Savjet i direktora AZK biraće po novom zakonu

Na javni konkurs za izbor predsjednika Savjeta AZK, za koji su prijave mogle da se dostavljaju do 24. novembra, prijavili su se Lepa Aleksić i Božidar Lopičić koji su zaposleni u toj državnoj instituciji

3991 pregleda 0 komentar(a)
Kandidovala se za predsjednika Savjeta: Lepa Aleksić, Foto: BORIS PEJOVIC
Kandidovala se za predsjednika Savjeta: Lepa Aleksić, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) raspisaće drugi javni poziv za izbor predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije nakon što stupe na snagu izmjene i dopune zakona o zaštiti konkurencije koje poslanici treba da usvoje do kraja ove godine, dok će se dalja procedura po aktuelnom pozivu poništiti.

U skupštinskoj proceduri su izmjene i dopune zakona o AZK kojima se mijenjaju uslovi za imenovanje direktora i pomoćnika AZK, a pristigli su i amandmani poslanika koji se tiču izbora rukovodećeg kadra, uključujući i predsjednika Savjeta.

Državni sekretar MER-a Milena Lipovina Božović je prekjuče u parlamentu, gdje je završena rasprava o izmjenama zakona u načelu, kazala da će raspisati novi javni poziv.

”Trenutno zakonsko rješenje nam pravi problem u smislu izbora kandidata, jer je mali broj onih koji ispunjavaju važeće zakonske uslove za člana Savjeta AZK i direktora. Izmjenama otvaramo prostor da dobijemo što veći broj kandidata. Na javni poziv su stigle prijave dva kandidata od kojih jedan kandidat ispunjava formalne uslove za izbor za predsjedniak Savjeta. Međutim, nećemo predložiti Vladi izbor kandidata, već ćemo čekati da se usvoje nova zakonska rješenja pa da ponovimo poziv”, kazala je Lipovina Božović u odgovoru na pitanje poslanice DF-a Maje Vukićević.

Na javni konkurs za izbor predsjednika Savjeta AZK, za koji su prijave mogle da se dostavljaju do 24. novembra, prijavili su se Lepa Aleksić i Božidar Lopičić koji su zaposleni u toj državnoj instituciji.

Mjesto predsjednika Savjeta AZK je upražnjeno nakon što je Miodrag Vujović, koji je obavljao tu funkciju, otišao u penziju. “Vijesti” su ranije iz nezvaničnih izvora objavile da je Vujović od ljetos u penziji. On je bio šef pregovaračkog Poglavlja 8 (zaštita konkurencije). U Savjetu su još Novo Radović i Jovana Tošković.

U AZK nije popunjeno ni mjesto direktora, već tu poziciju kao vršilac dužnosti obavlja Aleksić, koja je nedavno postavljena sedmi put na to mjesto, od čega drugi put u mandatu aktuelne Vlade na sjednici 14. oktobra. Status vršioca dužnosti traje po zakonu šest mjeseci i može se produžiti ponovo, a Aleksić je na toj poziciji od sredine 2018. godine.

Poslanik pokreta URA Miloš Kontar predao je amandan na predlog zakona kojim traži da se predsjednik i članovi Savjeta AZK izaberu u roku od 90 dana, a direktor i njegovi zamjenici u roku od 180 dana nakon što izmjene i dopune zakona stupe na snagu. Postojeći menadžment, kako je Konatar predložio, ostaje na pozicijama, dok se ne izabere novi po novom rješenjima.

U skupštinskoj proceduri je i amandman poslanika DF-a Dejana Đurovića koji predlaže da se predsjednik i članovi Savjeta izaberu u roku od 60 dana, a direktor i zamjenici u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu novih rješenja.

Bonus video: