Pomoć države i beranskim rudarima

Rudari rudnika mrkog ugija u Beranama radili su u najtežim uslovima 200 metara spod zemlje svakodnevno ugrožavajući svoj život i zdravlje uz skromne zarade, obrazložila je Bogavac

13217 pregleda 6 komentar(a)
Bogavac, Foto: PzP
Bogavac, Foto: PzP

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) prihvatilo je amandman poslanice Demokratskog fronta Jovanke Bogavac da se i rudari koji su radili u rudniku mrkog uglja u Beranama obuhvate zakonom o ostvarivanju prava na finansijsku pomoć radnicima koji su bili zaposleni u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije.

"Razlozi za podnošenje ovog amandmana je što je članom 3 iz sektora rudarstva izuzeta podzemna eksploatacija uglja kao najkopleksija djelatnost i najugroženija evropskim propisima kojima se djelimično uticalo na gašenje Rudnika podzemne eksploatacije uglja u Beranama. Rudari rudnika mrkog ugija u Beranama radili su u najtežim uslovima 200 metara spod zemlje svakodnevno ugrožavajući svoj život i zdravlje uz skromne zarade. Jedan dio rudara je primio otpremnine u iznosu od tri prosječne zarade ili otpremnine preko Fonda rada a zbog neuplaćenih poreza i doprinosa mnogi nisu bili u mogućnosti da ostvare pune ili bilo kakve penzije" obrazložila je Bogavac.

Ona je kazala da ima puno invalida rada koji su korisnici izuzetno skromnih invalidskih naknada.

"Kako su se za rudare beranskog rudnika uvijek prihvatala zakonska rješenja kao i za Rudnike podzemne ekspioatacije boksita u Nikšiću, kako za uslove za penzionisanje rudara pod povoljnijim uslovima, beneficirani staž i mnoga druga, jedino je logično da se i pri donošenju ovog Zakona ne preskoče rudari podzemne eksploatacije uglja kao jedne od socijalno najugroženijih djelatnosti", istakla je Bogavac.

Bonus video: