Budva: Mercur i Mrvaljević da vrate pare Opštini

Vrhovni sud preinačio ranije presude, nakon kojih je Carević potpisao protokol o dužničkim odnosima i isplatio firmu

14463 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija Mercur Evropa i biznismen Milan Mrvaljević, moraće da vrate 700 hiljada eura koje im je isplatila Opština Budva, nakon što je Vrhovni sud preinačio presudu Višeg suda u Podgorici i Osnovnog suda u Herceg Novom, na osnovu kojih je lokalna uprava iz svoje kase tokom prošle godine isplatila novac.

To je “Vijestima” potvrđeno u lokalnoj upravi.

”Preinačava se presuda Višeg suda od 23. oktobra prošle godine i Osnovnog suda Herceg Novi iz 15. marta 2019. te odbija tužbeni zahtjev kojim je traženo da se Opština obaveže da isplati 691.691 eura od čega Mercur Evropa iznos od 556.965 sa zakonskom zateznom kamatom od 27. avgusta 2010. i Milanu Mrvaljeviću 86.929 eura sa zateznom kamatom od 27. oktobra 2012”, piše u presudi.

U Mercur Evropi “Vijestima” su kazali da će podnijeti ustavnu žalbu na presudu Vrhovnog suda. Presuda je dostavljena Sekretarijatu za zaštitu imovine. Gradonačelnik Marko Carević krajem prošle godine, pozivajući se na pravosnažnost presude, zaključio je protokol o regulisanju dužničko povjerilačkih odnosa sa Mrvaljevićem i njegovom firmom Mercur Evropa, dok je sa druge strane Sekretarijat za zaštitu imovine kojim upravljaju kadrovi Demokrata nastavio pravnu borbu i okončao u korist Opštine, iako to nije tražio prvi čovjek Budve.

Sada kada je presudom Vrhovnog suda Sekretarijat za zaštitu imovine uspio da pobije osnovu za isplatu, prvom čovjeku Budve stigao je dopis od ove opštinske službe da zatraži povraćaj novca koji je legao na račun Mercur Evropa i Mrvaljevića.

”Sekretarijatu za zaštitu imovine dostavljen je dopis Sekretarijata za finansije da je shodno protkolu bilo isplata Mercur Evropi i Milanu Mrvaljeviću. Kako je protokol zaključen 30. decembra 2020. shodno presudi Osnovnog suda u Herceg Novom i Višeg suda u Podgorici, a koji su presudom Vrhovnog suda preinačeni I predmetni postupak okončan u korist Opštine Budva, to vas molimo da pozovete firmu Mercur Evropa, kako biste sa njom raskinuli protokol”, piše u dopisu koji je Carevićevom kabinetu uputio opštinski sekretarijat na čijem je čelu Đorđe Zenović.

Osim raskida protokola, kako se navodi u dopisu, od Carevićevog kabineta se traži da je potrebno da se ugovori način i rokovi povraćaja novca koji je Opština Budva isplatila Mercur Evropi.

”Molimo vas da ove pravne radnje preduzmete u roku od pet dana. Ukoliko Mercur Evropa u navedenom roku ne pristupi zaključenju raskida protokola i dobrovoljnom vraćanju novca, Seketarijat za zaštitu imovine biće prinuđen da pokrene sudski postupak pred nadležnim sudom, kao i da preduzme druge pravne radnje u cilju zaštite interesa Opštine “, piše u dopisu sekretarijata Careviću.

Mercur Evropa i Mrvaljević utužili su Opštinu Budva da im vrati oko 700 hiljada eura koje su prije deceniju uplatili za izgradnju stambene zgrade nadomak Autobuske stanice. Kompanija je praktično podigla sprat zgrade, kada je resorno ministarstvo na kontroverzan način poništilo građevinsku dozvolu.

Kako piše u dokumentima presude, Ministarstvo ekonomskog razvoja je te 2009. izdalo budvanskoj kompaniji Mercur sistem kao investitoru građevinsku dozvolu za izgradnju stambeno posovnog objekta u budvanskom naselju Rozino. Nakon toga, između Mercur sistema kao ulagača građevinskog zemljišta i Mercur Evrope (koji je pokrenuo tužbu) kao investitora zaključen je ugovor o zajedničkom ulaganju. Mercur system je u oktobru 2010. sa Opštinom Budva zaključio ugovor o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemlišta po kome je lokalnoj upravi na ime komunalija uplaćeno 556.965 eura, kao i iznosi od 42.792 eura i 86.929 eura 2012. godine. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 2014, pet godina nakon što ju je izdalo, poništilo građevinsku dozvolu.

Mercur Evropa kao investitor je pokrenuo tužbu za povraćaj novca. Sekretarijat za zaštitu imovine je u reviziji presude, što je prihvatio Vrhovni sud, naznačio da ugovor zaključen je sa Mercur sistemom, te da tužioci Mercur Evropa i Milan Mrvaljević nijesu ugovorene strane.

Bonus video: