Golubović: Život neće stati nakon gašenja Rudnika i Termoelektrane

Predsjednik Opštine kaže da su prihodi znatno veći nego ranije. Na pitanje zašto do sada nisu korišćeni drugi potencijali opštine, kazao da je Rudnik uglja na određen način zarobio Pljevlja, jer su svi Pljevljaci maštali da rade u toj kompaniji

17816 pregleda 102 reakcija 13 komentar(a)
Igor Golubović, Foto: Goran Malidžan
Igor Golubović, Foto: Goran Malidžan

Prihodi budžeta Opštine Pljevlja prošle godine bili su veći od planiranih, što je prvi put u posljednjih dvadesetak godina, tvrdi predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović.

On je, u razgovoru za “Vijesti” kazao da je prošlogodišnji budžet, planiran na iznos od 19,1 milion eura, prebačen za oko šest odsto, što im je, ističe on bila dobra osnova za još bolje planiranje ovogodišnjeg budžeta.

Prošlogodišnji kapitalni budžet realizovan je skoro 60 odsto, a za narednu godinu za kapitalne projekte opredijeljeno je 45 odsto budžeta, paniranog na iznos od preko 20 miliona eura.

”Prošlu godinu smo završili sa ne toliko loših skoro 60 odsto realizacije kapitalnog budžeta, što nam daje nadu da ćemo s obzirom na činjenicu da smo dosta tendera objavili krajem prošle godine, budžet u ovom dijelu ove godine realizovati u većem obimu”, rekao je Golubović.

On je kazao da su od Ministarstva finansija dobili uvjeravanja da promjene u Zakonu o radu i uvođenje neoporezivog dijela zarade do 700 eura ne bi trebalo da utiče na prihode koje Opština naplaćuje po osnovu poreza na lična primanja. Ipak, tvrdi on, u ovogodišnjem budžetu stavku koja se odnosi na lična primanja smanjili su za 33 odsto.

”Finansijska situacija opštine se značajno popravila kada je prije nekoliko godina tadašnja Vlada donijela izmjene zakona gdje je sjevernim opštinama dio kolača od tih poreza uvećala na 70 odsto. Na sastanku sa ministrom Milojkom Spajićem i sekretarom Jankom Odovićem shvatio sam da će se taj odnos za sjeverne opštine u dijelu anuliranja tog potencijalnog smanjenja prihoda povećati na sto odsto. Tako, po njima ne bi trebalo da se osjeti na lokanim budžetima povećanje limita za neoporezivi dio plata”, rekao je gradonačelnik Pljevalja.

U posljednje dvije godine Opština je po osnovu ekološke naknade od tri kompanije, Rudnika uglja, Termoelektrane i Rudnika Gradir Montenegro, naplatila više od četiri miliona eura, ali je od tog novca Opština za realizaciju ekoloških projekata do sada potrošila oko milion. Tri miliona, kako tvrdi Golubović nijesu potrošili, jer su željeli da propreme kvalitetnu dokumentaciju i spreme procedure kako da troše novac.

”Mislim da je bolje isplanirati nego na silu trošiti novac na nešto što nema efekta. Taj novac se može isključivo trošiti za projekte zaštite životne sredine. Otvorili smo namjenski račun i novac je zaštićen od bilo kakvih uzimanja i blokada. Od četiri miliona potrošili smo oko milion za rekonstrukciju fasada u centru grada, fasada na opštinskim zgradama u cilju smanjenja energije potrebne za grijanje. Potrošili smo ga za nabavku peleta, rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže. Pored novca koje imamo iz drugih prihoda četiri miliona prenosimo u narednu godinu. Ove godine planiramo značajnija ulaganja. Imamo nešto više od 600.000 eura rezervisanih za projekte utopljavanja individualnih domaćinstava, zgrada, zamjenu prozora, nabavku ekološki prihvatljivog goriva i peći. Nastavljamo sa projektima vezanim za upravljanje otpadnim vodama, za rekonstrukciju vodovodne mreže. Sa UNDP smo zaključili ugovor koji nam daje mogućnost da kroz njihova donatorska sredstva dobijemo novac za izradu operativnog priručnika pravljenja procedure na kojin način da podijelimo novac za utopljavanje recimo individualnih objekata. Već su objavljeni tenderi za zainteresovane banke jer će jedan dio novca biti grant, a drugi dio novca će domaćinstva obezbijediti. Ko nema novca moći će da uzme kredit kod banke”, rekao je Glubović.

Zadovoljan je sa onim što su uradili u prethodnom periodu.

”Počeli smo da radimo postrojenje za pripremu vode ‘Bogiševac’. Završili smo najveći dio posla na postrojenju za pripremu pitke vode Pliješ, počeli smo izgradnju cjevovoda od Pliješi do grada. Rekonstruisali smo vodovodnu mrežu u pet ulica, počeli smo da radimo dosta i po pitanju kanalizacije. Naravno, uvijek može više ali sagledavajući situaciju u kojoj se nalazimo, mislim da mogu reći da sam zadovoljan sa ovim što smo uradili”, rekao je Golubović.

Kazao je da je čudno što Uprava prihoda i carina blokira opštinska preduzeća usred zime kada je neophodno čistiti lokalne puteve od snijega i isporučivati toplotu korisnicima u centru grada koji se griju iz gradske kotlarnice.

Tvrdi i da Opština redovno izmiruje obaveze prema lokalnim preduzećima i ustanovama i da prema njima nema dugovanja, osim prema preduzeću Čistoća.

”Teška finansijska situacija u komunalnim preduzećima je naslijeđena. Višedecenijskog tolerisanja rada na neefikasan način i prekobrojna zapošljavanja doveli su šest komunalnih preduzeća u situaciju da su na ivici bankrota. Nije bilo lako donijeti odluku da se Agencija za stambeno poslovni fond otjera u stečaj a 25 porodica ostane bez primanja. Ali taj posao koji je radilo 25 zaposlenh sad rade dva radnika. Komunalne usluge su imale 56 zaposlenih gdje su izdaci za bruto plate bile 25.000 eura, a mjesečni prihod 22.000 eura. To sve govori da je to bilo neodrživo i zato smo tamo napravili stečaj. Iz stečaja su izašli zdraviji u dijelu broja zaposlenih i nekih finansijskih obaveza koje su odložene za plaćanje za pet godina. Sve je to dovelo da preduzeće funkcioniše u zadovoljavajućem obimu”, rekao je Golubović, koji upravlja Opštinom posljednje dvije i po godine.

Tvrdi i da je dug prema Čistoći u posljednje dvije i po godine smanjen za oko milion sa 1,2 miliona eura na 200.000 eura.

”Može biti isplaćen danas, ali zbog neke dinamike plaćanja to polako smanjujemo i imamo plan kada ćemo ga u potpunosti izmiriti. Lokalni putevi su u ogromnom finansijskom problemu. Taj problem smo rješavali tako što smo im nabavljali određene mašine da bismo ih učinili efikasnijim i efektivnijim. Oni sad imaju kompletnu novu mehanizaciju. Vodovod je u izuzetno teškoj situaciji i već dvije godine borimo se na različite načine. Vodovod ima dosta naslijeđenih loših osobina i prekomjerni broj zaposlenih. Menadžment jedno vrijeme se nije dobro snalazio. Mislim da smo sa novim menadžmentom od aprila prošle godine stabilizovali situaciju. Preduzeće funkcioniše, ali je još to na ivici. Svaki loš potez lokalne uprave i njih može da prebaci na stranu koja vodi u stečaj”, rekao je gradonačelnik.

Tvrdi da je projekat subvencije peleta građanima dao dobre rezultate i da je taj energent za zagrijavanje stanova krajem prošle godine koristilo oko hiljadu domaćinstava.

”To je jedan od boljih projekata. Prije 5-6 godina počela je realizacija projekta kada je Vlada obezbjeđivala sredstva za subvencioniranje peleta. Tada smo počeli sa manje od 200 domaćinstava koja su imala instalirano grijanje na pelet, a krajem prošle godine subvenciju je koristilo skoro hiljadu ljudi. Sada je Opština Pljevlja preuzela finansiranje tog projekta”.

Ukupna snaga peći instaliranih na pelet je 20 megavata što je preko tri puta više od gradske kotlarnice iz koje se grije centar grada, a koja radi snagom od šest megavata.

”Kotlarnica u Skerlićevoj grije 350 domaćinstava, a tri puta je više domaćinstava koji koriste ekološki prihvatljivo gorivo. Drugi efekat je smanjenje potrošnje uglja za 4.000 tona koliko je ranije koristilo ovih 1.000 domaćinstava. Iz kotlarnice u Skerlićevoj se griju sve opštinske zgrade i mi smo jedna od rijetkih opština u Crnoj Gori koja može da kaže da su sve zgrade koje koristi energetski efikasne. To je dovelo da se za deset odsto smanji količina uglja koji se koristi u gradskoj kotlarnici. Generalno govoreći i broj dana sa prekoračenjima zagađujućih materija se smanjuje. Možda je to iz drugih razloga, a ja imam elemente da kažem da je to i zbog ovih mjera”, rekao je Golubović.

Golubović očekuje da će se projekat toplifikacije Pljevalja realizovati u naredne dvije do tri godine čime će prestati potreba za koriščenjem kotlarnice u Skerlićevoj, koja koristi ugalj i jedan je od većih zagađivača vazduha u Pljevljima.

Na pitanje kada će Postrojenje za tretman otpadnih voda početi da radi punim kapacitetom, Golubović je rekao da će to biti tek kada se rekonstruiše kanalizaciona mreža u gradu.

”Izaći ćemo najkasnije za godinu pred Evropsku investicionu banku za kredit. Oni procjenjuju da će za radove na kanalizacionoj mreži u gradu trebati oko sedam miliona eura. Pola novca dobićemo kao grant, a pola će biti zaduženje Opštine Pljevlja”, rekao je Golubović.

Tvrdi da život u Pljevljima neće stati nakon što u nekom narednom periodu neminovno dođe do gašenja Rudnika uglja i Termoelektrane Pljevlja.

”Pravedna tranzicija nam govori da moramo naći put kako ćemo da se prilagodimo da ne osjetimo posljedice naglog gašenja Termoelektrane. Za to možda treba pet, možda deset godina ali treba na studiozan način prići tome. Ono što mene raduje je činjenica da Pljevlja imaju alternativu. Pljevlja su ne samo energetski već i šumarski centar Crne Gore. Pljevlja imaju druge rude i potencijal za razvoj turizma. Imamo 15 odsto crnogorskog poljoprivrednog zemljišta. Neće život stati ako ne bude radio Rudnik i Termoelektrana u Pljevljima i to se mora desiti u nekom periodu. Ali za razliku od drugih sredina mi imamo alternativu”, rekao je Golubović.

Na pitanje zašto do sada nisu korišteni ti potencijali Golubović je kazao da je Rudnik uglja na određen način zarobio Pljevlja, jer su svi Pljevljaci maštali da rade u toj kompaniji.

”Nakon političkih promjena krenuo je stampedo na Rudnik uglja. Umjesto da zadržimo princip preduzeća koje dobro radi mi smo rekli e odlično sada ćemo one koji se nisu zapošljavali 20-30 godina u Rudniku tamo zaposliti, a oni što su se zaposlili oni će ostati tamo. Imate jedan stampedo da ljudi iz komunalnih preduzeća iz privatnih preduzeća odlaze da rade u Rudnik što nam govori da nam je sva energija usmjerena kako da radimo tamo. To je pogrešno i ta činjenica je zarobila mozak ljudi”, rekao je Golubović.

Na pitanje kakvu imaju saradnju sa Vladom Crne Gore, Golubović je rekao da ona nije loša.

”Sa Ministarstvom finansija ta saradnja je odlična. Sticajem okolnosti na čelu tog ministarstva su Pljevljaci pa je možda to razlog zašto je komunikacija odlična. Sa premijerom nije loša komunikacija, ali sa nekim drugim ministarstvima je nemoguća i nema je. Sa nekim upravama takođe. Sa Upravom za javne radove mi ne možemo da napravimo komunikaciju. Ti ljudi se ne javljaju na telefone niti rade bilo šta da naprave komunikaciju. Ne znam kako ćemo realizovati neke projekte sa njima ove godine, ako nastave da rade na ovaj način. To su projekti izgradnje novog postrojenja na Pliješi koje treba da tretira vodu iz jezera. Dio novca treba da se obezbijedi za postrojenje Breznica, izgradnja vezne saobraćajnice između puteva za Žabljak i za Gradac, projekat rekonstrukcije dovodnog cjevovoda od Pliješi do grada i dovodnog cjevovoda od Potpreća do grada. To su projekti koje smo mi inicirali i dobili podršku za njih”, rekao je Golubović.

Najlakše je preduzeće otjerati u stečaj

Na pitanje da li Opština Pljevlja može pomoći lokalna preduzeća čiji je osnivač kako bi izbjegli česte blokade računa zbog neredovnog izmirivanja zaostalih poreza, Golubović je kazao da Opština “naporno radi da preduzeća dovede u finansijsko održivo poslovanje”.

”Sva komunalna preduzeća su dugovala ogroman novac za poreze. Godinama su isplaćivali neto plate i to je dovelo preduzeća u ovako tešku situaciju. Pažljivim radom smo doveli preduzeća u situaciju da prvi put u posljednjih deset godina godinu završavaju sa plusom. Sva komunalna preduzeća, osim Grijanja, značajno smanjuju poreski dug. Prošle godine nijedno preduzeće nije povećalo poreski dug, osim Vodovoda iz nekih drugih razloga, do 1. aprila. Od 1. aprila i Vodovod smanjuje poreski dug. Prvi put se zarade u tim preduzećima isplaćuju u bruto iznosu. To smo u Opštini Pljevlja uspostavili značajno ranije. Mislim da treba da nađemo način kako da na najefektivniji način dovedemo preduzeća da ne povećavaju poreski dug već da ga smanjuju i da im damo život, jer tamo radi sedamsto radnika. Najlakše je preduzeće otjerati u stečaj, a kroz to i država gubi novac koji joj duguju ta preduzeća”, ističe Golubović.

Ne znam da li ću biti ponovo kandidat za predsjednika

Predsjednik Opštine kaže da ne zna da li će biti kandidat svoje partije na lokalnim izborima, koji će se sredinom godine održati u Pljevljima.

”Poslije dvije godine sam lično zadovoljan sa onim što je urađeno u Opštini. Može naravno i više, ali s obzirom na okolnosti to je odlično. Da li će me moja partija kandidovati ili neće to ne zavisi od mene, to zavisi od percepcije članstva, od vođstva partije, od procjene da li je neki kandidat bolji u određenim okolnostima. Mislim da će organi partije donijeti najbolju odluku u interesu građana. Mislim i da građani nemaju razloga da nisu zadovoljni sa onim što smo uradili. Grad lijepo izgleda, grad je čist. Otvorićemo projekte koji će iritirati građane u narednih deset godina jer ćemo morati raskopati Pljevlja”, rekao je Golubović.

Bonus video: