Špediterima potrebna bolja organizacija i efikasnost

Pandemija koronavirusa uticala na usporavanje obavljanja privrednih aktivnosti u oblasti špedicije, iako je ta grana privrede bila izuzeta od zabrane obavljanja djelatnosti

3728 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od ranijih sastanaka Odbora Udruženja špeditera PKCG (ilustracija), Foto: PKCG
Sa jednog od ranijih sastanaka Odbora Udruženja špeditera PKCG (ilustracija), Foto: PKCG

Sektoru špedicije je potrebna bolja organizacija i efikasnost, koja ne bi iziskivala velika novčana ulaganja, ali bi značajno uticala na poslovne rezultate, saopštili su predstavnici Odbora Udruženja špeditera Privredne komore (PKCG).

Oni su kazali da bi se to poboljšanje kod privrednika ogledalo u finasijskom smislu, a kod države u finansijskom i kontrolnom. "Logistička djelatnost u Crnoj Gori, usljed infrastrukturnih nedostatka, zahtijeva perfektnu organizovanost i efikasnost, kako bi opstala na tržištu. Očekuje se da takva bude i državna administracija, jer je to jedini način da se maksimiziraju benefiti od ulaganja u insfrastrukturu", rekli su predstavnici Odbora agenciji Mina-business.

Oni smatraju da je pandemija koronavirusa uticala na usporavanje obavljanja privrednih aktivnosti u oblasti špedicije, iako je ta grana privrede bila izuzeta od zabrane obavljanja djelatnosti.

"Sam proces rada na granicama, carinarnicama i skladištima morao se prilagoditi preporukama zdravstvenog sistema, radi očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja zaraznih bolesti, uz obaveznu socijalnu distancu i poštovanje drugih mjera koje se odnose na korišćenje zaštitne opreme", naveli su iz Odbora Udruženja.

Oni su saopštili da je najveći izazov s kojim se susreću kompanije u sektoru špedicije usljed pandemije koronavirusa, nemogućnost ili usporenost naplate usluga.

"To otežava izmirivanje tekućih obaveza koje se odnose na otplatu kredita i plaćanje zakupa, zatim plaćanje dažbina državi i lokalnim samoupravama, kao i plaćanje mjesečnih režijskih troškova", rekli su iz Odbora.

Oni su podsjetili da su ograničenja u realizaciji spoljnotrgovinskih poslova najizraženija tokom ljetnje turističke sezone.

"Veliki priliv gostiju i povećan uvoz proizvoda u ovom periodu stvara gužve na graničnim prelazima, što dovodi do dodatnog opterećenja graničnih ispostava i terminala u unutrašnjosti. Kao ograničavajući faktor ističe se i relativno dotrajala saobraćajna infrastruktura", naveli su iz Odbora Udruženja špeditera.

Prema njihovim riječima, ograničenost infrastrukturnih kapaciteta, nedostatak brzih saobraćajnica i spora željeznica čine da cijene transporta od luke Bar ka unutrašnjosti budu nekonkurentne, čime i sama luka gubi korak sa konkurencijim iz regiona.

"S obzirom na prirodu djelatnosti zastupanja i posredovanja u spoljnoj trgovini, poslovanje ovih preduzeća u velikoj mjeri zavisi od organizacije rada i efikasnosti državnih organa na graničnim prelazima i carinskim terminalima u unutrašnjosti", saopštili su iz Odbora Udruženja.

Barijere sa kojima se kompanije u realizaciji spoljnotrgovinskih poslova suočavaju su, kako su objasnili, visoka nelikvidnost i nemogućnost naplate potraživanja, siva ekonomija, nelojalna konkurencija, nedovoljno razvijena infrastruktura, česte i skupe analize robe, spora administracija na lokalnom nivou i nedostatak stručnog kadra.

"U dijelu fiskalnih i parafiskalnih plaćanja, u ovom sektoru, privredni subjekti kao opterećenje vide poreze i doprinose na zarade, poreze na nepokretnosti, visoku stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV), kao i visoke takse i naknade na državnom i lokalnom nivou", naveli su iz Odbora Udruženja špeditera.

Bonus video: