus video: