Usvojeni amandmani Prave: Za zavjetnu biblioteku mitropolita Amfilohija oko pola miliona eura

Za amandman Prave, koji se odnosi na obezbjeđivanje sredstava u budžetu za zarade asistenata u nastavi za jul i avgust 2022. opredijeljeno je 490.800 eura.

16955 pregleda 578 reakcija 30 komentar(a)
Milačić, Foto: Savo Prelević
Milačić, Foto: Savo Prelević

Iz budžeta za 2022. godinu biće izdvojeno oko pola miliona eura za finansiranje izgradnje zavjetne biblioteke pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Manastiru Stanjevići.

Iz Prave Crne Gore je saopšteno da su njihovi amandmani na budžet kojim traže izdvajanje sredstava za finansiranje tog projekta, kao i za sredstava za zarade asistenata u nastavi postali sastavni dio Predloga zakona o budžetu za 2022. godinu.

Za amandman koji se odnosi na obezbjeđivanje sredstava u budžetu za zarade asistenata u nastavi za jul i avgust 2022. opredijeljeno je 490.800 eura.

"Riječ je o izuzetnoj zbirci od preko 25.000 primjeraka vrijednih knjiga na brojnim svjetskim jezicima koje je mitropolit Amfilohije sakupljao čitav svoj život, a tu su i mnogi mitropolitovi zapisi i rukopisi. Uzor za oblikovanje polica za knjige je Njegoševa biblioteka u Biljardi na Cetinju. Crna Gora na ovaj način omogućava da ove izuzetno vrijedne knjige budu dostupne javnosti. Nesumnjivo je riječ o kapitalnom projektu od važnosti, ne samo za pravoslavni narod u Crnoj Gori, već - imajući u vidu karakter same biblioteke i naslova u njoj, a i civilizacijsku širinu ličnosti mitropolita Amfilohija – i za svakog građanina Crne Gore. Takođe, imajući prethodno u vidu, mitropolitova biblioteka nesumnjivo će biti itekako privlačna kulturna adresa za brojne ljude van Crne Gore", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Iz te partije navode i da je njihov poslanik Marko Milačić podnio Predlog zakona o izmjeni Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, kojim je predviđeno da asistenti u nastavi budu zaposleni na neodređeno vrijeme, umjesto dosadašnjeg zakonskog rješenja po kojem asistenti u nastavi rade na određeno vrijeme do kraja školske godine, koja se završava u junu svake godine.

"Usvajanjem ovog predloga zakona, asistenti u nastavi će moći da rade na neodređeno vrijeme 12 mjeseci u godini", navodi se u saopštenju

Bonus video: