Odbor podržao predlog Zakona o budžetu, bez mogućnosti zaduženja od 1,4 milijarde eura

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao da povlače amandmane o zaduženju, ali da odbija i sve ostale amandmane predstavnika vlasti i opozicije

81556 pregleda 172 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 23.12.2021. 14:21h

Odbor za ekonomiju je predložio Skupštini da usvoji predlog Zakona o budžetu za narednu godinu sa odlukom o zaduženju.

Ta dva akta ne sadrže prvobitni predlog Vlade da se država može naredne godine zadužiti 1,4 milijarde eura, a što je bilo planirano da se usmjere za eventualno refinansiranje i otplatu dugova, pokrivanje deficita u narednoj godini i stvaranje fiskalne rezerve u 2023. godini.

Za je glasalo sedam poslanika vlasti, jedan je bio protiv, a troje su bili uzdržani.

Očekuje se da počne rasprava u plenumu.

Brisanje potencijalnog zaduženja od 1,4 milijarde eura poteklo je kao zahtjev Demokratskog fronta (DF) nakon što je Spajić ranije najavio da je u potpunosti zaokruženo finansiranje za narednu godinu i da nema potrebe za zaduženjem.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je na početku sjednice da će Vlada prihvatiti da se iz predloga Zakona o budžetu izbrišu dva stava koja se odnose na zaduženje od 900 miliona eura koje je bilo planirano za refinansiranje i otkup dugova, kao i planirano zaduženje od 500 miliona eura za pokrivanje deficita u narednoj godini i stvaranje fiskalne rezerve u 2023. godini.

"Istovremeno Vlada povlači sve svoje amandamane i neće prihvatiti druge amandmane koji su predloženi na Zakon o budžetu. To radimo da bismo imali izbalansiranu prihoodnu i rashodnu stranu", kazao je Spajić na sjednici Odbora za ekonomiju koji je danas nastavio raspravu o predlogu budžeta.

Stav Ministarsta finansija je da bi se poslaničkim amandmanima i predloženim zakonskim rješenjima ugrozila stabilnost javnih finansija i da se nadaju da će to poslanici razumjeti i podržati u korist građana.

Đurović i Kordić
Đurović i Kordićfoto: Luka Zeković

Poslanik DF-a Dejan Đurović je juče na početku rasprave na Odboru kazao da taj poslanički klub neće podržati stavke u budžetu da se država može zadužiti do iznosa od 500 miliona eura i još dodatnih 900 miliona eura.

Đurović je kazao da su zadovoljni odlukom ministra jer je to korak ka transparentnosti.

"Sva zaduženja moraju biti javna", poručio je Đurović.

Bonus video: