Rasprava o budžetu za 2022. godinu: Većina tražila prekid sjednice, nastavljaju u petak

Opozicija traži da se povuče budžet, kritike i iz dijela parlamentarne većine

81283 pregleda 53 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ažurirano: 23.12.2021. 19:59h

Poslanici Skupštine počeli su raspravu o budžetu za 2022.godinu.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas je predložio Skupštini da usvoji prijedlog Zakona o budžetu za 2022. godinu.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je ranije danas na sjednici Odbora da će Vlada prihvatiti da se iz predloga Zakona o budžetu izbrišu dva stava koja se odnose na zaduženje od 900 miliona eura koje je bilo planirano za refinansiranje i otkup dugova, kao i moguće zaduženje od 500 miliona eura za pokrivanje deficita u narednoj godini i stvaranje fiskalne rezerve u 2023. godini.

"Istovremeno Vlada povlači sve svoje amandamane i neće prihvatiti druge amandmane koji su predloženi na Zakon o budžetu. To radimo da bismo imali izbalansiranu prihoodnu i rashodnu stranu", kazao je Spajić na sjednici Odbora.

Odović: Budžet, bez amandmana, uravnotežen i održiv i na srednji i na kratki rok

Državni sekretar Janko Odović kazao je budžet za 2022. godinu predviđa ukupan iznos primitaka od 2,47 milijardi eura.

Kazao je da je predloženi budžet, bez amandmana, uravnotežen i održiv i na srednji i na kratki rok.

"Idemo iz rizika u rizik zbog odnosa nepovjerenja Vlade i parlamentarne većine"

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da po prvi put se dolazi "u poziciju da Vlada nema budžetsku mogućnost zaduženja u prvom kvartalu, a da sa druge strane imamo rastegljive finansijske procjene koje mogu da dovedu do određene potrebe za tim".

Konjević
Konjevićfoto: Screenshot

"Idemo iz rizika u rizik zbog odnosa nepovjerenja Vlade i parlamentarne većine. Vlada nema nikakav mehanizam šta god da se dešavalo da brzo reaguje na tržištu i dođe do finansiranja potreba koje bi se eventualne desile. Ne kažem da treba dati mogućnost neograničenog zaduženja, ali ovdje je priča o luftu da se Vlada zaduži ako bude bilo potrebe", rekao je Konjević.

"Vlada da povuče budžet do stabilizacije političkih prilika"

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je da je fiskalni rizik za narednu godinu jasan. On je kazao i da bi Vlada trebalo da povuče budžet do stabilizacije političkih prilika.

Šehović
Šehovićfoto: Screenshot

"Ovo je trenutak da se svi zamislimo možemo li više ovako kao i za Vladu da se zamisli i da uradi jedino što može - da povuče budžet", rekao je Šehović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Petar Ivanović naveo je "da jedino normalno što Vlada može da ura

di je da povuče budžet".

Ivanović
Ivanovićfoto: Screenshot

"To što je Vlada djelovala amandmanski a poslije povukla sve amandmane, govori koliko se neozbiljno pristupilo tom poslu", kazao je Ivanović.

Konjević: Vladin pristup čist populizam

Konjević je kazao i da se "može doći do haosa u sistemu".

"Na moje pitanje ko je predložio budžet Tužilaštva, dobio sam odgovor niko. Procjena je da su dobili pola miliona manje nego što im je potrebno. Nije niko protiv povećanja plata. A zašto je onda mjera minimalne zarade 450 eura, a ne 650 eura. Vlada po prvi put neće imati mogućnost zaduženja u jednoj godini. Na rashodnoj strani imate sigurno između 120 i 140 eura miliona koji nedostaju. Nijeste obuhvatili majke, dječije dodatke do 18 godina, minimalne penzije i zarade u javnom sektoru i za nezaposlene amandmane SNP-a. Šta će Vlada da uradi, ukoliko parlamentarna većina izglasa te zakone. Vlada nema mogućnost da se zaduži, mora da implementira zakone a para u budžetu nema. Vlada se opredijelila da ima pristup koji je čisti populizam", rekao je Konjević.

"DF neće davati blanko ček nikome"

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić je saopštila da je Vlada planirala 1,4 milijarde eura "i to blanko zaduženja".

Kordić
Kordićfoto: Screenshot

"U junu smo odbili ministra koji je tražio na Odboru da prođe amndman o zaduženju od 900 miliona jer postoji neki odličan aranžman koji će obezbijediti da dug koji postoji bude refinansiran mnogo povoljnije. Kao garanciju ponudio je časnu riječ. Rekli smo sve što je u korist građana podržaćemo u plenumu kada god bude gotov taj aranžman. Više se nikada nijesu javili. Taj odnos je stvorio duboko nepovjerenje između Vlade i parlamentarne većine. DF neće davati blanko ček nikome. Odbor je prihvatio zahtjev DF-a da se iz budžeta izuzmu stavke o zaduženju od 1,4 miljarde. Da budemo jasni nije svako zaduženje loše, ali ova Vlada može u svakom trenutku da traži zaduženje, ali ne blanko", kazaoa je Kordić.

Rakočević: Treba nam nova parlamentarna većina i Vlada da bi riješili probleme

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da je ovih dana jasno kolika je kriza u Crnoj Gori.

"Zakon o budžetu je poslat parlamentu bez bilo kakvih konsultacija sa većinom, zaboraite parlamentarnu opoziciju. Ova Vlada je saopštila na pres konferenciji poručila šta je njen dalji plan ekonomskog razvoja kako bi stvorili platformu za pravljenje nove partije. Takva Vlada nam ne treba, već nova parlamentarna većina i Vlada da bi riješili probleme u kojima se danas Crna Gora nalazi" naveo je Rakočević.

Nikola Rakočević
Nikola Rakočevićfoto: Screenshot

On je podsjetio da su eksperti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kazali da je plan dobar ali da se mora sprovoditi fazno, a ne odjednom.

"Ako se sve usvoji biće novca za finansiranje samo nekoliko prvih mjeseci. Poslušajte eksperte MMF-a, a ne nas. Povucite zakon i otpočnimo dijalog i razgovor da fazno implementiramo fazno ono što su planovi i ciljevi svih nas", kazao je Rakočević.

Bogdanović: Tajkuni više nijesu prioritet budžeta

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da tajkuni više nijesu prioritet budžeta.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Screenshot

"Narod je rekao konačno prošle godine na izborima ne tajkunima. Rekao je ne kriminalcima. Što se nas tiče budžet je patriotski, državnički i razvojni. Može biti i pomalo čudan i građanima Crne Gore djelovati malo nepotpuno jer nema budžetske linije "Splendid" i nema bužetsku liniju tajni švajcarski računi. Budžet je namijenjen boljem životu građana, a ne tajkuna. Ovim budžetom vraćamo naknade majkama, obezbjeđujemo besplatne udžbenike, vraćamo dječje dodatke i gradimo Crnu Goru", kazao je Bogdanović.

Radulović: Demokrate, nema ni od vašeg ni od mog predloga ništa

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović naveo je da nakon povlačanje amandmana o zaduženju "ne postoji šanse" za povećanje minimalne penzije ni na 200 eura, koliko su tražile Demokrate, ni na 250 eura koliko je on predložio.

Radulović
Radulovićfoto: Screenshot

"Demokrate, nema ni od vašeg ni od našeg predloga ništa. Aleksa nema ni tvog ni mog amandmana", kazao je Radulović.

Bečić: Predlogom budžeta postoji pozicija i za dječje dodatke i isplatu penzija

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić se nadovezao i kazao da su budžetom predviđena sredstva za isplatu naknada majkama.

Bečić
Bečićfoto: Screenshot

"Predlogom budžeta postoji pozicija za dječje dodatke i za isplatu penzija. Šta će donijeti godina koja je pred nama? Skupštini nije zabranjeno da tokom naredne godine usvaja rebalans budžeta ili donosi odluke o zaduženju", kazao je Bečić.

Ibrahimović: Budžet niko ne može nazvati, realnim, održivim i ostvarivim

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović kazao je da niko budžet "vjerujem niko ne može nazvati, realnim, održivim i ostvarivim".

Dodao je da je za povlačenje budžeta.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Screenshot

"Ovakav predlog nije realan ni održiv. Ono što ne bi prošlo ni u jednoj državi, ovdje neko kaže da treba da prođe", kazao je Ibrahimović.

Paunović: Budžet jako dobro upakovan marketing

Poslanica Socijalističke narodne partijer Milisava Paunović je kazala da je "budžet jako dobro upakovan marketing".

Paunović
Paunovićfoto: Screenshot

"Da li će biti politički ili populistički marketing, pokazaće vrijeme. Napravili ste dobar spin i prebacili odgovornost na poslanike u vezi toga šta će biti sa budžetom. Ispada da smo protiv toga da se građanima poveća plata", rekla je Paunović.

Ona je kazala da će SNP glasati za budžet.

"Pošto se napravio spin, mi ćemo glasati za povećanje plata, ali ako nakon toga neko ne bude mogao da preživi neko vrijeme naredno nemojte tražiti krivce u nama. Ovakve rizike po budžet mi preuzimati nećemo. Rizik odgovornosti je na onima koji su kreirali ovakav budžet, a ne snose nikakvu političku odgovornost", kazala je Paunović.

Konatar: Ako ne možemo građanima da obezbijedimo pristojne plate onda nam budžet ne treba

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da je srećan što su u fokusu "povećanje plata i realne teme, a ne teme svađalice".

Konatar
Konatarfoto: Screenshot

"Suština budžeta je povećanje plata. Budžet je podeblja knjiga predloga zakona sa mnogo brojeva, projekata, za mnoge od nas jedan apstraktan zbir podataka. Ono što nije apstraktno jeste ona plata koju primite građani na kraju mjeseca. Ako ne možemo građanima da obezbijedimo pristojne plate onda nam budžet ne treba i ne treba da sjedimo u ovim ili drugim foteljama. Bitno je da pokušamo da uradimo nešto, da li ćemo uspjeti vidjećemo. Puno je lakše reći da nešto neće uspjeti nego da se nešto proba uraditi", kazao je Konatar.

Dodao je da "ne smijemo da se bojimo toga da probamo".

"Zato se ne pitam šta ako ne uspijemo, nego šta ako uspijemo. Crnoj Gori je potreban jak investicioni ciklus koji mora da počne sa najmanje dvije milijarde eura. Ja nisam bio za to da ukinemo mogućnost zaduživanja", kazao je Konatar.

Dodao je da će poslanici GP URA glasati za Predlog budžeta, dodajući da su predložili amandmane na budžet.

Radunović: Ovaj program i budžet biće izglasan samo zato što vi žarko želite da mi to uradimo

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović kazao je da se "ova Vlada ponašala kao kad vam majstor dođe da popravlja mašinu za veš".

"A vi vidite nakon 15 minuta da on ne zna, vi ga pustite još 10 minuta, pa nakon svega priđete i kažete majstore idi da mi nešto od te mašine ostane. A majstor odigra na zadnji adut: Gospođo, može li još pet minuta pa je besplatno. Na kraju nikad više nije sastavila mašinu. Vlada je kao čardak ni na nebu ni na zemlji”, rekao je Radunović.

On je naveo da je "Vlada neželjena i da treba da se povuče".

Radunović
Radunovićfoto: Screenshot

"Moraćemo vrlo brzo da izabremo jaku i ozbiljnu vladu. Sa jakom podrškom u parlamentu koja će moći da krene u ovakve projekte. Ova Vlada je neželjena i bilo bi realno da kao neželjeni se povuku. Kaže dižemo platu i kažu ko je za to. I idemo u ispitivanje javnog mnjenja. Zamislite ljudi kažu da više vole 450 nego 250, 700 nego 500. Kakav uspjeh. Singapurska škola, oksfordska škola. Oduševljen sam”, naveo je Radunović.

Dodao je da ga građani "mogu mrzjeti koliko god hoće".

"Samo kažem jednu stvar. Ovaj program i budžet biće izglasan samo zato što znamo da pored svega što vam objašnjavamo vi žarko želite da mi to uradimo. Znam da sam ovdje vašim glasovima... Svaki dan zovete mene i kolege kumite i molite, evo dobićete, ali moraćete pošto ste odrasli da naučite da ponekad vratite lizalicu", kazao je Radunović.

Lekić: Priča o budžetu se pretvorila u referendum

Poslanik Demosa Miodrag Lekić kazao je da kada se raspravlja o budžetu da tu treba da budu i premijer i potpredsjednik Vlade.

Lekić
Lekićfoto: Screenshot

"Mislim da je bilo potrebno da svi budu ovdje. Ne može se raditi, a da nema elementarne konsultacije. Priča o budžetu se pretvorila u referendum. Referendumsko pitanje je da li ste da minimalna plata bude 450 eura? Sada treba odgovoriti da ili ne. Postoji pitanje pokrića. Da li ćemo sigurno moći to da obezbijedimo ako poslodavac nema te pare ili u krajnjem neće da da te pare? Kad nemamo proizvodnju povećanu oko produktivnist rada kako ćemo stići do ovog novca. ", pitao je Lekić.

Dodao je i da podržava da nema zaduživanja bez potvrđivanja Skupštine.

"Neka Spajić otkaže gostovanje"

Poslanici DF-a su, nakon što je Spajić napustio skupštinsku salu tražili da se rasprava prekine dok se resorni ministar ne vrati.

Zogović
Zogovićfoto: Screenshot

"Tražimo od predsjedavajućeg da pozove Spajića da se vrati i da daje odgovore poslanicima... Cijelog dana nije ništa odgovorio nama, a otišao je da bi odgovorao na pitanja novinara", kazao je poslanik DF-a Milun Zogović.

Potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović kazao je da po Poslovniku imaju uslove za rad jer je prisutan predstavnik predlagača.

Nakon kraće pauze nastavljen je rad Skupštine.

Pošto su gotovo svi klubovi tražili da se prekine rad sjednice, a rasprava se nastavlja u petak u 9 časova.

Bonus video: