Prihvaćeno šest amandmana Demokrata na budžet za 2022. godinu

Amandmani se odnose, između ostalog, i na zakonsku normu da poslanici, članovi Vlade i državni sekretari u ministarstvima ne mogu rješavati stambene potrebe na teret budžeta Crne Gore

9917 pregleda 36 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Amandmani na budžet za 2022. godinu, koje je u ime kluba Demokrate-Demos-Mir je naša nacija, podnio poslanik Momo Koprivica, podržani su većinom glasova na Odboru za budžet, finansije i ekonomiju, a ministar finansija i socijalnog staranja ih je na sjednici prihvatio, čime su postali sastavni dio budžeta za iduću godinu.

Klub poslanika Demokrata je saopštio da je u pitanju šest amandmana koji se odnose na kapitalne projekte i "eliminisanje prakse bivše vlasti da politički funkcioneri namiču stanove o trošku svih građana".

Amandmani se odnose na: povećanje iznosa budžetskih sredstava za Opštu bolnicu Nikšić za izgradnju Urgentnog bloka sa dijagnostikom, odjeljenjem neurologije, internog i palijativne njege; sanaciju puta Maočići-Velimlje-Petrovići/dionica Maočići-Velimlje; sanaciju objekta i unapređenje funkcionisanja ambulante "Dr Niko Miljanić"-Velimlje; projektovanje i izgradnju puta od Nikšićke Župe do Kapetanovog jezera; Dom digitalne revolucije, za Tehnopolis-Nikšić; zakonsku normu da poslanici, članovi Vlade i državni sekretari u ministarstvima ne mogu rješavati stambene potrebe na teret budžeta Crne Gore.

"Mi smo politički subjekat kojem su na prvom mjestu potrebe građana i koji drži datu riječ. Ono što smo u predizbornoj kampanji obećali kao cilj vršenja vlasti, to ispunjavamo i to nam je prioritet", navode u saopštenju.

Ovim amandmanima, smatraju da se stvara budžetska osnova za ulaganja u privrednu i socijalnu infrastrukturu koja je od vitalnog značaja za društvo i građane.

Pojasnili su da se pretežno radi o krajevima sa izuzetnim poljoprivrednim i turističkim potencijalima, a "koje je bivša vlast decenijama zapostavljala i zaobilazila".

"Bez puteva i kvalitetne zdravstvene zaštite nema razvoja. Takođe, ulaganja u kreativnu industriju, kao što je Dom digitalne revolucije, u okviru Tehnopolisa Nikšić, preduslov je održivog privrednog rasta. I na kraju, više nikad motiv za ulazak u politiku ne smije biti stan ili stambeni kredit, i to će biti zapečaćeno zakonom", saopšteno je iz Kluba poslanika Demokrata.

Bonus video: