Novi pokušaj prodaje imovine Marovića

Marović je prije nekoliko mjeseci tužio Opštinu Budva, osporavajući rješenje javnog izvršitelja po kome mu lokalna uprava mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine koju nije založio prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa SDT

20036 pregleda 8 komentar(a)
Zemlja na Jazu, u nekadašnjem vlasništvu Miloša Marovića, Foto: Vuk Lajović
Zemlja na Jazu, u nekadašnjem vlasništvu Miloša Marovića, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva čeka 13. januar, za kada je zakazano drugo ročište za prodaju dijela imovine odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, kako bi naplatila barem dio od preostalih 868 hiljada eura koliko nekada visoki funkcioner DPS-a treba da na ime imovinske koristi koju je stekla njegova krimi grupa vrati rodnom gradu.

Drugo ročište već nekoliko puta se odlaže. To je i u decembru ponovo uradila javna izvršiteljka, nakon što, kako piše u zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid, “postupak upisa zabilježbe rješenja o izvršenju ove javne izvršiteljke još uvijek nije pravosnažno okončan”.

Time se praktično ušlo u petu godinu koliko lokalna uprava bezuspješno pokušava da naplati 1.096.481 euro imovinske koristi koju je stekla Marovićeva grupa, a što se on lično presudom Višeg suda u Podgoricvi obavezao, nakon što je pred Specijalnim tužilaštvom priznao krivicu u nekoliko korupcionaških afera koje su grad oštetile za više desetina miliona era.

Marović je prije nekoliko mjeseci tužio Opštinu Budva, osporavajući rješenje javnog izvršitelja po kome mu lokalna uprava mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine koju nije založio prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa SDT. Pravni zastupnici Marovića traže da kotorski sud proglasi nedopuštenim za izvršenje određeno rješenjem javne izvršiteljke.

Na ročištu 13. januara naći će se na prodaji parcele od 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik, i to po cijeni od 73.819,20 eura, te parcela od 589 kvadrata takođe na Jazu po cijeni od 40.994 eura, na kojoj je upisan kao vlasnik polovine, kao i tri parcele - šuma u Krimovici za 15.852 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Ukoliko se niko ne prijavi i po ovim ili većim cijenama kupi, Opština Budva će ih uzeti po upola manjoj cijeni. Ovlašćenje da to uradi, lokalna Skupština dala je gradonačelniku Marku Careviću.

Od milionske svote, Maroviću je preostalo da plati 868.010 eura. Prvo ročište, koje je takođe u nekoliko navrata odlagano, donijelo je Opštini Budva svega 12 hiljada eura, za koliko je u martu prošle godine prodata manja parcela.

Da Opština na drugom ročištu preuzima imovinu dužnika, sprovedeno je i u slučaju Svetozarevog sina Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, odnosno po upola manjoj cijeni.

Ovlašćenje je dato Careviću jer bi, u slučaju da ne bude zainteresovanih za kupovinu i na drugom ročištu, na trećem tom imovinom Marović namirio kompletan milionski iznos, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda od kada mu se gubi svaki trag, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

I dok srbijanske vlasti navodno ne znaju gdje se nalazi, Marović nesmetano daje izjave medijima.

Njegov sin Miloš je od 17. septembra 2020. slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica, nakon što mu je zastarjela kazna izrečena u Crnoj Gori.

Bonus video: