Od KAP-a ostade samo 13 ćelija

Skoro svi radnici će danas dobiti otkaz, a primaće do juna socijalnu pomoć od Uniproma

17528 pregleda 110 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

U Kombinatu aluminijuma od juče je ostalo da radi svega 13 ćelija, od skoro 150 koliko ih je radilo prije 15 dana, a skoro svi preostali radnici će danas dobiti raskid ugovora o radu. Radnici su juče dobili novembarsku zaradu a danas bi trebalo i decembarsku”, saznaju “Vijesti”.

Radnicima juče nije objašnjen način kako će do juna primati 450 eura koje su im obećane od Uniproma. Ranije im je bilo najavljeno da će to biti iznos nove minimalne zarade što bi značilo da formalno ostaju u radnom odnosu, a sada da će im od 31. decembra važiti otkaz ugovora o radu, a da će obećani novac dobiti kao oblik socijalne pomoći kako na njega ne bi plaćali poreze i doprinose.

Plan Uniproma je da ostane da radi 12-13 ćelija za proizvodnju osnovne vrste aluminijuma, dio livnice kao i dva nova pogona prerade sa minimalnim brojem radnika. Ugašene ćelije su očišćene i konzervirane, pa bi ponovo mogle biti u pogonu u slučaju vraćanja cijena struje na tržištu ispod nivoa od 45 eura po megavat satu.

Na referentnoj berzi električne energije u Mađarskoj osnovna cijena je 23. decembra bila preko 300 eura, dok je od tada u konstantnom padu pa je juče iznosila 99 eura, što je prvi pad ispod 100 eura po megavat satu od septembra.

Od početka juna cijelu Evropu je počela da trese energetska kriza uz skoro svakodnevni rast cijene električne energije, a u pojedinim periodima cijena megavat sata je prelazila i 400 eura. Razlozi za tu krizu i rekordne cijene su uvođenje visokih taksi na CO2 iz termoelektrana, smanjen dotok gasa iz Rusije za elektrane u Evropi i velika suša tokom ljeta zbog čega je smanjena proizvodnja iz hidtroelektrana.

Uniprom je od EPCG tražio da se ugovor o snabdijevanju po cijenama od 45 eura za megavat čas, nastavi i u 2022. godini, što je EPCG odbila nudeći najnižu cijenu od 120 eura. To Unipromu nije odgovaralo a propali su i pregovori o pomoći Vlade. Dogovoreno je samo da KAP smanji proizvodnju na minimum, kako bi ušao u kategoriju ostalih kupaca i tako dobio ugovor o snabdijevanju po staroj cijeni, dok bi EPCG razliku od skoro 500 gigavat sati mogla izvoziti po većim cijenama.

Izvršni direktor Uniproma Veselin Pejović pozvao je predstavnike svih parlamentarnih stranaka, ministarstava i javnih preduzeća kao i predstavnike Privredne komore, da posjete upravnu zgradu KAP-a, gdje će, kako je kazao, biti izložena i transparentno prikazana sva arhivska dokumentacija.

On je naveo da rade kako bi se utvrdila istina i smanjili napadi na njega i kompaniju, kao i da poziv ne važi za premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Dritana Abazovića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića. Smatra da su dosadašnje ponude bile demagoške i populističke, neiskrene i neistinite.

”Preuzmite proizvodnju aluminijuma (EPCG) za 0 eura - odustali su. Tvrdili su da KAP vrijedi 300 miliona - ponudio sam im da mi isplate samo 50 miliona i da zaradom od 250 miliona podignu ekonomiju zemlje - odbili su. Obećali su radnicima 24 lična dohodka ukoliko se zaustavi proizvodnja - ne oglašavaju se. Obećali su da će sve radnike koji su ostali bez posla zaposliti - nijesu ih ni primili nakon 6 sati čekanja na ulici”, naveo je Pejović.

Bonus video: